начало

Председателят на СРС подкрепи искането за защита на Мирослав Петров Председателят на СРС подкрепи искането за защита на Мирослав Петров

конкурси

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

конкурси

Мнениеот macenita » 24 Юни 2009, 10:50

Колеги, някой знае ли дали през септември ще има конкурси за съдии, прокурори вБургаски окръг през септември или октомври?И какви ще са?
macenita
Младши потребител

Re: конкурси

Мнениеот dimitur_vg » 24 Юни 2009, 15:55

Ами,колега, то конкурсите за младши съдии и прокурори минаха; конкурсите чрез атестиране също минаха; сега се провеждат конкурси за първоначално назначаване на съдии и прокурори, така че може би тази година повече няма да има конкурси за магистрати.
Доколкото съм запознат в Бургас имаше и конкурси за прокурорски и съдииски помощници, така че и затях вече е късно
dimitur_vg
Младши потребител

Мнениеот macenita » 25 Юни 2009, 09:42

благодаря все пак.Вярно, че съм закъсняла, но правоспособността ми е другия месец.А тези конкурси колко пъти в годината се провеждат и колко преди самия изпит се оповестяват?
macenita
Младши потребител

Мнениеот dimitur_vg » 26 Юни 2009, 12:36

Ами ще се явите на следващите, не сте изпуснали много, даже сте си спестили доста ядосвания покрай конкурсите:)
В закона за съдебната власт пише,че се провежда централизиран конкурс за назначаване на съдии;прокурори и следователи най-малко веднъж годишно, но трайната практика на ВСС е да провежда само веднъж годишно:) то даже през 2008 година нямаше и затова местата бяха включени в проведения през 2009 година конкурс.

Иначе обявяването става в държавен вестник 3 месеца преди провеждането му, но това е крайно недостатъчно време, за подготовка.

Надявам се да съм бил полезен.
dimitur_vg
Младши потребител

Мнениеот macenita » 28 Юни 2009, 21:24

Много- наистина.Много БЛАГОДАРЯ и успех и на вас!
macenita
Младши потребител

Мнениеот dimitur_vg » 29 Юни 2009, 16:34

Е, наистина се радвам,че успях да помогна........понеже аз сега минавам по трънливия път с конкурсите и знам как седят нещата от собствен опит;)
dimitur_vg
Младши потребител

Мнениеот macenita » 29 Юни 2009, 20:13

А така...друго си е отблизо?А ти към къде се насочи?
macenita
Младши потребител

Мнениеот dimitur_vg » 29 Юни 2009, 23:59

Ами аз съм се насочил към съдебната система,ама за тази година явно няма да стане и ще се пробвам пак вече през другата. Иначе сега съм се насочил временно към гражданския оборот в нотариалните производства .......... дано успея да запълня дупката докато доиде време за следващия конкурс:)
Ами ти? на сърце ти е?
dimitur_vg
Младши потребител

Мнениеот macenita » 30 Юни 2009, 14:09

:D Така като чувам направо се хващам за главата- не че не знаех предварително, че става трудно, но все таях някаква надежда...
Иначе аз ще се боря в системата за съдийско място- това ми е най- голямата цел, НО...може и друго като за начало.Я в дознанието или юрист- консулт някъде.Абе само да има работа по специалността.Но искам да е в Бургаска област все пак :)
macenita
Младши потребител

Мнениеот sansan » 30 Юни 2009, 14:36

Абе "колежке" какво съдийско място :lol:. Вие без яки връзки нищо няма да направите...никъде... Как може да се явявате след 10 дена на изпит за юридическа правоспособност, а дори да не сте погледнали ЗСВ, та се налага колегата да Ви отговаря на елементарни въпроси :evil: . Да не говорим, че правите направо невероятни правописни грешки - "юрист- консулт" хахаха - това къде го прочетохте :evil: . Тази думичка би трябвало да я знаете още от кандидатстудентския изпит по български език...
п.п. Вие къде сте учили право и как сте си вземали изпитите...
п.п.п. Май няма нужда да отговаряте - то всичко е ясно :mrgreen:
п.п.п.п. Ама че юристка... :lol:
Не страдам от психично разстройство-наслаждавам му се:)
sansan
Младши потребител

Мнениеот valdelina » 01 Юли 2009, 10:23

Колега sansan, много те бива в критиките явно...но преди да критикуваш другите, погледни си собствените писания - не в студентските години, а в трети клас се учи, че обръщенията, колега, се отделят със запетая !!! А иначе сигурно имаш "доста яки връзки" и си доста доволен от този факт, за да твърдиш така самонадеяно, че това е единственият начин да влезеш в съдебната система. От опит ще ти кажа, че макар и рядко, все още има случаи, когато постигаш нещо със собствения си мозък и без никакви връзки.
А относно правописа на юристите като цяло - за съжаление трябва да призная, че си прав за нещо - срамота е не само за юристи, но и за всеки българин, завършил средно образование, да не знае кога се членува с пълен член, кога се пише запетая и т.н. ( визирам най-вече колежката, която е възпроизвела във форума казуса от изпита за младши адвокати - не съм виждала по-неграмотно написан текст !!! Беше ме яд да го чета ! )
Колежке macenita, не се отчайвай, а продължавай да опитваш, но междувременно започни някаква работа по специалността. Не само ЗСВ, а и всеки един закон, посочен в конспекта за изпита за правоспособност ( новият - от март 2008г. ) изисква не само да го прочетеш и назубриш, а да го разбереш и да се научиш как да го прилагаш. То това май е най-трудното в нашата професия. Едва ли критичният колега знае винаги в кой закон да намери това, което му трябва...спокойно, тепърва ще се учиш. Успех в упорството и дано наистина влезеш в системата - по един или друг начин... :wink:
valdelina
Младши потребител

Мнениеот sansan » 01 Юли 2009, 14:10

Хей valdelina,,, благодаря ти много, за пояснението, къде се слагат запетайки. Но я си прочети пак твоите писания - ще намериш(надявам се) доста правописни грешки... Хайде ще ти дам и насоки - сгрешила си и употребата на пълен член, и запетайки ти липсват...това последното много ме учуди - нали си била отличничка в 3 клас... Ама аз пък какво ли разбирам - 3 клас го минах отдавна...

Извинявай за заяждането :D :D :D

Колкото до това, което съм писал за "колежката" - аз "яки връзки" нямам и не ми и трябват, но имах предвид, че "колежката" е толкова зле в знанията си, че ТЯ (и само ТЯ) няма да влезе в системата по редовния начин 8) - поне според мен.
Искрено вярвам и се надявам, че все още в системата може да се влезе само със знания(макар че доста колеги с голям опит и стаж ми казват обратното).

п.п. Относно това, което сте пожелали на "колежката" - не разбирам, как може да й пожелавате да влезе в системата " по един или друг начин..." - мисля, че си имаме достатъчно магистрати влезли по "другия начин" - аман от такива и пази боже :!:
п.п.п. Вярно е , че не знам винаги, в кой закон да търся това, което ми трябва, но да не си прочетеш дори НА от конспекта - това е ясен знак за знания и начина на вземане на изпитите. "Колежката" явно е решила , че вече не е нужно да се чете(нали си е взела дипломката) - да, ама не... Юриста учи цял живот "колежке" - ако не сте готова затова, сменете си професията(и за Вас ще е по-добре, и за клиентите Ви също).
п.п.п.п. Не претендирам, че нямам правописни грешки...поправяй, valdelina, поправяй...

п.п.п.п.п. "юрист-консулт" - БОЖЕ, БОЖЕ... :lol:
sansan
Младши потребител

Мнениеот viki06 » 01 Юли 2009, 14:36

Колега sansan,Вие какво работите-ако не е тайна,разбира се?
viki06
Младши потребител

Мнениеот sansan » 01 Юли 2009, 16:57

Аз съм обикновен държавен служител.
Ако ти кажа повече, ще трябва да те убия :D
sansan
Младши потребител

Мнениеот viki06 » 01 Юли 2009, 17:02

Ако съм Ви засегнала с въпроса-моля за извинение,не това исках,но все пак имате право да не споделяте подробности.Относно влизането в системата-почти нямам надежда ,наясно съм с действителността.
viki06
Младши потребител

Мнениеот sansan » 01 Юли 2009, 17:53

viki06 нито си ме засегнала, нито пък има нужда да ми се извиняваш :D .
Успех :!:
sansan
Младши потребител

Мнениеот viki06 » 01 Юли 2009, 18:00

Благодаря!
viki06
Младши потребител

Мнениеот valdelina » 06 Юли 2009, 15:12

Колега sansan, мисля, че доста задълбахме по въпроса за правописа, но аз си имам оправдание - леко съм вманиачена на тема "Езикова култура". Затова пак ще ти отговоря - имаш склонност ( както доста други хора ) да слагаш запетаи на места, където ти се струва, че трябва да има, но не е правилно. Пиша това само защотото през последната седмица водих два спора на тази тема, и то с държавни служители !!! Между другото - аз също съм държавен служител и с неудоволствие откривам, че неграмотността се шири навсякъде, а не само сред юристите, за които обаче е най-срамно, тъй като имат най-голямо самочувствие. За едно обаче си прав - пропуснала съм една запетая. А колкото до пълния член - предполагам, че имаш предвид "единственият". Теорията на съвременния български език казва, че в този и други подобни случаи се членува с пълен член. Прекалено дълго е, за да ти обяснявам защо, но ти предлагам да ми се довериш ( имам и педагогическо образование ) или сам да провериш - вярвам, че ще откриеш в кой точно източник... :wink:
valdelina
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 06 Юли 2009, 15:38

Ей, я да не се карате за глупости! Не, че правописът не е важен, напротив, но има и по-тактични начини, по които да се обърне внимание на този въпрос. Ако в тема като "Конкурси" се захапвате за гушите, не смея да си помисля, ако, дай боже, ги спечелите тези кнокурси - за какво ще идва реч тогава?! Уважавайте се повече, докато лично не се разочаровате един от друг... Успех на всички млади и целенасочени колеги и знаейте, че добрият тон е винаги в полза на този, който се стреми да го спазва.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот sansan » 06 Юли 2009, 17:03

lexy21 е абсолютно прав. Стига сме си писали празни приказки - има и по-важни теми във форума.
п.п. valdelina, поздрави и на теб :D . Не си спомням вече, къде според мен имаш грешки, нито пък ще тръгна пак да проверявам, но ще потърся правилото ти за пълния член - благодаря за информацията :D. Иначе съм съгласен, че особено юристите трябва да имат перфектен правопис ... или поне почти отличен такъв :D
п.п.п. Успех и на колежката, която ще се явява на изпита за юридическа правоспособност
sansan
Младши потребител

Следваща

Назад към Конкурси, изпити