начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

И пак ще има изпити за магистрати!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот mameto » 24 Май 2007, 20:43

Незнам как си ги нагласят нещата,за първи път ще се явявам,но от всичко прочетено в нета,май започвам да губя надежда,пък и какво са 1 или 2 места,виждам,че има ентусиасти,ходят си на конкурси и се надяват нещо да се промени,но като няма друг начин,да четем и да се надяваме.
mameto
Нов потребител

Мнениеот mameto » 24 Май 2007, 21:02

Sogio,не мислиш ли че премахването на тази бариера от 4.50 ще доведе до много ниски оценки за такива като нас и само шепа избранници ще се перчат с отлични резултати,според мен ще е така,та който трябва пак ще си го назначат.
mameto
Нов потребител

Мнениеот sogio » 24 Май 2007, 21:15

mameto написа:Sogio,не мислиш ли че премахването на тази бариера от 4.50 ще доведе до много ниски оценки за такива като нас и само шепа избранници ще се перчат с отлични резултати,според мен ще е така,та който трябва пак ще си го назначат.

На писмения изпит според мен /по-специално на съдийския/, оценяват обективно - тук получаването на висока оценка е по-вероятно, така че като решавате казуса не бързайте, а премисляйте отговорите си по няколко пъти. Не така стоят нещата на устния - манипулацията всъщност е тук. Препоръчвам Ви да се явите към края, с последните за деня кандидати - тогава се минава по-лесно, освен това зависи и от това кой ще Ви изпитва. Но все пак и в най-лошия вариант, ако си знаете въпросите можете да получите оценка 4-5 и при по-висока оценка от писмения изпит да се класирате за по-малък град /доколкото разбрах Вие сте подали документи само за 1 град, което е грешка и не е трябвало да правите/.
Успокоителното за тези конкурси е, че ще има по-малко кандидати в сравнение с другите, което все пак не е за пренебрегване, а също и обявените места не са в кой знае колко апетитни градове.
sogio
Потребител

Мнениеот mameto » 24 Май 2007, 21:45

Благодаря,колега Sogio,аз лично нямам възможност да кандидатствам в друг град,но нека да опитам,пък ако не стане предполагам към края на годината пак ще има изпити за магистрати...
mameto
Нов потребител

Мнениеот ednaotvsicki » 24 Май 2007, 22:59

Привет кандидатстващи колеги!
В последните постове откривам добрия колегиален тон, което ме радва! Имам много приятни спомени от форума за конкурса за административни съдии, където кипеше една приятна и активна предконкурсна дискусия-много полезна.
За жалост за мен там не ми достигна бала за града за който кандидатствах, а пък тези градове, за които ми стигаше бала, не бях заявила. Такъв конкурс, с такава голяма бройка места и съответно реални шансове, едва ли ще се повтори. Познавам хора, които благодарение на собствените си усилия успяха и са назначени.
Тук борбата ще е много по-тежка и шансовете далеч по-минимални, но все пак смятам да опитам пак. Материята е далеч по-тежка и необятна от административното право. Вие каква система имате при подготовката??? Повече теория или повече практика....Важно е да се концетрираме върху писмения, където е възможна обективност и съответно по-добър старт-устния си е късмет, благоразположеност на комисията и т.н....ако искат могат да разкъсат и най-блестящо подготвения кандидат. На устния за административни съдии с широка ръка раздаваха 6-ци, така че решаващ се оказа писмения.
ednaotvsicki
Потребител

Мнениеот maimundere » 26 Май 2007, 00:24

ednaotvsi4ki, радвам се да те видя в този форум! и аз си спомням форума от конкурса за административни съдии, беше наистина много ползотворен. стискам палци този път да успееш, и не мисли за това, че наистина ще много по трудно. Надявам се този конкурс да премине по обективен начин, както този за административни(аз поне съм с такова впечатление). Бъди уверена и покажи какво знаеш и можеш, имай самочувствие и незабравяй, че да си съдия, не е кой знае колко по- различно.
Чакам да се похвалиш с новата длъжност!!!!
maimundere
Потребител

Мнениеот ednaotvsicki » 26 Май 2007, 11:09

Благодаря ти maimundere за топлите подкрепящи думи-ех, навя ми приятни спомени от среднощните нищения на административноправни казуси :D!
Написа ли първото си решение? Как върви процеса? АПК поражда ли много въпроси, които не сме и подозирали при теоретичната подготовка /макар и тогава да бяхме разпънати от питанки/...
Ех, административното право ми се струва далеч по-обозримо пред необятните хоризонти и недостижими дълбини на гражданското право и процес....но ще го мъча, ей така за последно преди съвсем да затворят системата!
Лек ден и приятна почивка!
ednaotvsicki
Потребител

Мнениеот cobra_2 » 27 Май 2007, 20:08

Привет на всички във форума. Желая Ви успех. Колеги, ако някой има казус даван на предишните конкурси /за РС или ОС/, моля, нека го публикува.
cobra_2
Младши потребител

zdr

Мнениеот antoniaaatanasova » 27 Май 2007, 22:12

Колеги, ето един много "приятен и лек" казус, който можеше да се падне на непроведения писмен за пркурори, който би било добре да се обсъди като хипотези :
Казус
В началото на месец април 2006 г. ЕТ “Люси- Людмила Станоева” организирала разпространенине на периодичен печат на подвижен метален павилион, поставен в гр. София, бул. “Васил Левски” пред №64. Павилионът бил прикрепен към близкия стълб за улично осветление, посредством метална верига с катинар.
Появата му се отразила негативно върху търговската дейност, развивана от Емилия Драгоева. Затова, последната решила да отстрани павилиона. За целта се свързала със свой познат- Петьо Шаламанов, който разполагал с тежкотоварен автомобил, обяснила му, че от общината са й наредили да премести собствения си павилион на друго место и го помолила да й помогне с автомобила си в пренасянето му. Шаламанов се съгласил за това срещу сумата от 300 лв.
На 19.05.2006., около 6.00 ч. Драгоева отишла при павилиона, собственост на Станоева, счупила с камък катинара, с който бил закрепен към стълба и изхвърлила металната верига.Около 6.30 ч. Шаламанов заедно със двама свои приятели, пристигнали на адреса, натоварил показания му от Драгоева павилион в ремаркето на автомобила и го откарал, пак по молба на Драгоева, пред дома си.
До 19.05.2006. Драгоева не се поинтересувала за павилиона и не се разплатила за услугата, въпреки че Шаламанов многократно я издирвал, а тя се укривала. На същата дата Шаламанов предал павилиона като метални отпадъци, срещу сумата от 180 лв.
По сигнал на Станоева павилионът бил открит в пункта за вторични суровини от пристигналия дежурен полицейски служител от първо РПУ. Той иззел павилиона с протокол подписан от него, управителя и Станоева.

Въпроси:

1. Как трябва да се квалифицира поведението на Драгоева ?
2. Съставомерни ли са деянията на Шаламанов ?
3. Установява ли се вещ, която подлежи на отнемане в полза на държавата по реда на чл. 53 от НК и в случай, че отговорът ви е положителен-изяснете реда за това ?
4. Кой е органът и какъв е редът за образуване на досъдебното производство в конкретния случай ?
5. Законосъобразно ли е приобщен павилиона като веществено доказателство и може ли съставеният протокол за изземване да има значение за делото ?
6. Кое от посочените в казуса лица може да се конституира в производството в качеството на пострадал, граждански ищец и частен обвинител и за какви вреди може да претендира обезщетението ?
antoniaaatanasova
Младши потребител

Мнениеот mameto » 28 Май 2007, 13:28

Колеги,мислите ли,че може да има посредствено извършителство на Шаламанов,който се намира в грешка по см. на чл.14 от НК???
mameto
Нов потребител

Мнениеот alegrina » 28 Май 2007, 13:51

Колеги, хайде, дайте мнение по казуса.
alegrina
Потребител

Мнениеот aa123 » 28 Май 2007, 14:05

какво ще кажете за -по отношение на Драгоева-измама, а на Шаламанов-обсебване
aa123
Младши потребител

Мнениеот Mar4elo » 28 Май 2007, 14:37

мисля, че е налице кражба при посредствено извършителство, а Ш-ов във всички случаи действа без умисъл, от друга страна Драгоева не действа с присвоително намерение...... Тя какво престъпление върши тогава? Повреждане, унищожаване?
Mar4elo
Младши потребител

Мнениеот aa123 » 28 Май 2007, 14:59

в казуса е написано,че поставянето на павилиона се отразява зле на търговията на Драгоева-затова смятам,че с преместването на павилиона ,тя нанася имотна вреда на конкурента си.Освен това ,за измамата е характерен и допълнителен субективен признак-специална користна цел-деецът да набави за себе си или другиго имотна облага.
aa123
Младши потребител

Мнениеот shturka » 28 Май 2007, 15:03

този казус е само от наказателноправната материя. Дайте някакъв пример от гражданското, ако имате
shturka
Младши потребител

Мнениеот shturka » 28 Май 2007, 15:03

този казус е само от наказателноправната материя. Дайте някакъв пример от гражданското, ако имате
shturka
Младши потребител

Мнениеот Mar4elo » 28 Май 2007, 15:09

АЗ ще продължа с наказателния казус. По никакъв начин не виждам измама - къде е "противоправното мотивиране" така характерно за изпълнителното деяние?
Чл. 209. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода до шест години.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който със същата цел използва заблуждението, неопитността или неосведомеността на някого и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва с лишаване от свобода до три години.

Какво мислиш аа123?
Mar4elo
Младши потребител

Мнениеот aa123 » 28 Май 2007, 15:26

изпълнителното деяние-е възбуждане на заблуждение-т.е.създаване на неверни представи в друго лице/в Шаламанов-че павилиона е нейн/.Заблуден,той върши на свой ред имуществено разпореждане-премества павилиона-без по никакъв начин да се ангажира с участие и отговорност в измамата.Вследствие на това негово разпореждане се стига до имотна вреда за собственика на павилиона и съответно до имотна облага за Драгоева.
aa123
Младши потребител

Мнениеот svetlomira » 28 Май 2007, 16:00

Някой има ли инфо кога ще бъдат публикувани списъците с допуснатите?
svetlomira
Младши потребител

Мнениеот portokal » 28 Май 2007, 16:05

В сайта на ВСС пише, че на заседанието на 30.05. ще утвърдят списъка за младши.
Аватар
portokal
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити