начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

следователите стават дознатели без да ги изпитват

Дискусии на тема съдебната власт в България

следователите стават дознатели без да ги изпитват

Мнениеот koshks » 10 Фев 2006, 00:06

Ееееееееееееее,доживяхме,най-после,има едно местенце,където ще взимат следователите на работа.Така де,полицията ни подава здравата си десница и иска да работим за нея,като дознатели.То си е направо супер оферта,като се замисли човек.Кой следовател е за испускане,като се има предвид подготовката на дознателите и моженето им да се справят с правната материя.Само дето никой не казва,дали стажа в МВР ще се признава за юридически или не.Сега вече можем да си отдъхнем.Даже и следствието да го няма,ние ще останем,някъде там,разследвайки ,както досега,но вече с чин и значително по-малка заплата.Честито! :shock:
koshks
Младши потребител

Мнениеот Рая » 10 Фев 2006, 20:31

Подготовката на доста от следователите дори е в по-плачевно състояние.................Така,че........................НЕ ПЛАЧЕТЕ! Като не ви харесва м МВР,влейте се в редиците на БЪЛГАРСКАТА АДВОКАТУРА и ПОКАЖЕТЕ КАКВО МОЖЕТЕ/ ако има какво :lol: /
Рая

Мнениеот Гост » 10 Фев 2006, 21:02

Е на мен ми писна вече. Дознателите не можели да се справят с правната материя, що ли, не сме ли учили всички от едни и същи учебници, що за глупости се пишат тук. Че все още не са натрупали опит..........ами добре, ама вие от първия си ден в следствието станахте спец ли. Пък като си такъв умник, да беше погледнал в ЗСВ там хората са ти го написали признава ли се за юридически стаж.
Гост

Мнениеот Гост » 10 Фев 2006, 22:15

:lol: Ходихте и вие в Търново, с цел уж да сте дискутирали новия НПК, и май бая са ви надъхали. Май обаче се чудят как да ви задържат и да продължават да ви залъгват, така че да останете на работа и да си довършите многото дела, г-да следователи. Но някои хора още преди години се усетиха. Ами тез, дето остават? Ще ви осигурят ли достатъчно бройки в структурите на прокуратурата и съдилишата? Въпрос, на койтовсе още нямате отговор. А едно нещо е абсолютно сигурно, и това е, че тридесетте текста, които ви оставиха, плюс по - особените дела ( престъпления, извършени от служители на МВР и т.н), са твърде малко като бройка, за да оставят всички на работа. Така че, добре дошли в редиците на дознателите. Ако пък не, вписвайте се като адвокати, и покажете на какво ста способни. А съм сигурен, че това съвсем не е малко. А......., да не забравя. Стига с тия изводи, че дознателите не можели да работят.
Гост

Мнениеот Гост » 10 Фев 2006, 23:00

абе няма да ви изпитват, защото ако трябва да преминете стандартната процедура, голяма част от вас няма да издържат психо - теста. Ха на бас! :lol: :lol: :lol:
Гост

Мнениеот б » 11 Фев 2006, 01:11

не се хили. Бас държа, че и ти ще пропаднеш на психотеста, когато те натоварят с работата н а следователите! Ще се оправдаваш, че няма време, много дела, а пък ти правят въртели, не ти изпращат документи, бавят експетизи. От едната страна началството и текущата работа на полицай, от дпугата страна прокурорът, който хич не се интересува дали си натоварен и колко. А сроковите си текат..
хайде дознателите да се изтъкват, ама първо да покажат качествено свършена работа.нека да поразследват т.н. стопански престъпления, да им се стоварят купища ненужна документация, от която да извлекат зрънце информация(( да се чудят какво е "субективна страна", да се освободят от полицйското мислене. Не е толкова лесно.

А то - рибата в морето, а тигана вече на огъня!
Сякаш съм във форум "кой е по- по - най"!!!!!!!!!!!!!
б

Мнениеот Някакъв дознател » 11 Фев 2006, 01:24

Наистина ще е трудно на следоватае да да кара с дознателска заплата.А мислехте ли за нас през 1998 година когато ви дигнаха заплатите, а на пом.следователите не.Ние втора ръка хора ли бяхме, да получаваме 4 пъти по ниска заплата, а ходихме и на трупове и ПТП и Ви карахме половината работа плюс нашата.В края на 1999г. просто ни изгониха и ни пратиха в МВР.А сега като имаме повече работа и вземаме 2 пъти по малко от Вас
Някакъв дознател

все същото!

Мнениеот kinovski » 11 Фев 2006, 10:29

Уважаеми колеги,

90% от мненията изказани в този форум по темата следствие-дознание-прокуратура-съд и реформите в тези структури са откровено комплексарски. Мно-о-о-го малко стойностни словоизлияния! Жалко!
Може би и затова старите форумци не пишат, а някои и вече въобще не влизат във форума. Добре поне,че поддържат високата си банкетна култура! ;-)

Факт е,че така наречената реформа тече - за добро или за лошо.
Факт е,че прокуратурата, благодарение на централизираната си структура успя да "прилапа" голяма част от стойностните и перспективни кадри на следствието - и то не само за да си увеличи щата.
Факт е,че малка част от следователите ще преминат на работа в структурите на съда, където - макар и малко късно - също се усетиха и интензивно правят предложения.
Факт е,че структурата на следствието ще я има и за напред.
Факт е,че - поне аз не съм чул, а слухът ми все още е доста добър - НИКОЙ следовател не е преминал на работа в МВР, въпреки огромното насрещно желание. А и вероятно няма да премине.
Факт е,че дознанието все повече се задръства,а прокуратурата все повече се отчайва от перспективата да го ръководи пряко. Свидетел съм на това,как двама перспективни дознатели напуснаха - единият стана прокурор, а другият - стига бе! - следовател и то в град на 250км. от сегашното му местожителство. И това преди няма месец.

С една дума - имам усещането за "дежа вю" - положението става същото като 1994-95г. А както се казва и в "Матрицата" - усещането за "дежа вю" винаги означава,че някой бърка в програмата и предизвиква промяна водещата до лошо. :-(

А най-лошото е,че голямата част от предвижданията направени още преди 5-6 години - както мои,така и на доказали се професионалисти - и записани в този форум, се оказаха верни. Дано не се сбъднат най-мрачните ми прогнози!!! :(

И за да дам храна на тези,за които това има някакво значение - аз съм следовател. Все още. Но никога не ме е било, не ме е и няма да ме бъде срам,че съм бил част от структурата на следствието. Напротив! ;-))))
kinovski
Младши потребител

Мнениеот 999 » 11 Фев 2006, 15:20

Вярно е,че никой следовател няма да стане дознател,защото половината от времето на следователите минава в четене на вестници и обсъждане на клюките и за това вземат двойно или тройно по-голяма заплата от дознателя.Най-много ме учудва откъде им идва това самочувствие,че били много знаещи и можещи,а дознателити били некадърни и прости.Сигурно дипломата ми от ЮФ на СУ съм я намерил на улицата,а някой следовател завършил задочно Бургаския свободен университет е супер компетентен.Като сте толкова можещи и знаещи защо от ЕС искат на практика да ви закрият като структура и ви оставиха само престъпления против републиката и тем подобни ,които я станат веднъж на 10 години,я не.Ще отречете ли ,че имате на производство стотици дела!!!!!!!,а 80% от делата ги прекратявате по давност.Е аз за моя кратък 3 годишен стаж като дознател нямам нито едно прекратено дело по давност.
999

Мнениеот koshks » 13 Фев 2006, 15:45

Колеги дознатели,познавам много от вас и съм възхитена от работата Ви,но това са хора,които преди не много години бяха по.следователи и работеха наравно със следователите.Точно такива дознатели сега са тези,дето опират най-тежките дела.Евала им правя,кадърни са и знаят как се работи.За останалите няма да коментирам,просто защото не ги познавам.Аз също съм следовател и не ме е срам от това.Това съм искал да работя,това съм работил.И още искам точно това,но за жалост не на всяка цена.Не ми се ходи в полицията не защото няма да мина психо теста или физическата или каквото и да е там.Всеки знае способностите си.Не ми се ходи в полицията заради едно единствено нещо-не мога да си представя картинка,в която се налага да изпълнявам заповедите на началника на някое РПУ,който хал-хабер няма от водене на дела.Нито ми се работи,както някой друг ми каже,а не както аз сам преценявам.В полицията много място за мислене няма,или изпълняваш или чао.
koshks
Младши потребител

Мнениеот koshks » 13 Фев 2006, 15:49

Колеги дознатели,познавам много от вас и съм възхитена от работата Ви,но това са хора,които преди не много години бяха по.следователи и работеха наравно със следователите.Точно такива дознатели сега са тези,дето опират най-тежките дела.Евала им правя,кадърни са и знаят как се работи.За останалите няма да коментирам,просто защото не ги познавам.Аз също съм следовател и не ме е срам от това.Това съм искал да работя,това съм работил.И още искам точно това,но за жалост не на всяка цена.Не ми се ходи в полицията не защото няма да мина психо теста или физическата или каквото и да е там.Всеки знае способностите си.Не ми се ходи в полицията заради едно единствено нещо-не мога да си представя картинка,в която се налага да изпълнявам заповедите на началника на някое РПУ,който хал-хабер няма от водене на дела.Нито ми се работи,както някой друг ми каже,а не както аз сам преценявам.В полицията много място за мислене няма,или изпълняваш или чао.Не искам да съм полицай,а това се очертава,ако отида да дознателствам в полицията.И още нещо,едва ли някой от писалите по темата дознатели не е търсил съвет от някой следовател в процеса на работата си.Злобата е смешна,като се има в предвид от къде точно идва.Звучите като нереализирани в системата на следствието,прокуратурата или съда кадри.Така е неприлично.
koshks
Младши потребител

Мнениеот koshks » 13 Фев 2006, 15:55

999 написа:Вярно е,че никой следовател няма да стане дознател,защото половината от времето на следователите минава в четене на вестници и обсъждане на клюките и за това вземат двойно или тройно по-голяма заплата от дознателя.Най-много ме учудва откъде им идва това самочувствие,че били много знаещи и можещи,а дознателити били некадърни и прости.Сигурно дипломата ми от ЮФ на СУ съм я намерил на улицата,а някой следовател завършил задочно Бургаския свободен университет е супер компетентен.Като сте толкова можещи и знаещи защо от ЕС искат на практика да ви закрият като структура и ви оставиха само престъпления против републиката и тем подобни ,които я станат веднъж на 10 години,я не.Ще отречете ли ,че имате на производство стотици дела!!!!!!!,а 80% от делата ги прекратявате по давност.Е аз за моя кратък 3 годишен стаж като дознател нямам нито едно прекратено дело по давност.

Колега,като работите от 3 годити така съвестно,не сте ли наясно,че тригодишна давност няма.Ако продължавате така да работитеи и да не ви се натрупват дела,няма и да прекратите такова дело.
И още нещо-моята диплома е от същият СУ,но диплома работа не върши.Много от състудентите ми не са се захващали с ученото от както сме завършили,така,че това не е критерий.
koshks
Младши потребител

до koshks

Мнениеот 999 » 13 Фев 2006, 19:32

Уважаема г-жо СЛЕДОВАТЕЛ направо ми преобърнахте представите за наказателно право с извода,че няма тригодишен или по-кратък давностен срок.Аз пък с моя полицейски мозък мислех,че за престъпленията за които е предвидено наказание лишаване от свобода до една година включително или по-леко наказание давностният срок е 2 годишен.БЛАГОДАРЯ ВИ!!!!!
Като стана въпрос за това,че дознателите сме нереализирани кадри на съд,прокуратура или следствие бихте ли ми казала Вие на конкурс за следовател ли се явихте?Или просто прецени ръководителят на съответната Следствена служба,че сте много можеща и знаеща.Аз мога да ви кажа по-какъв начин се става дознател-нещо ,което в новия ЗМВР на Вас ви се поднася на тепсия,но Вие явно не го оценявате.Така-за да станеш дознател първо държиш тест по български език и IQ-тест.Ако го издържиш отиваш на физически тест/впоследствие отпадна ,но аз го държах/,който включва бягане на дълго разстояние,лицеви опори и тем подобни,който съм сигурен Вие без съмнение ще издържите.След това следва психотеста-много приятно занимание,но Вие със сигурност знаете това,тъй като в следствието също го преминавате/ извинете забравих,че следователите не преминават през психотест/.И най-накрая идва изпит по наказателно право и процес-писмен и устен.Та бихте ли била така добра да ми отговорите през какви изпити и тестове сте минала,за да станете следовател?
999

Мнениеот koshks » 14 Фев 2006, 15:36

Ще отговоря само едно нещо-детето ми,което е на 12 години се справи успешно с Вашият IQ тест.И защо решихте,че съм г-жа,можеби така Ви харесва повече,с мъж не бихте ли се заяждали така?????????КОЛЕГА.Или може би това потребителско име не може да се ползува от други лица??????????????????????????????Относно изпитите,в СУ хората не раздават дипломите си ей така,но може би Вашата не е съвсем от там и не ги знаете тези работи.При диплом за завършено висше образование от посоченото учебно заведение,ми се струва най-малкото тъпо, да полагам повторни такива,за да работя в полицията...............................
Изпит за следовател не съм държал,защото когато аз станах такъв,следователите в следствената ни служба се брояха на пръстите на едната ръка.Вас сега Ви изпитват,по простата причина,че трябва да има някакво сито,за всички желаещи да постъпят на работа.Наплива е доста по-голям.Сам говорите за многото университети с правни факултети..........Похвално е самочуствието Ви и искрено Ви желая,да не Ви напусне този хъс и идните години,през които ще работите в полицията.Успех.
koshks
Младши потребител

Мнениеот 999 » 14 Фев 2006, 20:45

Г-н следовател не съм искал да се заяждам.Просто ви казвам какви са изискванията,за да станеш дознател.Не приемате факта,че съм завършил СУ-добре ,но в нашето РПУ сме трима такива.Ако смятате,че е под достойнството ви да държите изпитите за дознател,аз не смятам,че когато човек се докаже в изпити е нещо унизително,а напротив.Само се чудя откъде говорите с такъв сарказъм за дознателите и смятате,че едва ли не са пълни неграмотници,като сме завършили едни и същи университети/за следователите завършили задочно Бургаския свободен университет и тем подобни спирам да говоря/.Уважавайте труда и знанията на дознателите и не се дръжте толкова високомерно.Вие смятате ,че е унизително да работите в МВР-ами тогава не работете,а стането прокурор или адвокат.Но дълбоко се заблуждавате,че началниците на РПУ-та чакат с нетърпение следователите да станат дознатели.Има ваши колеги с неприключени стотици!!!!!!!!!!! дела и които не намират за необходимо да ходят на произшествие,така че никой не желае такива хора да водят разследванията.А това,че в новия закон за МВР се предвижда следователите по тяхно желание да станат дознателибез да отговарят на изискванията нямам нищо против-добре са дошли,стига да не се държат високомерно и със самочувствието на много знаещи и можещи,защото всички малко или много работим за това държавата ни да стане по-сигурно място за живеене.
999

Назад към Съдебна власт