Позор, символите на съдебната власт Председателят на ВКС главния прокурор, да си разиграват кирливи ризи, достатъчно доказателства и никой да не прави нищо. Корупция,безотговорност,безнаказаност,арогантност и наглост не на последно място във висшите етажи на съдебната власт. при тази ситуация защо ли доверието на обществото в съда е 4%. Тази система е най консервативна, недемократична и неподлежаща на бърза реформа. Това епоредният аргумент имунитетът по принцип на магистрати и депутати да бъде свален като противоконституционен. Второ "Независимата" висша съдебна власт е толкова независима колкото независима е самата България като държава. Прокуратурата и съдът като институции в България ще бъдат подложени на много по силен натиск не само от външни фактори, но и от парламента и гражданското общество. Няма да мине без сериозни законодателни промени. Според мен колеги няма добро решение, трябва да се избере по-малкото зло и по голямото зло. Контролът върху съдебната власт е задкулисен,таен и определено няма нищо общо с върховенството на закона и демокрацията. На практикаи имаме олигархия , която иска да бъде самостоятелен "играч" , макар че "босовете" на тази олигархия , са хора на политически силни за времето си фигури. т.н. изборът на висши магистрати винеги е бил е и ще бъде и трябва да бъде политически, но трябва да бъде явен а не таен. В този ред на мисли мога да кажа и да си зададем въпроса? Дали прокуратурата и съдът, следствието, полицията, т.е. основните органи които са призвани да защитават правата на гражданите при правонарушение или престъпление са демократични ??? Демократична власт и институция е тази чиито орган на управление сеизбира от народа чрез всеобщо пряко избирателно право с тайно гласуване. аз не знам председателят на ВКС,глав прокурора пък и който и да е председател на съд да се избира от народа?! Нито пък да дава отчет за дейността си пред изборна институция т.е. поне полудемократична да бъде . Няма такова нещо. Според мен по малкото зло е да има явен открит ежеседмичен парламентарен контрол върху председателите на ВКС,окръжни апелативни и районни съдилища и прокуратури. Тогава нито тарикатите в парламента ще се оправдават че от тях нищо не зависи законите са добри но не се спазват. Нито магистрати ще се оправдават. а всичко това да подлежи на граждански контрол от страна на непревителствени организации медиите обществото като цяло.
- Дата и час: 21 Ное 2024, 23:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Магистратите сигурно са полудели
|
|
21 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
21 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|