начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Магистратите сигурно са полудели

Дискусии на тема съдебната власт в България

Поредно доказателство за премахване на имунитета и ВСС

Мнениеот nezret » 25 Фев 2006, 00:49

Позор, символите на съдебната власт Председателят на ВКС главния прокурор, да си разиграват кирливи ризи, достатъчно доказателства и никой да не прави нищо. Корупция,безотговорност,безнаказаност,арогантност и наглост не на последно място във висшите етажи на съдебната власт. при тази ситуация защо ли доверието на обществото в съда е 4%. Тази система е най консервативна, недемократична и неподлежаща на бърза реформа. Това епоредният аргумент имунитетът по принцип на магистрати и депутати да бъде свален като противоконституционен. Второ "Независимата" висша съдебна власт е толкова независима колкото независима е самата България като държава. Прокуратурата и съдът като институции в България ще бъдат подложени на много по силен натиск не само от външни фактори, но и от парламента и гражданското общество. Няма да мине без сериозни законодателни промени. Според мен колеги няма добро решение, трябва да се избере по-малкото зло и по голямото зло. Контролът върху съдебната власт е задкулисен,таен и определено няма нищо общо с върховенството на закона и демокрацията. На практикаи имаме олигархия , която иска да бъде самостоятелен "играч" , макар че "босовете" на тази олигархия , са хора на политически силни за времето си фигури. т.н. изборът на висши магистрати винеги е бил е и ще бъде и трябва да бъде политически, но трябва да бъде явен а не таен. В този ред на мисли мога да кажа и да си зададем въпроса? Дали прокуратурата и съдът, следствието, полицията, т.е. основните органи които са призвани да защитават правата на гражданите при правонарушение или престъпление са демократични ??? Демократична власт и институция е тази чиито орган на управление сеизбира от народа чрез всеобщо пряко избирателно право с тайно гласуване. аз не знам председателят на ВКС,глав прокурора пък и който и да е председател на съд да се избира от народа?! Нито пък да дава отчет за дейността си пред изборна институция т.е. поне полудемократична да бъде . Няма такова нещо. Според мен по малкото зло е да има явен открит ежеседмичен парламентарен контрол върху председателите на ВКС,окръжни апелативни и районни съдилища и прокуратури. Тогава нито тарикатите в парламента ще се оправдават че от тях нищо не зависи законите са добри но не се спазват. Нито магистрати ще се оправдават. а всичко това да подлежи на граждански контрол от страна на непревителствени организации медиите обществото като цяло.

nezret
Потребител

Предишна

Назад към Съдебна власт