- Дата и час: 21 Ное 2024, 22:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
изнасянето на преписки и дела от съда Смятате ли че е редно
|
|
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
изнасянето на преписки и дела от съда Смятате ли че е редно
В момента изтича поредния месец от стажа ми за придобиване на юридическа правоспособност, но смея да кажа, че почти нищо не научих от него! Обаче за сметка на това попаднах на една практика, която не знам дали е законна, а именно изнасянето на преписки и дела от съда , ако не се съгласиш няма място за теб в съда и си отиваш с подписа в книжката! Интересно ми е при всички ли протича така стажът и законно ли е това изнасяне на тази документация? Според мен-не, не е законна, а според Вас?
- kiara.
- Младши потребител
Re: изнасянето на преписки и дела от съда Смятате ли че е редно
О, боже ... Естествено че не е законна, но всички съдии тътрят делата вкъщи, когато не стига работното време и гонят срокове. Какво толкова ?
- system
- Активен потребител
Мдам... добрите години на стаж. Прекрасно време( не знам какво става във форумът, но ме връщате все в мили спомени, благодаря).
Не е законно да се изнасят дела-спор няма... Макар, че за стажант следва да сте наясно кои НА са нарушени, но дали, кои и какви санкции са предвидени е отделен въпрос.
Абсолютно се солидаризирам с мнението на двамата колеги.( Под секрет-всички стажанти, предполагам, са носили у дома дела ), ама нищо не изчезва точно тогава. Всъщност- страници от делата се крадат от страните, не от съдебния състав. При все и номерирането им.
За СРС нямам поглед ( еднократен опит, който определено не харесах!)- адвокатът взима делото срещу подпис и адв. или л.к. и го разнася, като куцо пиле домат, из етажите... Явно се разчита на доброто възпитание.
В Североизточна България дело ще ви дадат в ръцете, за да го разнасяте из съдебните палати- ама трудно.
п.п. След време ще установите, пожелавам ви го, колко дела ще си влачите и вие у дома... Вярвам ще проявите разбиране към случващото се сега.
Не е законно да се изнасят дела-спор няма... Макар, че за стажант следва да сте наясно кои НА са нарушени, но дали, кои и какви санкции са предвидени е отделен въпрос.
Абсолютно се солидаризирам с мнението на двамата колеги.( Под секрет-всички стажанти, предполагам, са носили у дома дела ), ама нищо не изчезва точно тогава. Всъщност- страници от делата се крадат от страните, не от съдебния състав. При все и номерирането им.
За СРС нямам поглед ( еднократен опит, който определено не харесах!)- адвокатът взима делото срещу подпис и адв. или л.к. и го разнася, като куцо пиле домат, из етажите... Явно се разчита на доброто възпитание.
В Североизточна България дело ще ви дадат в ръцете, за да го разнасяте из съдебните палати- ама трудно.
п.п. След време ще установите, пожелавам ви го, колко дела ще си влачите и вие у дома... Вярвам ще проявите разбиране към случващото се сега.
- Гост.
- Старши потребител
Ама истина ли е това?! Дела се изнасят извън съдебните сгради!
- plamen_penev
- Активен потребител
То е ясно, че не е редно, но след като Ви дават делата и Ви възлагат задачи, поне ще научите нещо. Аз бях от "щастливците" станали жертва на недоразумението тримесечен стаж. Чудеха се как да ни разчистят от съда, а за четене естествено нямаше място и затова гледаха с особено насърчително облекчение на задкулисния ни стремеж да се сдобием с подпис от който и да е, само и само да им се махнем от главите... Мен ако питате, вземайте щом Ви дават и четете, четете, четете, защото едва сега започвате истинското учене на занаята! Успех!
- g.atanasova
- Младши потребител
Никога и дума не е ставало от някой следовател , прокурор или съдия да изнасям дело от съда или съответното ведомство, за да пиша проект на решение в къщи.Даже не съм и предполагал , че има такова нещо(Което показва , че всичките ми близки приятели колеги , с които карахме заедно стажа , също не им се е налагало да правят таквиз неща).Иначе на мен стажа ми мина 50:50 , в зависимост от човека , който ми се падаше.Но дори и в ПРС , където ми се падна страхотен съдия и човек , който ми осигури всички условия да си положа стажа , постоянно обсъждахме делата и ми даваше съвети , не ми е предлагал , ками ли да ми изисква да разнасям дела в къщи.Това ги казвам само за пъстрота на мненията , иначе ако няма нищо нередно(изчезване на страници и тем.подобни) не виждам кой знае какъв проблем.
- REVOLUTION
- Активен потребител
ех , младост
еми законно чак айде да не е , ама е поне по-обществено оправдано от това да си напишеш решението в тримесечния срок , или мотивите в шестмесечния , каквито случаи практиката показва дори и в момента, в който пиша тези редове...
пък и друго , разчита се на непокварената ръка на стажуващия , защото вий делото ще го вардите като зеница на око! права ли съм?!
По добре да ви дам делото от петък до понеделник да пишете проекто решение/мотиви , отколкото да го муша из касите в съда и да му поникнат крила на оригиналните документи -фактури протоколи изпълнителен лист разписки частни документи и т.н....
Казвам аз тука, че което го пише у книгите ако растеше по нивите не можем ожъна , ама не вярвате
Революшън , тия гадове са ви държали умишлено сляп и глух за нещата от кухнята на системата , не ги е срам! А може и просто да сте им бил симпатичен и да са гледали да не ви зарибят...кой знае
еми законно чак айде да не е , ама е поне по-обществено оправдано от това да си напишеш решението в тримесечния срок , или мотивите в шестмесечния , каквито случаи практиката показва дори и в момента, в който пиша тези редове...
пък и друго , разчита се на непокварената ръка на стажуващия , защото вий делото ще го вардите като зеница на око! права ли съм?!
По добре да ви дам делото от петък до понеделник да пишете проекто решение/мотиви , отколкото да го муша из касите в съда и да му поникнат крила на оригиналните документи -фактури протоколи изпълнителен лист разписки частни документи и т.н....
Казвам аз тука, че което го пише у книгите ако растеше по нивите не можем ожъна , ама не вярвате
Революшън , тия гадове са ви държали умишлено сляп и глух за нещата от кухнята на системата , не ги е срам! А може и просто да сте им бил симпатичен и да са гледали да не ви зарибят...кой знае
- miriam
- Потребител
REVOLUTION написа:Никога и дума не е ставало от някой следовател , прокурор или съдия да изнасям дело от съда или съответното ведомство, за да пиша проект на решение в къщи.Даже не съм и предполагал , че има такова нещо ...
Е, какъв стаж е било това? Че и не предполагал, Светата непоквара Ревълюшън, Революшън, форумен френд си, ама в казарма не си бил, дело не си изнасял, лошо за развитието, лошо
Сега към девойката - стажант - през вече далечната 2001 година съм изнасяла дела и от следствие, и от съд ... Събирахме се с колеги, разисквахме и търсехме различни решения, не задължително правилното. При трима-четирима юриста се оформяха обикновено към 10 - на мнения по даден казус. Научила съм изключително много именно при това "изнасяне на делата", вярвам и колегите ми също. Радвайте се, че имате достъп, че можете да видите/пипнете/помиришете дело ...
И miriam е права, между другото, пазехме ги жестоко, особено с напредването на ... вечерта
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
-
ianeva - Потребител
ianeva написа:REVOLUTION написа:Никога и дума не е ставало от някой следовател , прокурор или съдия да изнасям дело от съда или съответното ведомство, за да пиша проект на решение в къщи.Даже не съм и предполагал , че има такова нещо ...
Е, какъв стаж е било това? Че и не предполагал, Светата непоквара Ревълюшън, Революшън, форумен френд си, ама в казарма не си бил, дело не си изнасял, лошо за развитието, лошо
Сега към девойката - стажант - през вече далечната 2001 година съм изнасяла дела и от следствие, и от съд ... Събирахме се с колеги, разисквахме и търсехме различни решения, не задължително правилното. При трима-четирима юриста се оформяха обикновено към 10 - на мнения по даден казус. Научила съм изключително много именно при това "изнасяне на делата", вярвам и колегите ми също. Радвайте се, че имате достъп, че можете да видите/пипнете/помиришете дело ...
И miriam е права, между другото, пазехме ги жестоко, особено с напредването на ... вечерта
Чакай че чак се просълзих.Звучи ми като историите за соц.бригади , за приятелството и романтичните залези насред памуковата нива.Чак си те представям Ianeva , траскавия поглед , треперещите ръце здраво стиснали увитото в кафява амбалажна хартия дело.Сърцето ще се пръсне от напрежение.О потрай сърце , още миг и най-после ще вдъхна мириса на делото , ще галя нежно страниците му.Поанта! Следват шумна вечер на обсъждане на казуса с колеги , всеки иска за момент да пипне , да разгърне папката ....... Никой не разбира кога е дошла сутринта.Хайде другари , хайде до утре вечер.До новото дело....
Извинявай...Шегувкам се.
- REVOLUTION
- Активен потребител
REVOLUTION написа:ianeva написа:REVOLUTION написа:Никога и дума не е ставало от някой следовател , прокурор или съдия да изнасям дело от съда или съответното ведомство, за да пиша проект на решение в къщи.Даже не съм и предполагал , че има такова нещо ...
Чакай че чак се просълзих.Звучи ми като историите за соц.бригади , за приятелството и романтичните залези насред памуковата нива.Чак си те представям Ianeva , траскавия поглед , треперещите ръце здраво стиснали увитото в кафява амбалажна хартия дело.Сърцето ще се пръсне от напрежение.О потрай сърце , още миг и най-после ще вдъхна мириса на делото , ще галя нежно страниците му.Поанта! Следват шумна вечер на обсъждане на казуса с колеги , всеки иска за момент да пипне , да разгърне папката ....... Никой не разбира кога е дошла сутринта.Хайде другари , хайде до утре вечер.До новото дело....
Извинявай...Шегувкам се.
Умилително е, действително, но в друг аспект. Опита ти за ирония е лош, апропо. Дело, увито в амбалажна хартия, аз не съм виждала, възможно е по време на твоя стаж да са били такива Делата се изнасяха обикновено в петък /а след него, както е известно, следват два почивни дни/ и обсъждането на казусите почваше именно в петък вечерта /често в моя дом/. Папките ги пазехме от ... мхм, няма значение, но определено не ги разгръщахме с треперещи ръце. Спорехме, дискутирахме, слушахме музика междувременно ... и такива неща ... Докато не ни омръзнеше или не решахме, че всеки е казал, каквото е имал да каже ... В събота или неделя /по-често в неделя/ обикновено бяхме готови с решение на казуса /всеки със свое собствено такова и различна теза/. В понеделник делото се връщаше и всеки представяше своето решение на казуса. Така че от изложението ти единственото вярно е, че вечерите бяха шумни.
п.п. Кое те подразни - че не си изнасял дело или че ти припомних, че не си бил солдатин и "никога няма да бъдееееееш?"
-
ianeva - Потребител
Приятели не могат да ме подрязнят.Както казах "лошия" опит за ирония беше хумористична закачка. Повтарям не виждам лошо да се изнасят дела , просто споделих , че аз не съм , не съм и чувал.Може би са ме считали за неблагонадежден и са крили , както каза Мириам.
Иначе за войниклъка , наистина съжалявам.В мен дреме един малък Наполеон. Колко му е да хвана кадровата военна служба.Миирнооо!
Иначе за войниклъка , наистина съжалявам.В мен дреме един малък Наполеон. Колко му е да хвана кадровата военна служба.Миирнооо!
- REVOLUTION
- Активен потребител
REVOLUTION написа::lol: Приятели не могат да ме подрязнят.Както казах "лошия" опит за ирония беше хумористична закачка. Повтарям не виждам лошо да се изнасят дела , просто споделих , че аз не съм , не съм и чувал.Може би са ме считали за неблагонадежден и са крили , както каза Мириам.
Несъмнено е така, просто са подушили, че не си ходил в казармата
Сега сериозно, че оспамихме темата на девойката. Колко е законно е ... не е за обсъждане в петък вечер Но че е полезно за стажантите, не мога да отрека. И ако въпроса е дали е редно, личното ми мнение е, че е редно
п.п. Никога не е късно да преоткриеш себе си, успех в ... кадруването
-
ianeva - Потребител
.... Без да го отчетете, като призив за конфронтация, но някак се сепнах, четейки редовете... колко носталгично настроени сме всички.
- Гост.
- Старши потребител
ianeva написа:REVOLUTION написа:Сега сериозно, че оспамихме темата на девойката. Колко е законно е ... не е за обсъждане в петък вечер Но че е полезно за стажантите, не мога да отрека. И ако въпроса е дали е редно, личното ми мнение е, че е редно
п.п. Никога не е късно да преоткриеш себе си, успех в ... кадруването
Щом минахме на сериозно , моето лично мнение е , че е нередно.Колкото до илюзорната връзка с това , че има някаква причинна връзка в това да изнесеш дело от съда с това да научиш нещо , аз лично не виждам логика , а и явно kiara е пример за обратното.Без да разсъждавам изобщо върху някакви скрити или явни подмятания на "патрона" , че или изнасяш или подпис в книжката и бегай.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Не виждам кой знае какъв проблен в това да се изнасят дела с учебна цел извън съда. Обаче Законът казва друго!
Сигурен съм, че всички тук ясно разбирате в какво е проблема, а той е в нарушаването на Закона от млади, все още неопорочени мъже и жени, чийто призвание и стремеж е именно неговото спазване. Това е гадно! Може би това което наблюдаваме днес в нашия съд, включително и рушветчйството в него е започнало именно с такива наглед "невинни" простъпки и весели другарски вечери със или без амбалажната хартия?
Сигурен съм, че всички тук ясно разбирате в какво е проблема, а той е в нарушаването на Закона от млади, все още неопорочени мъже и жени, чийто призвание и стремеж е именно неговото спазване. Това е гадно! Може би това което наблюдаваме днес в нашия съд, включително и рушветчйството в него е започнало именно с такива наглед "невинни" простъпки и весели другарски вечери със или без амбалажната хартия?
- plamen_penev
- Активен потребител
Може би това което наблюдаваме днес в нашия съд, включително и рушветчйството в него е започнало именно с такива наглед "невинни" простъпки и весели другарски вечери
Пламка , е що тоз талибанизъм ?!
Кога тоз стажант най накрая след 5 години вуз , държавни изпити и т.н. му е ред да пипне дело и как да стане , хайде да помислим ако следваме твоите съмнения ?!
Докато не ти дадат да пишеш по горната схема /и да ти гласуват доверие/ проекто решения /определения /мотиви напъпилия но нецъфнал юрист все чака от бисквитите "Катеричка" да изскочи жив дзвер
Как да залиби магистратурата ? Как да се запали и да закопнее да работи за държавата без да се докосне до човешкия проблем , изписан като сценарий на филм?! Ние не можем да требим предварително с иприд, зарин и т.н. всеки стажант , щото от малко прасе той щял бил /види ли, пипне ли дело/ да са корумпира и да се превърне в голямо прасе.Т.е. корупцията е едно бъдещо несигурно събитие , а практикуването е успешно при фул контакт между стажуващите и папките с дела-само тогава се научават...
Представи си ти , с твойта крехка чувствителност , и аз каквато съм устата, и съм ти ментор , с 500 годишен стаж имам , и ти с трепет ми поискваш няколко ВНОХ-та за уикенда да драснеш -и аз да ти откажа-ми не е човешко някак, знам как ще се засегнеш фръцнат
Пламка , е що тоз талибанизъм ?!
Кога тоз стажант най накрая след 5 години вуз , държавни изпити и т.н. му е ред да пипне дело и как да стане , хайде да помислим ако следваме твоите съмнения ?!
Докато не ти дадат да пишеш по горната схема /и да ти гласуват доверие/ проекто решения /определения /мотиви напъпилия но нецъфнал юрист все чака от бисквитите "Катеричка" да изскочи жив дзвер
Как да залиби магистратурата ? Как да се запали и да закопнее да работи за държавата без да се докосне до човешкия проблем , изписан като сценарий на филм?! Ние не можем да требим предварително с иприд, зарин и т.н. всеки стажант , щото от малко прасе той щял бил /види ли, пипне ли дело/ да са корумпира и да се превърне в голямо прасе.Т.е. корупцията е едно бъдещо несигурно събитие , а практикуването е успешно при фул контакт между стажуващите и папките с дела-само тогава се научават...
Представи си ти , с твойта крехка чувствителност , и аз каквато съм устата, и съм ти ментор , с 500 годишен стаж имам , и ти с трепет ми поискваш няколко ВНОХ-та за уикенда да драснеш -и аз да ти откажа-ми не е човешко някак, знам как ще се засегнеш фръцнат
- miriam
- Потребител
miriam каза:
"И ти ли Бруте!"
Кога и къде съм казвал, че делата трябва да се крият от стажантите?! Разбира се че трябва да се чете живата практика, miriam! Дори и грешките в нея са от полза... В пловдивската съдебна палата, например, има прекрасни условия за това. Някой началник си е свършил работата и ги е създал пустите условия! Аз говоря за дребните, незначителни на пръв поглед, нарушения на Закона, при това вършени от юристи, и се питам не започва ли пътя към Ада с добри намерения?
Престъпиш ли веднаж закона, макар и на дребно, казвам, после вероятно е по-лесно...
ПП Абе май малко талибанин си падам
- plamen_penev
- Активен потребител
Всъщност, г-н Пенев- кой точно закон е нарушен?
- Гост.
- Старши потребител
Мен физика ли питаш, poli_g?
- plamen_penev
- Активен потребител
plamen_penev написа:Мен физика ли питаш, poli_g?
plamen_penev написа:Не виждам кой знае какъв проблен в това да се изнасят дела с учебна цел извън съда. Обаче Законът казва друго!
plamen_penev написа:Аз говоря за дребните, незначителни на пръв поглед, нарушения на Закона, при това вършени от юристи
Престъпиш ли веднаж закона, макар и на дребно
Талибанино( цитата твой ), ти все се позоваваш- та, моля да уточниш.
Едно е да го каже колега, друго физик.
Не ми е ясно физикът кой Закон визира.
- Гост.
- Старши потребител
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|