начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Как да се промени съдебната система - 2

Дискусии на тема съдебната власт в България

Мнениеот gega » 16 Юни 2006, 10:49

Благодаря ти Ми-Лена, поне с теб можем разумно да общуваме:))))))

Да, така е, но аз се питам как ще оценя "математически" приноса за отглеждане на децата, работата в домакинството и пр. по чл. 19 (2) СК.
gega
Потребител

Мнениеот gega » 16 Юни 2006, 10:52

донке, не с промяната на съдебната система, а с твоята лична промяна към по-добро. Не съм аз съдника, но забелязвам, че вече (не "по-вече":))))))) се опитваш да пишеш по-грамотно на български език. И това всички го оценяваме. Само че не се вдавай толкоз, когато изкажа по-различно мнение от твоето, не го мисли винаги за заяждане. И това съвсем сериозно.
gega
Потребител

Мнениеот donna » 16 Юни 2006, 10:56

gega написа:донке, не с промяната на съдебната система, а с твоята лична промяна към по-добро. Не съм аз съдника, но забелязвам, че вече (не "по-вече":))))))) се опитваш да пишеш по-грамотно на български език. И това всички го оценяваме. Само че не се вдавай толкоз, когато изкажа по-различно мнение от твоето, не го мисли винаги за заяждане. И това съвсем сериозно.

Въпроса ми беше ,какво общо имам аз с промяната на съдебната система .........за другите ти нападки спрямо мен пет пари не давам.
donna
Старши потребител

Мнениеот gega » 16 Юни 2006, 11:04

Ти и промяната в съдебната система?! Няма такова нещо - никога не ми е дори и хрумвала подобна мисла:)))))))
gega
Потребител

Мнениеот marian » 16 Юни 2006, 21:50

Колеги, съжалявам, че прекъсвам препирните Ви в междуличностен план, но мисля, че темата беше свързана с промените в съдебната система. Такива действително са належащи.
Представете си, че сте собственик на имот, на границата на който расте огромен орех, засенчващ къщата на съседа. Той Ви е осъдил и Вие сте длъжен да го махнете. Идва друг съсед и Ви съветва да го махнете защото така или иначе ще се стигне до там, но ще има и глоба.
Вие като балкански тарикат подкастряте клоните вместо да го отсечете. Мислите си, че това ще е решение на проблема, но проблема не е в клоните, а в корените.
Сега си представете, че добрия трети съсед е проклетия комисар от ЕК и той изпълнява поръчката на съседа, който е самия ЕС. Мислите ли, че подкастрянето на клоните ще е достатъчно. Аз лично не съм уверен.
Странно е, че тази проста истина не искат да я разберат нашите "вождове" и пробутват разни трикове, наподобяващи на капан за голи охлюви и мислят, че в него ще хванат тигър. Това те сами рзбират, че е невъзможно. Невъзможно е чрез вливането на една армия безделници (следователи) в прокуратурата и съда да решат въпроса с преструкторирането на съдебната система. Невъзможно е чрез рекордно приемане на закони, които не са четени от никого, освен от авторите им, да се иска постигането на желаните законодателни промени. Невъзможно е прокурорите да са два пъти повече от дознателите. Неразумно е цялата пара да отива в свирката и да не остава пара за машината.
Според мен цялата тази "реформа" в правосъдната система е невъзможна.
Нали знаете че със стари .... нов бардак не се прави.
Не искам да ме смятате за краен, но без основен реподбор в системата нещата няма да се променят към по-добро.
marian
Младши потребител

Мнениеот yugoslav » 17 Юни 2006, 21:54

Леле, душо-срце, шта ти радиш?!
Круелче, поне пое ли си един път въздух, докато пишеш тази есеистична филипика!? :lol: Успокой се, защо прие за доказано, че уликата "ре-подбор" е достатъчна да повдигнеш обвинение срещу дознанието!? :lol:
За "гледането" на дела тепърва ще се доказваме, ние в дознанието. Най-вече на дела в досъдебната фаза...Гледането на кафе и на боб може да се практикува в ТВ "Канал 2001".
Няма нищо по-естествено от това следовател/дознател да метаморфозира в прокурор или съдия, но при общи правила и условия за всички - intuito personae! А това за сега не се случва...що ли!? :twisted:
За "гледане" на наркотици и на трупове/във вид на кайма :shock: / съм се нагледал вече, както и моите преки колеги, и то пре-много ,и ще "гледам" и за напред, разби'аш ли?
Война с колегите следователи аз нито съм водил , нито ще "завеждам" в деловодството на Х-тата полицейска структура! Напротив, намирам се в отлични отношения с колегите следователи!

Исках да започна с благодарност за поздрава ти към мен, скъпа ми колежке cruel_la...много точно си ме "уцелила" като характер и емоционалност ! Аферим, съвсем искрено! :lol: Благодаря ти!
Не сме във война , нали!?!! :wink

Поздрави я и Амороса от мен!
yugoslav
Потребител

Re: Много я разбирате системата, г-н дознател...

Мнениеот gudio » 17 Юни 2006, 22:03

Общо взето тук мога да "манипулирна" още една крилата фраза: (вместо "да знаеш закона..." слагаме "да цитираш гега") - Citare gegam non est exactam verbam earum tenere, sed vim ac potestatem !
Последна промяна gudio на 08 Ное 2007, 20:22, променена общо 1 път
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gudio » 18 Юни 2006, 18:39

:lol: пак се включвам...(е'ати безпринципното същество съм) - cruel_la, във вашата работа може и да има "обективна истина" (макар, че законодателят изостави този термин). В моята има винаги две тези, като всяка една е защитима и има своите аргументи. Не може човек да се нахвърля с присмех и обиди към някой, който просто е казал нещо различно...от "обективната истина", която отъждествява само със своето мнение. За съжаление по доста от темите точно това се прави. Да не говорим за онова "не ме гледай мен, виж там...земеделието". Типичен пример беше gega - като му посочих срамните му постинги по отношение на друга колежка, избухна като торба с екскременти.
Хайде, пък след 01.01.07 ще се черпим, нали ? :lol:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gega » 18 Юни 2006, 18:57

Мерзавецо, вместо да замълчиш, ти ни заливаш с твоите "остро"умни квалификации. Не бих се занимавал с теб, отново, ако не беше твоете лицемерие. Не си ти този, които трябва да говори за морал и достойнство. След тези клевети ти не си нищо друго освен въплъщение на ПОГНУСАТА. А аз съм гнуслив от притворни, низки душици!
gega
Потребител

Мнениеот gudio » 18 Юни 2006, 19:48

Eто - това имах предвид :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот marian » 18 Юни 2006, 21:56

Здравей Круелла.
Благодаря Ви, че обърнахте внимание на написаното, както и за това, че ми отговорихте.
Явно Вие сте една от малкото следователи, които за "скромния" ми стаж можете да заслужите уважението ми.
Аз не съм "новак", но съм обиден на Вашата система. Бих могъл да споделя съображенията си относно "армия безделници", но не бих желал да го правя във форума и да бъда още веднъж неправилно разбран.
По тази причина Ви моля да ми посочите адрес, на който мога да изкажа съображенията си. Моят адрес е marian@lex.bg. Ще ми бъде приятно да си поговорим.
Приятна вечер.
marian
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 19 Юни 2006, 00:26

Всъщност интересна е идеята на aequietboni999, мисля, за виртуален арбитраж. Става въпрос за истински независим и незаитнересован от облага арбитър, а от правилността на решението си. Струва ми се, че това беше и идеята за съда, като елемент от държавността (не създател на държавността :P ) - съмнително е да се очаква, че някой ще преценява точно във своя вреда. Това, което се стреми да избегне идеята, е човешкото.
Съдията/следователят/прокурорът/чиновникът обаче явно е недостатъчно мотивиран от справедливостта, отколкото от собствено забогатяване. Също колкото и този, който предлага. Имам опасения, че проблемът не е в системата. А в стереотипите. В начина на мислене. 150 г., при различни "строеве" обществото периодично деградира. Въпросът е обаче, кой може да изгради непоносимост (наместо настоящото възхищение) от този вид поведение?
Най-ужасното е, че често срещам хора, които искрено се възмущават се противопоставят на тези български маниери. Сочат безчестниците и некоректните практики. И само миг след това правят същото - но, понеже не могат съвсем - на по-ниско ниво.
Така че засега не мога да си отговоря на горния въпрос. За свеждането в разумни граници говоря.

А Данко, не му се връзвайте!
kontrol
Активен потребител

Мнениеот gudio » 19 Юни 2006, 23:28

По темата - четохте ли днес в "Труд" интервю с израелския "съдебен омбудсман" ? Имало такава фигура, разглеждаща оплаквания и сигнали против съдии ( :lol: сега остава пак някой да реши, че го визирам лично), описани са процедурите и т.н. Звучи доста интересно.
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот yugoslav » 20 Юни 2006, 00:00

Добър вечер!
Айде да сложим "BASTА" на "темелно-творния" диспут...няма смисъл вече! Аз бях вложил съвсем простички, човешки смисъл в понятията "държавонтворен" и "държавоохраняващ"! Ама , нейсе! Като се започна един дъжд от плюене, та чак няколко недели.... :evil:
Само да спомена бегло,между другото, че съществува и една популярна теория за държавата / на "някакъв си" Георг Йеленек :roll: / т.нар. "Юридическа теория за държавата". Та, те тоя човек е стигнал до философското заключениие, че властта на държавата се осъществява с помощта на правните понятия " заповед" и "принуда"! Решенията/Присъдите на съдилищата какво съдържат в крайна сметка!??! Или само коледарски наричания и благопожелания?! Веднага го свързвам и с конституционната разпоредба на Чл. 8. Държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна.
Разбира се , че това е една от десетките теории за правото и държавата, макар и авторитетна, не е и без алтернатива! Тук не споря! Само не можах да резбера от Круелчето, защо не съм прав!? Ей, Бога ми, не можах! По отношение на "високопарието" ми и "високия" ми стил /според Аморосчето/, к'во да кажа? Ами , мили , колежки следователки, ако се случи да ви возя с автомобил наистина ще се "възхитите" на моето шофьорско словотворчество...та чак понякога и аз самия се засрамявам от себе си :oops:

СЛАГАМ темелен край на спора за творчеството и охраната! И след мен не искам и "гък" да се напише повече по тая подтема! :D
yugoslav
Потребител

Мнениеот yugoslav » 20 Юни 2006, 01:19

cruel_la написа:...Реагирам на обобщения, дразнят ме неистово.Реагирам на високопарни излияния /като това на Югослав, който на всичкото отгоре бе не "инакомислещ", ами-тотално неправ/...

Та , ако това те дразни НЕИСТОВО, тогава какво става с някои нагли и противни обвиняеми!? Сигурно захвърляш НПК-то и взимаш ЗИН...в ръцете си!?

p.s. Не се заяждам!
yugoslav
Потребител

Мнениеот marian » 21 Юни 2006, 22:45

Здравей Круела.
Извини ме, че закъснях с отговора. Наистина имах сериозни ангажименти. Ползвам се от правото си на отговор.
Единственото правилно предположение, което ти направи е, че съм служител на МВР.
Аз не съм дознател, не съм и бивш следовател. Аз съм от така наречените странични наблюдатели. В това понятие влагам смисъла, който влага Айнщайн в теория на относителността. Това е отправна точка, спрямо която системите се движат и изменят, но тази точка не принадлежи на множеството на нито една система. Да речем, че тези системи са слидствие, дознание, прокуратура и други институции. Останалото не е важно.
Важното е това, че сериозните дела преди да стигнат до следствие, дълго време са били оперативни дела. По тези дела са работили много хора. Тяхната работа понякога е била денонощна, продължавала е с години. И крайният резултат е дал основание за образуване на следствено дело.
Аз съм един от тези хора, които в продължение на много години съм работил за осигуряването и реализирането на сложните дела.
Защо съм обиден на вашата система? Защо огромна част от РАБОТЕЩИТЕ служители на МВР са недоволни от вас?
Отговорът, предполагам, че и на теб и на почти всички участници във форума е ясен.
В основата на всяко такова дело стои денонощния труд на много хора, които в продължение на години са били на денонощно разположение. Семействата им са оставали на заден план. Семейните им празници са се превръщали във формалност. И когато целите са постигнати, престъплението е доказано, извършителите са безусловно идентифицирани, нашето оперативно дело идва при вас.
Очакваме да дойде денят на възмездието. Денят, когато нашите обекти ще се превърнат във ваши обвиняеми. Но за съжаление този ден не е настъпил по над 20 дела. Делата са сериозни. Форумът не е място за обсъждането им.
Защо тези дела не виждат бял ден?
Имам две обяснения:
Първото е, че независимия и несменяем следовател е мотивиран да не работи по това дело (Интересно защо) или системата му дава право да избира по кое дело да работи (Странно защо).
Второто е, че някой има право да заповяда на НЕЗАВИСИМИЯ следовател да не работи по това дело.
В резулта на бездействието обвиняемите напускат страната и никога повече не се завръщат. "Уважението" към следствието расте. Расте недоверието в МВР и съдебната система.
Предполагам, че се досещаш, че не говоря за кокошките на баба Иванка или за царевицата на дядо Георги. Говоря за сериозни дела.
Круела, моляте посъветвай ме как да уважавам системата ви, след като за тези години от около 50 следователи с които системно съм работил е имало само трима, които са вършили работа и само техните дела са влизали в съдебна зала.
От тези тримата един със стаж около 10 години, едва успя да стане районен прокурор (на село), вторият със стаж от 7 години - напусна и сега е прекрасен адвокат, третият със стаж от 6 години - си остана следовател, когато други назначени преди 1 година и без нито едно преключено дело - станаха съдии.
Може би моите наблюдения са изолирани и не са валидни за цялата страна, но от 50 човека - трима имащи желание и кураж да работят ми се струват малко. В тази връзка употребих "армия безделници".
Тъй като съм оптимист, не ми остава нищо друго, освен да се надявам, че бившите следователи - новоназначени прокурори и съди ще придобият желонието и куража за работа, но се ужасявам при мисълта, че ако не го придобият - тежко му на българското правосъдие.
marian
Младши потребител

Мнениеот gudio » 21 Юни 2006, 23:09

del.
Последна промяна gudio на 08 Ное 2007, 20:26, променена общо 1 път
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот slmanev » 22 Юни 2006, 22:46

Към Мариан: Марианчо, тия може да си ги говорите с вашите бивши и настоящи министри, на разни семинари и пр. Цитирам ти дознател /НАСКОРО ЗАСТЪПИЛ/, бивш ОР ,който също като теб е работил по " сложните неща". Той каза " В МВР сме останали само простаци. Това го разбрах сега, като трябва да дам някакъв завършен вид на всички идиотщини ,които правят". Май ще е доста сложно да ти обясня к"во разследвате, кой решава ,че непременно е много "Голямо " и кога сте го разкрили. Имало незавършени дела. Да има, защото тези които са вършили оперативната работа са били некадърни, не са извършили както трябва предварителната проверка, не са събрали доказателства или най- общо не знаят какво са правили. Да се чудиш и на ума на тези, дето са се съгласили да образуват делата. То е голямо геройство да пребиеш 10 циганчета и да си пуснеш картоните с разкрити престъпления. Що не пребиете някоя " мутра". Тази вечер чух к"во е МВР - " Маджо Вика Румен". Сега се виждат плодовете на големите дела ,който са гледани по командния метод : Убийството на Луканов, Сфиянски и др. оправдавки. Не всичко, което ти се върти из болния мозък и си решил ,че си разкрил - става за нещо. Първо, следва да му предадеш необходимия вид и най- вече доказателства. В съда с махленски приказки и слухове не става. Абе що не си признаете ,че действате по поръчка. К"во голяМо си разкрил и без благословията на някой си го предвижил. И да пръднете не можете сами, а ако се правиш на мъж , нали знаеш каква е цаката. Просто гледай новините и разбери ,че всички сте безгласни букви. Няколко идиота, ще ви решават, какво да работите, какво ще разкривате и в каква степен. Важното е накрая да отчетем картоните , а става ли за нещо или не става - виновни са следствието. Ако големите Ви разкрития ставаха за нещо, гарантирам ти,че и от следствието не биха имали нищо против да си отчетат работата, ама там не като при Вас. За да повдигнеш обвинение, трябва да има нещо насреща, не само слухове и пребити циганчета. А пък това за "големи случаи" ,които са забавени и прикривани пак го разправяй на някой- външен като теб. За голям забавен или забравен случай ,вашите началници ако са сигурни ,че са дали всичко от себе си, не биха пропуснали да надуят свирката и да си направят реклама / току Виж раздали и някоя награда/. Нали се сещаш ,че ако не се обаждаш за нещо, значи и ти си от осраните и ти е ясна ситуацията, че или е поръчка или е от картоните с цигянетата. Като си такъв отворко,кажи колко сигнала или жалби си пратил до някоя инстанция ,че нещо се прикрива или затлачва. Може и да си служител на МВР ,но не се сещам накой закон да ти е отнел правото да се жалваш или сигнализираш. Нали си положил труд- безсънни нощи, семейства и пр. Тук като си анонимен си много " голям ". Когато моят труд не е бил оценен, съм си търсил правото или поне съм си изказвал мнението. Съжалявам дознателите сега. Вие просто сте ги яхнали и ги правите на луди. Не знаят на къде да се обърнат - НПК ли да четат или да козируват. Тежко и горко ,като стане време да отчитаме резултатите.Май пак ще го отнесат ромите и ще се кланяте на лимузините. Така ще е докато Ви командват- адвокати, пожарникари, преподаватели и пр. пичове. Тук правя забележката ,че последното е присъщо за много звена в процеса. От законите до последното нещо в държавата се прави от хора ,които не им е това работата.
slmanev
Нов потребител

Към Мариан: Марианчо, тия може да си ги говорите с вашите бивши и настоящи министри, на разни семинари и пр. Цитирам ти дознател /НАСКОРО ЗАСТЪПИЛ/, бивш ОР ,който също като теб е работил по " сложните неща". Той каза " В МВР сме останали само простаци. Това го разбрах сега, като трябва да дам някакъв завършен вид на всички идиотщини ,които правят". Май ще е доста сложно да ти обясня к"во разследвате, кой решава ,че непременно е много "Голямо " и кога сте го разкрили. Имало незавършени дела. Да има, защото тези които са вършили оперативната работа са били некадърни, не са извършили както трябва предварителната проверка, не са събрали доказателства или най- общо не знаят какво са правили. Да се чудиш и на ума на тези, дето са се съгласили да образуват делата. То е голямо геройство да пребиеш 10 циганчета и да си пуснеш картоните с разкрити престъпления. Що не пребиете някоя " мутра". Тази вечер чух к"во е МВР - " Маджо Вика Румен". Сега се виждат плодовете на големите дела ,който са гледани по командния метод : Убийството на Луканов, Сфиянски и др. оправдавки. Не всичко, което ти се върти из болния мозък и си решил ,че си разкрил - става за нещо. Първо, следва да му предадеш необходимия вид и най- вече доказателства. В съда с махленски приказки и слухове не става. Абе що не си признаете ,че действате по поръчка. К"во голяМо си разкрил и без благословията на някой си го предвижил. И да пръднете не можете сами, а ако се правиш на мъж , нали знаеш каква е цаката. Просто гледай новините и разбери ,че всички сте безгласни букви. Няколко идиота, ще ви решават, какво да работите, какво ще разкривате и в каква степен. Важното е накрая да отчетем картоните , а става ли за нещо или не става - виновни са следствието. Ако големите Ви разкрития ставаха за нещо, гарантирам ти,че и от следствието не биха имали нищо против да си отчетат работата, ама там не като при Вас. За да повдигнеш обвинение, трябва да има нещо насреща, не само слухове и пребити циганчета. А пък това за "големи случаи" ,които са забавени и прикривани пак го разправяй на някой- външен като теб. За голям забавен или забравен случай ,вашите началници ако са сигурни ,че са дали всичко от себе си, не биха пропуснали да надуят свирката и да си направят реклама / току Виж раздали и някоя награда/. Нали се сещаш ,че ако не се обаждаш за нещо, значи и ти си от осраните и ти е ясна ситуацията, че или е поръчка или е от картоните с цигянетата. Като си такъв отворко,кажи колко сигнала или жалби си пратил до някоя инстанция ,че нещо се прикрива или затлачва. Може и да си служител на МВР ,но не се сещам накой закон да ти е отнел правото да се жалваш или сигнализираш. Нали си положил труд- безсънни нощи, семейства и пр. Тук като си анонимен си много " голям ". Когато моят труд не е бил оценен, съм си търсил правото или поне съм си изказвал мнението. Съжалявам дознателите сега. Вие просто сте ги яхнали и ги правите на луди. Не знаят на къде да се обърнат - НПК ли да четат или да козируват. Тежко и горко ,като стане време да отчитаме резултатите.Май пак ще го отнесат ромите и ще се кланяте на лимузините. Така ще е докато Ви командват- адвокати, пожарникари, преподаватели и пр. пичове. Тук правя забележката ,че последното е присъщо за много звена в процеса. От законите до последното нещо в държавата се прави от хора ,които не им е това работата.
slmanev
Нов потребител

slmanev
Нов потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт