начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Как да се промени съдебната система?

Дискусии на тема съдебната власт в България

Мнениеот mi_lena » 21 Май 2006, 20:48

brendan написа: Да, точно теб имам предвид. Аз също съм на държавна работа, обаче не работя при твоите условия, а при такива каквито написах по-горе.
А това, че сте били по 4 души в кабинет. Ела да видиш как може да се съберат и повече.:)

Хм. Нека да позная: Държавна работа; ненормирано работно време; лоши условия на труд; злоба към съда..Сетих се!!
Вероятно житейско кредо: "Ние ги хващаме, те ги пускат"!
Начин да се оправи системата: "Уволняваме ги (да са благодарни, че не ги застрелваме)."
Как да се реформира системата по-нататък - Бойко ще каже :)))))
Аватар
mi_lena
Потребител

Мнениеот aequietboni999 » 21 Май 2006, 20:57

Напълно съм съгласен с необходимостта от "по-висок праг" за заемане на магистратски длъжности. Не става дума само за оценките от дипломата. Считам, че е необходимо да се обърне внимание на изискването за стаж на кандидатите. Добрият успех и логичното мислене не са достатъчни, за да е добър един магистрат. Дай боже при изпита тези качества да бъдат оценени и издържалите да ги притежават. Професионалния опит обаче също е важен и не съм сигурен, че системата го преценява достатъчно добре. Човек, който не си е изкарвал хляба извън магистратския стол не винаги може да си изгради правилно впечатление за проблемите, пред които са изправени колегите му срещу него. Резултат от липсата на опит е склонната към формализъм логика. Аз лично имам 5 годишен професионален стаж и схващанията ми за много правни институти се промениха вследствие с контакта с проблематиката на бизнеса. Не считам, че е редно един начинаещ юрист, дори да е отговорил отлично на въпросите на една комисия, което знаем не винаги е така, да трупа опит на гърба на своите колеги и техните клиенти.
aequietboni999
Младши потребител

КАК ДА ПОПРАВИМ СИСТЕМАТА

Мнениеот kinovski » 23 Май 2006, 09:35

Уважаеми колеги,

мисля,че като за начало можем да започнем да пишем с истинските си имена - знам,че е много по-удобно да се скриеш зад ник-а, но нали голямата част от нас претендират да са личности - доказвайте го!

Благодарение на просташките и елементарни нападки и плюене, този форум,който в началото беше наистина юридически и стойностен, се изроди до голяма степен в чатрум за безплатна консултация и място,където можеш безнаказано да обиждаш другия - също като в тиинейджърски чат. Може би затова спряха да пишат участници,които наистина имаха какво да кажат - и го казваха.

Вероятно промяната трябва да тръгне от модератора - да си чете постингите и да изтрива дребнавите и злобни избивки на комплекси. Някои ще кажат,че е недемократично - няма проблем - да ходят да се псуват в демократичните форуми. Считам,също, че участници,на които доставя удоволствие да копират по няколко пъти безсмислените си и често чужди мисли, следва да бъдат заличавани,като участници във форума.

И може би,едва тогава ще могат да се включат с мненията си люде, които всички трябва да чуем и да се поучим от тях.

А досежно темата мога да кажа - може би за 100-тен път - в цялата система МВР-Следствие-Прокуратура-Съд професионализма е последното качество от което се нуждаеш,за да прогресираш в кариерата - а би трябвало да е обратното. И онзи брадат германец с вид на Д'Артанян го е разбрал много добре - и понеже изобщо не зависи нито от ВСС,нито от съдебната ни система като цяло - си ни го каза в прав текст. И си замина. А ние останахме - с надежда,но без мечти. :(
kinovski
Младши потребител

КАК ДА ПОПРАВИМ СИСТЕМАТА

Мнениеот kinovski » 23 Май 2006, 09:36

Уважаеми колеги,

мисля,че като за начало можем да започнем да пишем с истинските си имена - знам,че е много по-удобно да се скриеш зад ник-а, но нали голямата част от нас претендират да са личности - доказвайте го!

Благодарение на просташките и елементарни нападки и плюене, този форум,който в началото беше наистина юридически и стойностен, се изроди до голяма степен в чатрум за безплатна консултация и място,където можеш безнаказано да обиждаш другия - също като в тиинейджърски чат. Може би затова спряха да пишат участници,които наистина имаха какво да кажат - и го казваха.

Вероятно промяната трябва да тръгне от модератора - да си чете постингите и да изтрива дребнавите и злобни избивки на комплекси. Някои ще кажат,че е недемократично - няма проблем - да ходят да се псуват в демократичните форуми. Считам,също, че участници,на които доставя удоволствие да копират по няколко пъти безсмислените си и често чужди мисли, следва да бъдат заличавани,като участници във форума.

И може би,едва тогава ще могат да се включат с мненията си люде, които всички трябва да чуем и да се поучим от тях.

А досежно темата мога да кажа - може би за 100-тен път - в цялата система МВР-Следствие-Прокуратура-Съд професионализма е последното качество от което се нуждаеш,за да прогресираш в кариерата - а би трябвало да е обратното. И онзи брадат германец с вид на Д'Артанян го е разбрал много добре - и понеже изобщо не зависи нито от ВСС,нито от съдебната ни система като цяло - си ни го каза в прав текст. И си замина. А ние останахме - с надежда,но без мечти. :(
kinovski
Младши потребител

S blagodarnost kym u4astva6tite s mneniq

Мнениеот consultgrup » 23 Май 2006, 09:44

Blagodarja na vsi4ki, koito si ostaviha mnenieto. Mislja 4e e dobro na4alo na diskusiq. Puskam prodyljenieto kato NOVA TEMA v sy6tija razdel na foruma. Consultgrup
consultgrup
Младши потребител

S blagodarnost kym u4astva6tite s mneniq

Мнениеот consultgrup » 23 Май 2006, 09:44

Blagodarja na vsi4ki, koito si ostaviha mnenieto. Mislja 4e e dobro na4alo na diskusiq. Puskam prodyljenieto kato NOVA TEMA v sy6tija razdel na foruma. Consultgrup
consultgrup
Младши потребител

Предишна

Назад към Съдебна власт