начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

ПРЕНАЗНАЧАВАНЕ НА СЛЕДОВАТЕЛИ В ПРОКУРАТУРАТА И СЪДА

Дискусии на тема съдебната власт в България

към ГОСТ

Мнениеот Гост » 08 Ное 2005, 16:03

Това ,че в прокуратурата им дали възможност да си избират от мистните и най-качествените хора,съвсем не е така.Напротив-избраха си ги тези,които нямат и по една година стаж ,и такива,които им правеха мили очи и им се подмазваха.Нямам предвид себе си,но знам какво съм работил през последните години и с какво качество-понеже част от делата ми станаха общоизвестни в цялата страна и то с резултат-осъдителни присъди.Това ако не е качество-здраве!Другаде може и да е така-да назначават наистина свестни колеги,но при нас -не.А иначе си прав ,ГОСТ,че не трябва да се вайкаме,за да не си хилят зад гърба и да не злорадстват.Аз лично имам достатъчно стаж и наистина не искам да се връщам в детската градина,но каква е алтернативата,според тебе?Не от всеки следовател става адвокат примерно.Всичко е конюнктура,за съжаление.Пак каквото сабя покаже!Но критериите в никакъв случай не бяха професионални качества и резултати. :roll:
Гост

Re: към ГОСТ

Мнениеот от системата » 08 Ное 2005, 17:23

Anonymous написа:Това ,че в прокуратурата им дали възможност да си избират от мистните и най-качествените хора,съвсем не е така.Напротив-избраха си ги тези,които нямат и по една година стаж ,и такива,които им правеха мили очи и им се подмазваха.Нямам предвид себе си,но знам какво съм работил през последните години и с какво качество-понеже част от делата ми станаха общоизвестни в цялата страна и то с резултат-осъдителни присъди.Това ако не е качество-здраве!Другаде може и да е така-да назначават наистина свестни колеги,но при нас -не.А иначе си прав ,ГОСТ,че не трябва да се вайкаме,за да не си хилят зад гърба и да не злорадстват.Аз лично имам достатъчно стаж и наистина не искам да се връщам в детската градина,но каква е алтернативата,според тебе?Не от всеки следовател става адвокат примерно.Всичко е конюнктура,за съжаление.Пак каквото сабя покаже!Но критериите в никакъв случай не бяха професионални качества и резултати. :roll:

добре де - кой да се избере - човек с години за пенсия (понеже както знаем следователите са пъва категория труд) или млад човек, пред който е живота и трябва да издържа семейство
от системата

Мнениеот mm222 » 08 Ное 2005, 17:52

:lol: :lol: Колеги истината е че подбираха хората за прокуратурата на принципа "Който слушка папкааааааааа".А това дали РП е децка градина няма да го коментирам само ще кажа ,че при нас средния им стаж е 3 години :? И те не знаят какво искат а пък как да ни кажат на нас какво да правим.Така че предлагам да видигаме главите и това е
mm222
Потребител

Мнениеот mm222 » 08 Ное 2005, 17:53

:lol: :lol: Колеги истината е че подбираха хората за прокуратурата на принципа "Който слушка папкааааааааа".А това дали РП е децка градина няма да го коментирам само ще кажа ,че при нас средния им стаж е 3 години :? И те не знаят какво искат а пък как да ни кажат на нас какво да правим.Така че предлагам да видигаме главите и това е
mm222
Потребител

Мнениеот Гост » 08 Ное 2005, 18:26

х написа:За какви назначения говорите, като няма свободни щатове?! И нека следователите не си мислят, че е правен някакъв кой знае какъв подбор. Преценявяме дали човекът ще работи като прокурор добре. И нека някой от тези следователи, дето претендира да започне работа направо в ОП или АП да каже знае ли какво става в залата в съдебно заседание? Или всички те смятат, че са натрупали достатъчно опит от "разпитите пред съдия"? И защо районните прокуратури или районните съдилища да са детска градина? Там работят много достойни хора с много повече опит от повечето "претендиращи" следователи.

Колега-прокурор, грешно сте ме разбрали. Аз лично изобщо не ви примирам нито за щатовете, нито за назначението. Но все си мисля, че, който е разследвал тежки дела- наркотици, контрабанда, ДДС, убийства и прочие, все ще се справи в зала по дело за кражба.Че и по по-тежко. Нали разбирате, че книжката, която Вие четете, ние я пишем, та в тази връзка и по-добре я познаваме, и по-добре можем да я защитим. Нищо не съм казвал за нивото на професионализма в РП. напротив.Наистина там работят много достойни хора. В никакъв случай не подценявам труда им, нито качествата им. Но и вие не подценявайте нашите, все пак. Защото ако това бе обосновано, щеше да се налага да пишете като за дознатели от а до я, и точно по този начин да ръководите и надзиравате, а не с две-три бланкетни изречения, очаквайки разследващия сам да знае какво да прави. Нали е излишно да търсим тук щатски тип прокуратура, която е от местопроизшествието до залата.Все си мисля, че в зала ще се чувствам по-комфортно отколкото на местопроизшествие. Поне мирише добре.Искам да кажа, че колкото ние нямаме опит със зала, толкова вие изобщо не знаете как стават на практика нещата, които указвате.Никой нищо не претендира. Така са решили-канят ни. Защо нас- е все сме по-добри от тези, дето ги вземат от студентската скамейка, не смятате ли. Най-малкото - за по-кратко време ще станем добри прокурори. А може би по-добри, защото сме били и в низините...
Гост

Мнениеот dinev » 08 Ное 2005, 19:59

Anonymous написа:Наченахте глупаво и ненавреме тази тема. Тази инициатива на прокуратурата има и добри, и лоши страни. Добрите- да се намери работа на част от следователите, а не на външни връзкари. Лошата-че това се прави не достатъчно планирано и премислено. Не може да се оставят цели райони без следователи.И освен това не е израз на самарянство, а преценка на обективните реалности- все повече на прокуратурата ще и се налага да разследва сама, щото няма кой компетентен.От тази гледна точка е добре да се подсигурят кадрово. Но няма нищо по-нормално от това да се събере комисия, която да мъдри-къде , колко, кои. Оттук нататък зависи от всеки от нас как възприема нещата. Ако се плаши, че професията ни няма да я бъде-да напуска, и ако е с по-дълъг стаж да се връща в детската градина- в районна прокуратура. Аз лично смятам, че все още има закони, няма основания наличният състав да бъде освободен. Категорично смятам и, че ще се върнат текстове на производство. Истината е, че дознанието се е затлачило неистово в големите градове. Още от сега. За по-нататък не искам и да мисля. Нямат кадрово обезпечение, ценз, опит, материална база, началниците над тях са разни среднисти. По-трудно може да им се търси отговорност, щото при тях ЗСВ не пее...Предлагам да спрем с обсъждането на темата, защото така или иначе можем само да кажем, че ни се предлагат места. На нас-следователите. А не на дознатели, въпреки, че в предходните форуми четохме много колко ги бива, неясно за какво. нека не им даваме повод пак да злорадстват и ни обиждат-като в предходните форуми. не са ни нито на образованието, нито на опита. Ще се справим и този път.

Каквото и да говорите, ще си идете. Поне не ревете. А, и не пишете некомпетентно, г-н Гост?
dinev
Потребител

Мнениеот следовател » 08 Ное 2005, 23:38

Колеги - напразно спорите. Нищо няма да решим тук. Ще има хора в прокуратурата, ще има и останали следователи - ще се наредят нещата. Излишни спорове водим. Няма смисъл - губим си времето.....
Че всичко е връзки - то е ясно - не откриваме топлата вода. Че се извършва субективно - селективен подбор също е ясно. С оглед на сегашно или бъдещо назначаване. Лично аз не съм канен в прокуратурата, но какво да се прави - критерият е по - друг. Ще се наредят нещата - не се притеснявайте. Няма начин просто...
следовател

Мнениеот Б » 08 Ное 2005, 23:58

Щом не си канен още, значи ще те поканят!
Б

Мнениеот следовател » 09 Ное 2005, 00:07

Не е вярно - господин гост. Аз си имам работа и си я карам - дела имам достатъчно. "Плъховото" поведение не ми е присъщо -
следовател

Re: преназначаване на следователи в прокуратурата и съда

Мнениеот Гост » 09 Ное 2005, 08:58

ПОНИ написа:към насоящият момент преназначаването на следователите на прокурорски съдийски длъжности не е конкретизирано-запазване на ранг и произтичащи последици.
Не съм запознат дори каква е заплатата на длъжност-районен прокурор.
При условие,че следователите са назначени на длъжност-в окръжна следствена служба-следва при преназначаването да им се определи ранг на окръжен прокурор.
ТАКА МИСЛЯ.

А правите ли разлика м/у "районен прокурор" и "прокурор в районна прокуратура"?
Гост

Re: преназначаване на следователи в прокуратурата и съда

Мнениеот някой » 09 Ное 2005, 09:55

А правите ли разлика м/у "районен прокурор" и "прокурор в районна прокуратура"?[/quote]

За съжаление магистратите май не правят такава разлика :lol: Но правилно са се ориентирали - на всички им се иска да станат районни прокурори, т.е. шефове 8)
някой

Мнениеот Гост » 09 Ное 2005, 10:17

dinev написа:
Anonymous написа:Наченахте глупаво и ненавреме тази тема. Тази инициатива на прокуратурата има и добри, и лоши страни. Добрите- да се намери работа на част от следователите, а не на външни връзкари. Лошата-че това се прави не достатъчно планирано и премислено. Не може да се оставят цели райони без следователи.И освен това не е израз на самарянство, а преценка на обективните реалности- все повече на прокуратурата ще и се налага да разследва сама, щото няма кой компетентен.От тази гледна точка е добре да се подсигурят кадрово. Но няма нищо по-нормално от това да се събере комисия, която да мъдри-къде , колко, кои. Оттук нататък зависи от всеки от нас как възприема нещата. Ако се плаши, че професията ни няма да я бъде-да напуска, и ако е с по-дълъг стаж да се връща в детската градина- в районна прокуратура. Аз лично смятам, че все още има закони, няма основания наличният състав да бъде освободен. Категорично смятам и, че ще се върнат текстове на производство. Истината е, че дознанието се е затлачило неистово в големите градове. Още от сега. За по-нататък не искам и да мисля. Нямат кадрово обезпечение, ценз, опит, материална база, началниците над тях са разни среднисти. По-трудно може да им се търси отговорност, щото при тях ЗСВ не пее...Предлагам да спрем с обсъждането на темата, защото така или иначе можем само да кажем, че ни се предлагат места. На нас-следователите. А не на дознатели, въпреки, че в предходните форуми четохме много колко ги бива, неясно за какво. нека не им даваме повод пак да злорадстват и ни обиждат-като в предходните форуми. не са ни нито на образованието, нито на опита. Ще се справим и този път.

Каквото и да говорите, ще си идете. Поне не ревете. А, и не пишете некомпетентно, г-н Гост?

Колега Динев, явно не сте наясно какво Ви очаква когато ние си идем. Защото сте 1100 души, от които малко изобщо са помирисвали преди това такава работа.А ще поемете работата на досега нещатните 12 или 14 или 15 000 души. Плюс нашата. По един такъв НПК, който усложнява процеса максимално. Нямате хора, които да са с опит и да ви покажат, нямате опит с тежки дела, и имате началници над вас, които могат пряко да влияят в работата ви. Това са обективни неща. Така, че не се радвайте излишно. Нито ще ви стане по-леко занапред, нито ще се справите кой знае колко успешно. По обективни и субективни причини. И дознатели "ревяха" по форумите колко им били лоши условията, и колко зле били платени, как началниците им, които не разбирали от работата им ги тормозели. Опасенията на хора, че няма да могат да си изхранят семействата са малко по-основателна причина. Аз лично съм против хората, които всяват паника, хленчат, и нямат достойнство да не захапят първия подаден им кокал. С всички негативи, които това носи. Предлагам точно с вас да прекратим дискусията-за нас и нашия плач. Първо не сте в положение да давате съвети, и това се видя от отношението на доста и различни представители на системата към нивото на работата ви.Въпреки, че доста от вас си позволяваха дори да дават акъл на прокурорите в тези форуми, та дори да ги обиждат / пример "На кого пречи НСлС/. Второ- защото не е тук мястото на темата кой е по и най-. Трето-защото това, че на нас може да ни стане зле, съвсем не означава, че на вас ще ви е добре.И е видно.
Гост

Мнениеот Б » 09 Ное 2005, 10:56

следовател написа:Не е вярно - господин гост. Аз си имам работа и си я карам - дела имам достатъчно. "Плъховото" поведение не ми е присъщо -

Нямах предвид "плъхово поведение" и не исках да Ви обиждам. Би следвало да Ви предложат /освен ако предвидените бройки не са запълнени/, а ако Вие откажете - това е друг въпрос. Желая Ви успех г-н "следовател"!
Б

Интересно ми е

Мнениеот Незнаико » 09 Ное 2005, 12:26

Anonymous написа:Колеги това което знам е че утре събират всички директори на ОСлС в нацианалната.Искат им да предложат и да защитят щат на службите по места но нямам идея колко хора ще останат.Тогава най- вероятно ще стане ясно какво ще става с другите.Това което прокуратура до сега направи наистина е през главата на ВСС.

Някой да има информация какво се е случило на срещата ?
Незнаико

Мнениеот Гост » 09 Ное 2005, 12:45

Нямам представа какво е ставало.Казали са,че ще запознават състава със станалото вчера,но все още ни държат на тъмно.
Гост

Мнениеот mm222 » 10 Ное 2005, 12:25

Нас ни светнаха но не очаквайте нещо кой знай какво конкретно.Всички директори за поискали в службите да останат 50 % от нас.Но какво ще реши ВСС не е ясно.Негласно се коментира че ще оставят 20% от нас.Преназначаването за прокурори ще става поетапно след избора на нов главен прокурор.Това е което знам по въпроса.
mm222
Потребител

Мнениеот Гост » 10 Ное 2005, 12:30

А кой последно се спряга за Гл. прокурор? Пламен Панайотов ?
Гост

Мнениеот Гост » 10 Ное 2005, 15:22

mm222 написа:Нас ни светнаха но не очаквайте нещо кой знай какво конкретно.Всички директори за поискали в службите да останат 50 % от нас.Но какво ще реши ВСС не е ясно.Негласно се коментира че ще оставят 20% от нас.Преназначаването за прокурори ще става поетапно след избора на нов главен прокурор.Това е което знам по въпроса.

ДНЕВНИК:
Следователите ще се прехвърлят в прокуратурата и МВР на три етапа, съобщи членът на ВСС проф. Александър Воденичаров. Първата вълна ще бъде през март, втората - в началото на април, а третата - след 29 април, когато влиза в сила новият Наказателнопроцесуален кодекс. Именно заради него се налага от 1100 следователи да останат не повече от 200 души. Зам. главният прокурор Христо Манчев заяви, че в прокуратурата могат да започнат работа около 500 души. "Останалите, ако желаят, ще отидат в МВР. Те ще получават заплатите, които са вземали като следователи, като основното им възнаграждение ще е като на другите дознатели, но ще имат и добавки", каза Воденичаров. Преназначаването на следователите ще започне, след като специалната комисия на ВСС обяви свободните места в прокуратурите.
Гост

Мнениеот Гост » 10 Ное 2005, 15:38

8) Защо започнаха още сега да вземат документите на определени хора...?!Разбрах,че търсели хора,които да са родени след 1970-г.Ами другите?
Гост

Мнениеот TOBOLSKI » 10 Ное 2005, 15:39

Става интересно по повод запазването на заплатите на назначените в прокуратурата, ако изложеното от Воденичаров е вярно.Разликите в заплатите на следователите и прокурорите в РП за длъжност са около 200-300 лева.Дали няма да има брожения по този повод в Районните прокуратури и дистанциране на групи - "стари прокурори" и "нови прокурори"?Вашите становища?
TOBOLSKI

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт