начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Как да се промени съдебната система - 2

Дискусии на тема съдебната власт в България

Авропата

Мнениеот yugoslav » 04 Юни 2006, 09:29

Съставям Протокола за цепене на бас! /Ще минем и без поемни лица!/:lol:
yugoslav
Потребител

Мнениеот enigma » 04 Юни 2006, 18:29

Системата ще се подобри, само като еволюира самото общество. Сега положението е: " ..., и силата в ръцете на скопци, ..." от всякакъв спектър скопци .... .

Я да ви го предложа целия сонет на Великия Бард, всъщност .... :

66

"Зова смъртта. На този свят съм сит:
достойнства - родено лицемерие,
нищожества, придаващи си вид
и гаврата с човешкото доверие,
и с чест удостоени подлеци,
и с девственост търгуваща нечестност,
и силата в ръцете на скопци,
и съвършенство в мрак и неизвестност,
и с вид на вещ, на сведущ глупостта,
и в глупост обвинена прямотата,
и творчеството с вързани уста,
и истината в служба на лъжата.

Отдавна бих напуснал тази кал,
но, друже мой, за тебе ми е жал."

И това е писано в 1602, като същевременно е валидно в пълна мяра за днешното БГ общество, докато в английската литература подобни проблеми вече не са такава остра тема. Е, липсват ни само няколко века развитие:)
enigma
Потребител

Мнениеот aequietboni999 » 04 Юни 2006, 18:32

:lol: :lol: :lol:
aequietboni999
Младши потребител

Мнениеот gudio » 04 Юни 2006, 19:36

aequietboni999 написа::lol: :lol: :lol:

По-скоро: :cry: :cry: :cry:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот mi_lena » 04 Юни 2006, 20:17

cruel_la написа: Ами, ще ги имам, защото, хайде, над мен има прокурор, над него, друг, но съдията пряко решава човешки съдби.Затова, именно в съда място за случайни хора няма.Без да говорим тук, което много се е говорило-нуждата от промени в частта срокове на съдебното производство, подсъдността.Необходимостта от актуална , съвременна съдебна практика.Всъщност, абе, кое и е съдебното на тая реформа, като си е изцяло досъдебна?!! :lol:

Не виждам противоречие в становищата ни Круела. :D Винаги съм поддържала идеята за изчистване на съда от некадърници и за промяна на устройствения закон, а не само на процесуалните.

Разбира се, че трябва да има повишени изисквания към младия районен съдия, но да не забравяме, че над него има още 2 съдебни инстанции, които контролират решението му, касаещо човешките съдби.
А дали реформата е съдебна или досъдебна - предпочитам да не коментирам.
Както знаете, аз съм граждански съдия, а в гражданското право няма досъдебно производство. И становището ми, че наказателното правораздаване (което има досъдебна фаза) е едва около 30% от общия обем - също е известно. Т.е. промените по отношение на функциите на съда, които се коментират в този форум от органите на предварителното производство, касаят колегите-съдии, занимаващи се с наказателно право. Аз не съм компетентна в тази област. И затова не вземам отношение по промени с дознанието, следствието, прокуратурата и пр.
Аватар
mi_lena
Потребител

Мнениеот aequietboni999 » 04 Юни 2006, 22:48

Според мен инспектората към министерство на правосъдието не си върши никак работата. Как смятате колеги?
Ще се опитам да ви разсмея с малко черен хумор по действителен случай:
В Н-ският окръжен съд ми отложиха дело, защото:
1. едно от трите вещи лица по експертизата беше на екскурзия в чужбина;
2. после второ вещо лице беше на помен на починалата си майка - мисля т.нар."четиридесет". На четиридесетия ден в християнската религия а и в тибетска книга на мъртвите го пише, душата на човека окончателно напуска света на живите. Моите съболезнования, наистина. :cry: Обаче трябваше ли точно по време на съдебното заседание -сутринта в делничен ден да се извърши бдението не знам. Аз лично харесвам освен ортодоксалното християнство, още Дзен будизма и някои други езотерични практики. Не съм специалист по църковно право, ако някой знае дли има нарушение на някоя догма -да каже - може и да обжалвам.
Явно експертизата нямаше как дасе приеме щом вещите лица отсъстват. ОК изядох го това дърво два пъти. :lol: /Към колегите адвокати мога да се обърна - сигурен съм, че номера по т.2 не сте го правили, нали - аз лично бях впечатлен :lol:/ По интересното е друго. Съдът нито веднъж не уважи искането ми да наложи глоба на отсъставащите вещи лица по чл.71 от ГПК. :lol: Тук смеха е заради общото ни здраве! :lol: Окръжен беше съда... :lol: Както се казва - "да е кученце - да го застреляш, ами то - ..." Аз тука мисля, че липсва инспекторат най-малкото да си свърши работата. Дисциплинарни производства не ща да пробвам. Но следващия път- ако пред вас - облечените в черни тоги, застане един обръснат до голо младеж също в тога - но оранжева на цвят - знайте че това съм аз- приел будизма в сърцето си! :lol:
aequietboni999
Младши потребител

Мнениеот aequietboni999 » 04 Юни 2006, 23:40

Амин! Господ е съдник на всички нас!
aequietboni999
Младши потребител

E и те т'ва са го казали мъдрите хора!

Мнениеот yugoslav » 05 Юни 2006, 00:05

За Съда или добро или нищо, както са казали мъдрите хора[quote]
-----------------------------------------------------------
Като заговорихме за Съд, съдници и световни религии, одма се сетих за най-откровената и по своему "цинична" глава ХІІ-та на Стария завет - ЕКЛИСИАСТ! Та ето малко "представителна извадка" от Проповедника или Еклисиаста:
"Познах, че всичко, което прави Бог ще бъде вечно;Не е възможно да се притури на него, нито да се отнеме от него;И Бог е направил това за да се боят човеците от Него. Каквото съществува е станало вече; И каквото ще стане е станало вече; И Бог издирва наново онова, което е било оттласнато. Видях още под слънцето мястото на съда, а там беззаконието,- и мястото на правдата , а там неправдата. Рекох в сърцето си: Бог ще съди праведния и нечестивия; Защото има време у Него за всяко нещо и за всяко дело. Рекох в сърцето си относно човешките чеда. Че това е за да ги опита Бог, и за да видят те, че в себе си са като животни............ И човек не превъзхожда в нищо животното, защото всичко е суета."
p.s. ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ НА ФОРУМА БЯХМЕ ПОЗАБРАВИЛИ ,ЧЕ ИМА И ДРУГИ МЪДРИ ПИСАНИЯ, А НЕ Е САМО РОДНОТО НИ НОВО НПК/ е , ако приемем, че и глупостта е учител за мъдростта..... какъв добър учител си имаме!?! :roll: :twisted:
yugoslav
Потребител

Предложение!

Мнениеот aequietboni999 » 05 Юни 2006, 21:00

С оглед на съдебната реформа, предлагам да публикуваме тъпи правни актове и тълкувания. Може да си направим някакво класация. Хем забавно- хем поучително. И които спечели в края на месеца - можем да го публикуваме в медиите. Да си учредим награда примерно. Мисля, че това ще повдигне духа на народа! Аз вече дадох скромен пример с лек окултен привкус. Но сигурен съм, че има и много други достойни за класацията примери! Излейте си душата колеги!
aequietboni999
Младши потребител

Мнениеот gudio » 06 Юни 2006, 08:37

del.
Последна промяна gudio на 08 Ное 2007, 19:53, променена общо 1 път
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gudio » 06 Юни 2006, 09:06

del.
Последна промяна gudio на 08 Ное 2007, 19:53, променена общо 1 път
Аватар
gudio
Активен потребител

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Мнениеот consultgrup » 06 Юни 2006, 10:13

Благодаря за живото участие, което за радост включва и конкретни идеи и предложения по въпроса...
ПРЕДЛАГАМ: В четвъртък след 17 часа да се съберем на живо в София (който желае, да ми се обади на тел. 0886 340 350), бих искал да обсъдим как конкретно може да се прокарат на подходящи места идеите, които се коментират в темата. За тези, които не са от София - ще коментираме резултата от срещата във форума (ако има среща с желаещи!) Лека работа!
consultgrup
Младши потребител

Мнениеот mi_lena » 06 Юни 2006, 13:23

gudio написа: Нали се сещате, че трън в очите им не са толкова земеделието и др. мерки, там просто ще врътнат кранчето, няма да дават пари, ще ни залеят със своята продукция и ще спечелят от нашата некадърност, но съдебната система определено плаши брюкселските другари и заради това - ще спечеля баса.

Това към мен ли би трябвало да бъде!?!? :roll:
Не се кахъри, Гъдьо! Ако не влезем в ЕС (т.е. ако ти спечелиш баса), първо ще си платя задълженията по почерпката ти и едва тогава ще си направя сепуко (или харакири е по-правилно казано ?). 8)
Аватар
mi_lena
Потребител

Мнениеот gudio » 06 Юни 2006, 16:29

del.
Последна промяна gudio на 08 Ное 2007, 19:55, променена общо 1 път
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот aequietboni999 » 06 Юни 2006, 20:36

Чувал съм, че в ЕС ще ни приемат така или иначе, защото в противен случай би се отчел провал на европейската администрация. Сега просто оказват натиск върху нас в точния психологически момент. ЕС е просто една идея и куп документи. Важното ние самите да си движим работите в добра посока.
Едно от нещата, които най-много ме дразнят в нашата работа, е че с всеки изминал ден нормите стават все повече и все по-несвързани и неясни. Колкото повече и по-усърдно работи един инженер примерно, толкова повече знае за работата си, колкото повече аз работя, толкова повече имам чувството, че не знам. Всеки държавен вестник бълва по 2-3 фундаментални закона и накрая май никой не е имал време всички да ги изчете и правото се превръща в местен обичай. Който не вярва да се разходи из страната.
:lol: Това е все едно на инженера през месец да му сменяш физичните закони и да го питаш: Абе тоя двигател защо все го поправяш и все не работи? А той да ти обяснява - еми довчера бензина си гореше, като запалиш, ама днеска вече се иска да му слагаш и по малко нафта, а и трябва да то прекарваш през един тука нов крив тръбопровод, ама се говори, че другия месец минаваме на водород - не съм сигурен... може и да гръмне :lol: Предлагам да направим списък с влезлите в сила закони, които не се прилагат. Аз казвам примерно - Закон за кадастъра и имотния регистър. Обнародван е ДВ. бр.34 от 25 Април 2000г. Някой да е виждал скица и схема на самостоятелен обект в сграда примерно, изедадена от Агенцията по геодезия, картография и кадастър ? (чл.55 ЗКИР)
aequietboni999
Младши потребител

Мнениеот mi_lena » 06 Юни 2006, 20:38

Не съм се "докачила" лично за себе си. Стана ми досадно от посоката, която прие дискусията. От идеята за конструктивни предложения за промяна, за пореден път се стигна до - "Не, няма да се промени, защото те (съдиите) са маскари, а ние - в бяло".

Цитат:

" - Е добре, тури мерзавци. Па да не забравиш да туриш и фаталния за българския народ. Дявол да я вземе, много ми се харесва тази дума "фаталния"! Като кажа така ф... ф... фаталния, сякаш че ффащам някого за гушата... Страшно ми се харесва!
- А пък мен най ми харесва, като напопържам някого - изтърси чистосърдечно Данко Харсъзина, - отлеква ми н'ам как на душата!"

(Алеко Константинов, "Бай Ганьо")
Последна промяна mi_lena на 11 Юни 2006, 13:22, променена общо 1 път
Аватар
mi_lena
Потребител

Мнениеот gega » 09 Юни 2006, 00:17

Нищо ново под слънцето - важното е да има залози, облози и басове! Нещата се променят чрез активна позиция, а не чрез участие в лотария, тото или други хазартни игри! :)))))))) Естествено, ще ни приемат в ЕС, ВЪПРЕКИ всичко. И Гудьо ще загуби, но не защото не е прав, а защото ние сме една малка, незначителна част от Европа! И както бе казал д-р Константин Стоилов - "Ние европейците не можем да впечатлим с друго освен с едно - да създадем една демократична държава!" А съдебната система е стожерът на демокрацията! Но защо виждам само някакви отвлечени разсъждения за държавнотворни теории! Гудьо, от теб очаквах повече по темата, друже! Не ме разочаровай!:)))))))))))
gega
Потребител

УТОЧНЕНИЕ!

Мнениеот yugoslav » 09 Юни 2006, 07:27

Уточнение!
Нямам нищо общо нито със Сръбско-Хърватско-Словенското Кралство, нито с Кралйевина Югославия, нито със СФРЮ, нито с титовите партизани!........недай, Боже и с убийството на Зоран Джинджич!!! YUGOSLAV в смисъл на южен славянин! :)

P.S. Живела самостоjна и независна Црна гора! хе
yugoslav
Потребител

Мнениеот gudio » 09 Юни 2006, 10:04

Почто се срамиш да се наречеш бугарин ? Или то си е за срам...
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gega » 09 Юни 2006, 11:03

Гудьо, не се кахъри! Твоят хаплив стил ми допада, сигурно имаш право да правиш релации между моята "активна позиция" по форумите и малодушието на членовете на ВСС. Сигурно си прав, знае ли човек?!:))))) Колкото и наивно да ти звучи тази "активна позиция" от моите уста, важното е колегите да бъдат окуражени, да видят, че има "другомислещи". Опитах се да изляза от лозунгачийството и да не се превръщам в хулещ наивник, вечно недоволният (каква губеща позиция, нали?), а да дам някакви предложения за промяна, което, струва ми се, е по-градивното. Това мога за сега, това правя! И не мисли, че този форум не се следи от тези, към които са отправени твоите и моите думи. Само че твоето черногледство не е антипода на наивността, която съзираш в мен. Макар и бавно, статуквото се променя и ти ще го разбереш най-скоро. Защо ми се струва, че си загубил вяра в останалите и се отдаличаваш на твоя "Парнас"! Не всичко е черно и бяло! А по отношение на Ес - струва ми се, че по-реалистично е да бъдем приети в тази "държавноТВОРНА" организация още на 01.01.2007 г., ВЪПРЕКИ всичко. И аз не мога да променя членствения състав на ВСС, за да не изглежда в твоите очи моята "активна позиция" наивна. Ако ти можеш, направи го! И ти не можеш! Виждаш ли, какво ни обединява нас двамата с теб:))))). Но може би двамата с теб, а и голяма част от останалите, заедно, можем да отместим камъка, който тегли съдебната власт надолу! И това няма да го направим чрез разговори във форуми! И аз преди време виждах в мненията на Ми-Лена двуличие и неистов стремеж, на всяка цена, да защити съдебната система. Но се убедих, че тя прави опити, доколкото й позволяват силите, да променя представите за съда. И това го прави искрено, макар и да изглежда в твоите очи наивно. Тази "наивмност" пък ни сближи с нея. Имаме различни възгледи по много правни въпроси, но в едно сме единни - безобразията на ВСС не могат да остават повече скрити! Само че за мен това не е достатъчно. И моите възгледи съм ги изложил доста ясно, кат` че ли!
А освен да чертаем злокобни сценарии за нашето бъдеще и "щастливо" да очакваме, че ще "им покажем", когато не ни приемат в ЕС, имаме ли друго да кажем, а Гудьо? Дали ще чуем нещо по този въпрос от Гудьо, аз сега ще се обзаложа - "Да!" Да видим дали и този път ще спечеля баса:))))))))))))
gega
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт