начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

НА КОГО ПРЕЧИ НАЦИОНАЛНАТА СЛЕДСТВЕНА СЛУЖБА?

Дискусии на тема съдебната власт в България

Re: следствие

Мнениеот Гост » 29 Авг 2005, 21:06

прокурор написа:Колега,дознател-малоумник,как сте днес? Моята информация сочи,че следователите по-скоро ще бъдат назначени в прокуратурата, отколкото в МВР. В момента при нас работят 1086 прокурори, а чиновниците от ЕС при преговорите по присъединяването ни са поискали да сме поне 2000! Така,че свободни места ще има най-вероятно след Нова година!
Благодаря, добре, надявам се и Вие така:) Дано все пак има някакъв подбор, че ще стане страшно с тези целокупни назначения...
Гост

Мнениеот дознател-малоумник » 29 Авг 2005, 21:07

Anonymous написа:
прокурор написа:Колега,дознател-малоумник,как сте днес? Моята информация сочи,че следователите по-скоро ще бъдат назначени в прокуратурата, отколкото в МВР. В момента при нас работят 1086 прокурори, а чиновниците от ЕС при преговорите по присъединяването ни са поискали да сме поне 2000! Така,че свободни места ще има най-вероятно след Нова година!
Благодаря, добре, надявам се и Вие така:) Дано все пак има някакъв подбор, че ще стане страшно с тези целокупни назначения...
Все забравям да се обознача:)
дознател-малоумник

следствие

Мнениеот прокурор » 29 Авг 2005, 21:12

Доколкото знам, колегите следователи,които са придобили статут на несменяемост,ще са с предимство! Този критерий за подбор добър ли е според Вас,колега дознател?
прокурор

Мнениеот дознател-малоумник » 29 Авг 2005, 21:18

прокурор написа:Доколкото знам, колегите следователи,които са придобили статут на несменяемост,ще са с предимство! Този критерий за подбор добър ли е според Вас,колега дознател?
Да не забравяме обаче как се придобива този статут и какво правят някои, подчертам някои, а не всички, като го придобият.. Стават Богове! Дано за добро да е... Моите наблюдения са върху следователи от ТО и не мога да обобщавам, както си позволяват голяма част от даващите мнение тук.
дознател-малоумник

следствие

Мнениеот прокурор » 29 Авг 2005, 21:27

Дали ще започнеш да ходиш две педи над земята след придобиване на несменяемост е въпрос на възпитание,манталитет и култура. Действително, много хора,които работят като магистрати се изживяват, като богопомазани,а после се чудим защо се ползваме с нисък авторитет сред хората. Все пак, доста свестни хора работят като магистрати,но има и такива,които наричат околните "обикновените хора" без да си дават сметка,че всички сме обикновени,а същите тези хора ни плащат възнагражденията със своите данъци!
прокурор

Мнениеот дознател-малоумник » 29 Авг 2005, 21:35

Не зная кой сте, но сте добър и умен човек, колега прокурор... Сигурен съм, че с Вас се работи добре! Хайде да ни кажете какви са Ви наблюденията за работата на дознанието и следствието от около 2 години насам. Визирам този период, защото дознател като длъжност съществува от толкова време. Всички дознатели ли са малоумници и всички следователи ли са специалисти?
дознател-малоумник

Мнениеот гост -наблюдател » 29 Авг 2005, 21:51

Хората завършили т.н академия в Симеоново си личат от километри. Не беше нужно дознателя да го казва, за да стане ясно. Там трудно се създават индивидуалности, или по- точно ,хора със собствено мнение не виреят. А в съдебната система трябват личности, а не слугинаж. Оттам нататък е ясно правото в СУ- преподавателите по грагданско- правните дисциплини са благосклонни към тях.Така че момчето си е на мястото. Личи си и по злобата, която изпитва към следователите- вероятно заради заплатата. К :oops: ато прибавим и това , че работи в ТО е ясен напълно професионализма му. Сега пък въпроси към прокурора- кой как работел. Пълен смях. Все едно да сравняваш София с Чирпан.Само че такива хора след време ще се намърдат и в прокуратурата и в съда.
гост -наблюдател

Мнениеот herostat » 29 Авг 2005, 21:58

...Съгласен съм принципно с това което твърди авторът на темата...Но следствието си го е заслужило,така да се отнасят с него...Това е сигнал драги магистрати...Сигнал за това че феодализма си отива!Друг въпрос е какво идва на негово място...Вие всички сте интелигентни, изключително интелигентни...а не усещате вятъра на промяната...На хората им писна от беззаконие...Вие не сте виновни...не само вие...Но и не направихте така,че хората да ви вярват.Да имат усещането че вие работите за тях а не за мафията...Вие не им го показахте!Вие считахте себе си за недосегаеми,за най-знаещи и народа-онези неразбиращите ги оставихте на произвола на съдбата...И ето ви го сега резултата...Оправете се!Намерете воля защото и без прокуратура ще останете,без имунитет и бог знае още без какво!!!
herostat

следствие

Мнениеот прокурор » 29 Авг 2005, 22:04

Твърдението,че всички дознатели са глупаци, а работещите в следствието неземни интелектуалци е несъстоятелно,разбира се, доколкото нито едните,нито другите са назначавани с тест за интелигентност. Проблемът при дознателите е,че често,а да не кажа и почти винаги, са доста по-интелигентни от началниците си в МВР,които нямат никаква представа за това какво е разследване съобразно правилата, формулирани от законодателя. И тези апаратчици /шефовете в МВР/ карат своите подчинени дознатели често да вършат невероятни глупости,при все,че последните обикновено съзнават това. Мога да кажа,че следователите,с които съм работил са по-подготвени от дознателите като цяло,но между тях има и такива,които откровено ги мързи,а и работят по-слабо от колеги дознатели. През последните две години,бих казал,че следствието върви надолу,като качество на работата и причините за това са много и вече неведнъж дискутирани. Идеалният вариант е единен следствен апарат в системата на МВР /самостоятелна служба/, с професионално и независимо ръководство, с работещи в него кадри,които получават възнаграждения,съизмерими с тези в прокуратурата и съда. Разследващите,обаче, трябва да са на терена,както беше преди 15г. и в това отношение забелязвам известни слабости при много от младите следователи,на които им стана удобно да си стоят в кабинетите. И нещо много важно - разследващите следва да имат възможност да растат в кариерата по подобие на своите колеги от съда и прокуратурата.
прокурор

Мнениеот дознател-малоумник » 29 Авг 2005, 22:10

гост -наблюдател написа:Хората завършили т.н академия в Симеоново си личат от километри. Не беше нужно дознателя да го казва, за да стане ясно. Там трудно се създават индивидуалности, или по- точно ,хора със собствено мнение не виреят. А в съдебната система трябват личности, а не слугинаж. Оттам нататък е ясно правото в СУ- преподавателите по грагданско- правните дисциплини са благосклонни към тях.Така че момчето си е на мястото. Личи си и по злобата, която изпитва към следователите- вероятно заради заплатата. К :oops: ато прибавим и това , че работи в ТО е ясен напълно професионализма му. Сега пък въпроси към прокурора- кой как работел. Пълен смях. Все едно да сравняваш София с Чирпан.Само че такива хора след време ще се намърдат и в прокуратурата и в съда.
Вие ме карате да се разсмея щастлив преди лягане:) Крайно време беше да се появи и някой такъв, който да плюе на нормалния диалог. Злобата е във Вашите, а не в моите думи... "Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!", както беше казал един герой от разказ на Йовков:) Не Ви се сърдя, а просто Ви съжалявам... Това е форум за нормални хора, където всеки има право да изрази мнението си или да попита нещо! Дали ще му се отговори решават тези, които считат, че въпроса е адресиран към тях, а не всеки на принципа на олимпийското участие и той да каже нещо. На всички приятна вечер и най-вече на Вас, защото дори и Вие се нуждаете от добра дума, която си мисля, че рядко чувате по свой адрес... Малко справка за Ваша информация: ТО означава териториално отделение,а в което работят следователи, а не дознатели и следователно не и аз:)
дознател-малоумник

Мнениеот дознател-малоумник » 29 Авг 2005, 22:17

Благодаря за отговора, господин прокурор! За пореден път изказвате компетентно мнение, с което съм напълно съгласен! Въпросът, за съжаление е, че при едните слабостите в работата предимно идват от липса на достатъчно опит, но пък при другите /някои от тях!!!/ от нежелание да работят. Първото ще се преодолее с времето, но второто как ще се преодолее? Приятна вечер Ви желая...
дознател-малоумник

следствие

Мнениеот прокурор » 29 Авг 2005, 22:20

Приятна вечер,колега дознател!
прокурор

Мнениеот автора на темата » 29 Авг 2005, 22:47

Мале какъв диспут стана - как набарах болното място на цялото предварително разследване - не мога да не се съглася много истини написахте......повече от много. Как да бъде иначе бе колеги - когато в периода 1995 - 1999 година от Окръжното следствие където аз работя напуснаха 90% и повече от състава - тотално нови назначения имаше....как да бъде другояче??? Съгласен съм с прокурора пък и аз сам по горе го написах - кабинетни станаха да - как да не станат когато им се набиваше в главите постоянно че са ВЕЛИКИ МАГИСТРАТИ - а следователя въобще никога не е бил де факто магистрат - ченге но без пагоните - така си е. Та нашата работа е полицейска 100%, има само бегли допирни точки с правосъдната система, няма нищо общо с нея - нито като работа, нито като принципни постановки, нагласата там е друга и така.....
На предишната страница съм ядосал един като съм казал че искам да се върна в МВР - точно това не съм казвал - казах че където ме пратят там ще работя - това казах. Нжо като гледам накъде отиват нещата - лично моето становище е че нищо добро не го чака предварителното разследване. Несменяемите от нас щели да имат преимущество при назначаване в прокуратурата - може би правилно - едно време като нямахме имунитет и несменяемост като че ли беше по - добре. Просто полицаи от ГСУ на МВР - следователи. И аз твърдя с категоричност че беше по - добре. Нямаше разнобой, нямаше дублиране на функциите, това което пишем тук изглежда като фантастика за него време - нямаше такива работи въобще. Колегата експерт каза в неговото становище че някой следователи не искали да се девоенизират и аз бях един от тях - още тогава усещах че е пълна простащина това. И знаех че рано или късно ще събори разследването. И понеже тука всички се правим на специалисти аз като съм говорил с оперативни работници от службите на МВР всички говорим с носталгия за ..... "едно време". Това време свърши точно ппреди 10 години и 8 месеца. Та нека си дадем сметка - колко човека от нас са обсъдили с оперативен работник да речем реализация на оперативна разработка по линия на криминална, колко от нас са участвали в следствено - оперативната им реализация, и колко от нас са въобще в час как се прави и точно за какво става въпрос? Защото до 1995 година с ОР по криминална бяхме всеки божи ден - И ПО СЛУЖБА И НЕ ПО СЛУЖБА, а сега аз просто НЕ ПОЗНАВАМ всички ОР в РПУ - то в което работя. Е майка му стара, как да върви работата, та аз все пак олицетворявам един от следователите в държавата. Не че искам така да бъде - то просто така е станало. И с носталгия пиша по миналото. Възниква въпроса - какъв съм аз??? И отговора - За ченгетата - магистрат......за магистратите - ченге.......При първите вече не съм, при вторите не съм бил никога - е гати чудото, е гати държавата......
автора на темата

следствие

Мнениеот прокурор » 29 Авг 2005, 23:11

Колега,автор на темата, това,че някои колеги от съда и прокуратурата гледат на Вас следователите,като на втора категория юристи и Ви възприемат като ченгета е наистина много абсурдно,за съжаление. Споделял съм многократно мнението си - работата на разследващите е творчески процес, възможно най-неблагодарната в сферата на правораздаването и определено най-неоценената /не като пари/. И добър следовател може да стане този,който бъде научен от такъв с опит. Повечето прокурори и понятие си нямат какво означава разследване и най-сладкото нещо за тях е да върнат дело,за да си изчистят бюрото преди отпуск без изобщо да си дават сметка,че от една жалба разследващия орган може да изработи дело от няколко десетки, а дори и стотици страници. Разбира се, често делата се връщат и обосновано. Следва, обаче, да сте наясно,че рано или късно, в нашата страна ще има независими,професионално подготвени и качествени разследващи и не защото на мен ми се иска така,а поради това,че в един момент всички ще осъзнаят,че без качествено разследване няма правораздаване.
прокурор

Мнениеот автора на темата » 29 Авг 2005, 23:17

Естествено колага аз не го споря - тъкмо напротив всички мои мисли са насочени към изграждането на точно такъв апарат - независим, професионално подготвен и заел мястото което му се полага. А към момента нито ние нито дознателите са на мястото си - лека нощ, че утре сме на работа също.....:)
автора на темата

Re: дайте ми новия проект на НПК

Мнениеот 123 » 30 Авг 2005, 08:50

някой написа:Извинете моето невежество, но бихте ли ми дали да прочета новия проект на НПК, че да разбера от какво ги е страх следователите?? За заплатата е ясно, но друго от какво :D

Би трябвало да го откриете на http://www.parliament.bg/?page=app&lng= ... w&lid=1248. Но там пише, че не е достъпен. Чувал съм, че това всъщност е проекта на Станков, който ще бъде понапудрен, за да замажат очите на ЕС. Нямало време да измислят нещо друго. Те и да искат не могат. Явно у нас няма капацитет който да роди един качествен закон и пак ще ни тръснат някоя глупост да си я бием у главата.
123

НА КОГО ПРЕЧИ НАЦИОНАЛНАТА СЛЕДСТВЕНА СЛУЖБА?

Мнениеот meridi » 30 Авг 2005, 11:07

Изумена съм от начина по който се води този диалог. Не мога да си представя, че магистрати пишат в този форум такива обиди.
:( Иначе показваме недоволство от лекаря при евентуален медицински преглед. Имам чувството, че всички в тази държава преди всичко са търговци, след това професията, която са и накрая са ЧОВЕЦИ ...!!! Жалко, жалко .....
meridi
Нов потребител

Мнениеот Гост » 30 Авг 2005, 12:47

Anonymous написа:ei tva policaite bili mnogo tupi par4eta brei

Голямата част от тях са .... <такива, каквито ги описваш ти>, макар че има и наистина ПРОФЕСИОНАЛИСТИ - такива, дето си "разбират от занаята" и го "нюхат". И не говорим за разните измислени сержанти и т.н. - говорим за "тежкия калибър".

Иначе те подкрепям - те са като кон с капаци. А и едни такива - РАЗПЛУТИ - бааааф, то е жалка картинка, направо човек да реве с крокодилски сълзи... А за корупцията - то се знае.

Сега ще споделя една история, която чух в автобуса, когато си пътувах за вкъщи веднъж.

Говорят си две жени пред мен. Едната разправя на другата: "Абе ти знаеш ли, имам аз една приятелка, на която мъжът й е катаджия. И оня ден, тъкмо когато валеше големия дъжд, трябваше да е на работа... Ама, миличкият, как така, нали ще се намокри? Ама излезе, де, излезе. И, е, върна се за 3 часа с 300 лева, ама се намокри, милия"...

No COMMENT!

Dura lex, sed lex.
Гост

Re: НА КОГО ПРЕЧИ НАЦИОНАЛНАТА СЛЕДСТВЕНА СЛУЖБА?

Мнениеот 123 » 30 Авг 2005, 15:34

meridi написа:Изумена съм от начина по който се води този диалог. Не мога да си представя, че магистрати пишат в този форум такива обиди.
:( Иначе показваме недоволство от лекаря при евентуален медицински преглед. Имам чувството, че всички в тази държава преди всичко са търговци, след това професията, която са и накрая са ЧОВЕЦИ ...!!! Жалко, жалко .....

Уважаема Изумена, може ли да ни обясните, какво искате да кажете, ако въобще знаете какво искате да кажете
123

шапкари

Мнениеот 69 » 30 Авг 2005, 21:23

В тази полемика се набиват единствено, бивши следователи-ченгета,които с носталгия говорят за миналото. Аз съм един от тези, които, когато напуснаха много от тяхните колеги застанаха на линия. Постоянно изтъкват,че тогава дошли незнаещи и неопитни т.н. Да наистина в началото нямах опит ,но сравнително за кратко време влязох в час. И най- важния урок,който научих беше , ако не знаеш нещо не питай изкуфелите , а прочети и се поучи. Няма да Ви кажа, колко пъти ядох попарата ,като се доверих на т.нар. професионалисти и сгреших. После аз си знаех как се оправях. И това за дела от крими характер. За стопански изобщо да не говорим. Аман от професионалисти на полицейската академия, при нас му казват
" магнаурата". Та тогава какво стана. Заварих купища дела.На четири пъти ми прехвърляха купища от стари- заслужили другари. В началото им влизахме в положение,че е било натоварено и не са могли да смогнат, ама след като изчистихме доста от делата ,се видя ,че пак не мърдат напред и отново чакат пак преразпределение. Това едно на ръка. Сега се получи ,че те тъй като са по приближени на ръководствата ,стари бойни другари от "милицията" в момента освен непълнолетни или елементарки друго не пипват и не им се разпределя. Постоянно живеем с носталгията по " пагона". Абе и кво правихте тогава толкова . Май в някой райони най- голямото дело, беше кражба на магаре или пиянски побой. От време на време битов скандал с намушкване и някой умрял или пък да не броим върха на профисионализма с преименуването на турците / тогава някой спаха и на границата- командоси/.Да не би да е имало стапански дела от по 20 тома, рекети ,застрахователи и ред други идиотщини дето сега ги пишат вестниците на първа страница. И какво е положението сега : пет- шест човека постоянно се гърбят и обират де що има завъртяно следствие. Те старите да почиват. Не толкова ,че са изморени , ами щото знаят какви ще ги забъркат и от прокуратурата не ги искат. А едно магаре, като свикнат да го товарят. Забравих да питам, Вие от " магнаурата " взехте ли си приравнителните по гражданско правни науки. То по това време е имало 10 закона вкл. и граждански / най- сложното съдебна делба/.Затова,че не ми драпайте пак до фуражките.Аман от агенти и разузнавачи, супер печени в оперативната работа. Единственият Ви кяр, тогава е бил да се пъчите пред старшините и да Ви черпят на аванта. Че от време на време ми идват и едни старчоци от Националната да ми четат лекции. Ама горките са застинали в 1970 и някоя година. Истината е ,че 1/3 от състава на следствието са за пенсия и имат годините за това. Сега са ревнали " Вие младите все някак ще се оправите, ами ние..." да бе с по 430 лева пенсия и 15 заплати накуп. Чудя им се на акъла. Ако, като дознатели ще взимат 500 лева, що ще се бъхтате, като ще взимате почти подобна пенсия. Лично на мен, вече ми е все едно какво ще става. Всичко е въпрос на пари. Стига работа " за родину". Първо давайте да разчистим делата, давай работа по това ще Ви оценяваме. След това, Вие трябва да се доказвате и т.н. до хайде по живо по здраво. Първото което ще направя е да ида при отсрещната страна / бандитите/, колкото и да ми е неприятно. Два лева да ми дадат повече - печелят и не задруго ,защото техните адвокати са ме оценили. Ако чакам обективна оценка от колеги, от които са ми прехвърляли дела за доизработване- мерси. А забравих да кажа и за колегите по линия на държавна сигурност. И тази структора ли трябва да Ви я възродим. Не се били чувствали магистрати- ами за да се почувстваш, първо трябва да те възприемат. Не като видиш едно данъчно дело,да бързаш да си правиш отвод или да излизаш в отпуска. Вижте, където има стопански и криминални отделения, кои са в едното и кои в другото. А пък тези, които са в криминалното какви дела им се разпределят. А днес върховната наглост, един дознател,който навремето беше помощник следовател и аз го учих как да си слага листа в машината ми казва " Дай онази разработка за нещо си...." тя няма да ти трябва. Вие ще ставате адвокати. Да ще станем-как ще ме вземат полицейските шефове ,като до вчера се карах тях за некадърности и и се принуждаваха да ме слушат щото не съм им бил подчинен. Тяхната логика е такава - Защо да ги взимаме ,само акъли ли да дават , не подбре послушни нови кадри много да не мислят и да слушат. Хайде ликвидация, боли ме онази работа, кой ще ми работи делата.За наследството, което ще оставя не завиждам на този, който ще го наследи. Може би бившите следователи - ченгета. Те ще са готови на всичко пак да се върнат.И сержанти да ги направят, няма да мъркат.
69

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт