начало

Все така няма кандидати за председател на ВАС Все така няма кандидати за председател на ВАС

akcii

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

akcii

Мнениеот zara » 19 Юни 2003, 17:09

Колеги, как смятате: Лицето Х купува акции от публично дружество във вси4ки законни срокове и полу4ава правото на дивидентите, гласувани на последното об6то събрание. А за дивидентите от предишни събрания /не са полу4ени от предишните собственици на акциите/ има ли право той самия?
Благодаря
zara
Младши потребител

Re: akcii

Мнениеот mishoni » 19 Юни 2003, 18:56

Не съм абсолютно сигурен но мисля, че лицето Х ще има право на дивиденти след момента на придобиване на акциите! Не би могъл да има претенции върху нещо, което в момента когато е давало ,,плодове", не е било негово!
mishoni
Младши потребител

Мнениеот Неук » 23 Юни 2003, 14:17

ЗППЦК е ясен. Право на дивидент имат акционерите, които притежават акции на 14 след общото събрание ( чл.115б от ЗППЦК)
Неук

Мнениеот Тета » 25 Юни 2003, 17:42

Правото на дивидент за акционера не възниква със задна дата, т. е. от момента на издаването на акцията, а от датата на общото събрание, на което е взето решение за разпределяне на дивиденти. След като едно лице не е имало ( в един по-ранен период) качество на акционер, то няма право и на дивидент.
Тета

Мнениеот zara » 26 Юни 2003, 09:49

благодаря Ви!
Тогава значи неполучения дивидент остава за дружеството. А правото на дивидент се погасява с 5 годишна давност. Значи този, който е имал правото на дивидент и не си го е получил, но в 5 годишния срок продаде акциите - какво, няма да получи дивидента нито продавача, мито купувача!!? Не знам ,не съм много сигурна..
zara
Младши потребител

Назад към Търговско право