начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

молба за съвет ( по ТЗ)

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

молба за съвет ( по ТЗ)

Мнениеот G.G. » 05 Сеп 2003, 14:33

С §15 от ЗИДТЗ (обн. ДВ, бр. 58 от 2003г.) е добавена нова ал. 6 към чл. 141 от ТЗ - задължително сключване на договор за възлагане на управлението. Ако управителят на ООД към момента на влизане в сила на тази разпоредба е уплавлявал дружеството по трудов договор, необходимо ли е трудовият договор да бъде прекратен и подписан нов за възлагане на управление, с оглед спазването на разпоредбата, или като заварен такъв трудовият договор може да продължи да действа законосъобразно? Просто не ми е ясно докъде се простира приложението на тази нова разпоредба, а в заключителните разпоредби на посочения ЗИДТЗ липсват указания за това.
Благодаря!
G.G.

Re: молба за съвет ( по ТЗ)

Мнениеот delfin » 05 Сеп 2003, 16:52

Издателство "Сиби" организира семинар на тема "Проблеми на търг. право. Изм. на ТЗ, 2003" от 01 до 03.10.2003 г. на Златни пясъци, хотел "Лилия" . Цена - 398 лв. плюс 45 лв. за превоз и обяд по пътя.
delfin

Мнениеот rm » 05 Сеп 2003, 22:04

Моето мнение е, че Управител на ООД не може да осъществява дейността си по силата на трудов договор. Договорът за управление е специфичен граждански договор, дори да е оформен като трудов договор. Има и богата практика на ВКС по този въпрос. Дали да прекратявате сключения договор или не зависи от уговорките в него. Ако договорът не поражда проблеми кам настоящия момент и ако мислите, че не би могло да има за в бъдеще не мисля, че ще е необходимо да се пише нов договор. Сигурно е, че при спор Съдът ще приеме, че не е налице трудов договор. Нямате и задължение да представяте Договор за управление със заварените управители към датата на изменението в Търговския регистър, така че може да не променяте договора.
rm

Мнениеот karo » 06 Сеп 2003, 10:06

Според менняма проблем управителят на ООД да изпълнява задълженията си по оперативното управление на ООД по силата на трудово правоотношение, дори и след това допълнение. Не виждам какъв е проблема. все пак ние сме юристи и трябва да тълкуваме правните норми систематически, телеологически и логически. Защо ООД да не може да бъде работодател на управителя, а само възложител по един граждански договор за изработка, чийто вид е договора за управление. Тази норма е инкорпорирана в ТЗ с цел вътрешните отношения между упарвителя и ООД да бъдат уредени чрез писмен договор с определени клаузи. А не само избрания от ОС управител да даде съгласие за управление на ООД и да представи спесимен от подписа си. По този начин се избягват бъдещи правни спорове относно отговорността на управителя.
Друг е въпросът защо безумни окръжни съдии по регистрацията оставят без движение молби за вписване, ако не бъде представен договор за управление. Защо един прокурист може да работи по трудов договор, а един управител - не! Това са риторични въпроси, но за огромна част от регистърните съдии тази материя е tera incognita. Е, те прилагат правна норма - щом я има, требе да се прилои, нали!!!!:))) Защо трябва да си нагъват повече мозъчните гънки!!!
karo
Потребител

Мнениеот rm » 06 Сеп 2003, 16:21

Съгласна съм напълно с Каро. Независимо, че моето мнение е такова, че приемам тезата, че Договорът за управление не може да е трудов. Аз мога да защитя и двете позиции с аргументи. Струва ми се обаче, че не е необходимо излишно теоритизиране. Именно защото съдиите са се отказали да мислят ..... ако могат е по-добре да се прави това, което се възприема в практиката. Знам, че така се дава възможност на немислещите да си правят каквото искат, но обикновено хората бързат с вписванията в ТР и не е възможно, човек да обжалва и да защитава позицията си. Жалко. Освен всичко друго, аз не мисля, че Договорът за управление, бил той граждански или трудов, следва да се представя в съда по ф.д.
rm

Мнениеот karo » 07 Сеп 2003, 18:37

Благодаря ти за подкрепата. Само че сега като си прочетох, какво съм написъл по-нагоре, видях, че съм допуснал от бързина грешка. Договорът за управление не е подвид на договора за изработка, а на договора за поръчка.:)))Е, даде, ама след това допълнение в закона, управителят ще изпълнява своите управителни задължения вече само въз основа на договор за управление, а не и по трудово правотношение. Де отидоха синдикатите-тутите-татите.:))) Аз ще се опитам другия път да избробвам съда с един трудов договор между ООД и неговия управител.
karo
Потребител

Назад към Търговско право