- Дата и час: 05 Дек 2024, 05:14 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Фирмено отделение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Фирмено отделение
Колеги, някой сблъсквал ли се е с отказ на съдия във фирмено отделение да постанови решение за вписване на променено обстоятелство за дружество. Става дума за това, че съдията не ми издава изричен отказ (оформен например в определение или решение), а пише резолюции в смисъл, че ТЗ не предвиждал възможност по моя казус. Аз също му пиша мотивирани обяснения в подкрепа на искането ми, на които отново получавам резолюция в смисъл - "няма да стане" и така - нямам годен за обжалване акт на отказ. Така съдията може до безкрай да препятства моето обжалване, а аз съм убедена в правотата си и ще обжалвам.
Какво да направя, за да предизвикам решение, в което се отказва вписване на обстоятелството.
Какво да направя, за да предизвикам решение, в което се отказва вписване на обстоятелството.
- sara
- Младши потребител
Re: Фирмено отделение
Уточнете, ако обичате, подлежащото на вписване обстоятелство. Освен това, в ГПК е предвиден ред за обжалване на отказа на съдията да даде ход на едно такова регистърно производство.
- dinev
- Потребител
А не се ли смята резолюцията за разпореждане или решение?
Май някъде в тоя форум вече бяха обсъждали въпроса, но не се сещам до какъв извод бяха стигнали.
Май някъде в тоя форум вече бяха обсъждали въпроса, но не се сещам до какъв извод бяха стигнали.
- МСМ
дори във форма на резолюция, е налице определение на съда, което може да бъде обжалвано, доколкото не се касае до отстраняване на нередовности.
- hebigatsu
- Активен потребител
Сблъсквал съм се. Обикновено пишат "Без движение", но при мен се мотивират. А самият факт, че съдията е писал "Няма да стане", е вече отказ и може да го обжалвате. Може и да пуснете жалба срещу съдията пред председателя на Фирменото отделение, председателя на Окр. съд или пред ВСС.
- bgjurist
- Потребител
не, съдията не пише в прав текст "няма да стане", а следното: "не може да се прилага по аналогия (а това е един от моите аргументи), практиката на ВКС била друга и т.н." , т.е. не казва напр., че се отказва вписване. Аз мисля, че не им се иска да излизат с решение, точно по причината, че може да бъде обжалвано, а по скоро изчакват чрез тези "намеци" за отказ да си оттеглим молбата и производството да се прекрати по наша инициатива.
- sara
- Младши потребител
дерзай!
Обжалвай, вмсто да се маеш!
Няма значение как е формулирана резолюция - всяко спиране хода на производството се обжалва. Как - чети ГПК.
Повече подробности има при тези добри хорица: Цантер за нестопанско право. Можеш да им пишеш.
http://www.bcnl.org/
Няма значение как е формулирана резолюция - всяко спиране хода на производството се обжалва. Как - чети ГПК.
Повече подробности има при тези добри хорица: Цантер за нестопанско право. Можеш да им пишеш.
http://www.bcnl.org/
- svilen
- Младши потребител
Re: дерзай!
да не е съдия Пенчева, тя редовно ги върши такива и някой трябва да и натрие носа
- poturpevsh
Re: дерзай!
Че какво толкова искаш да промениш , че съдията го бърка и отказва вписване. Ако всички изисквани от закона основания са налице, не могат да ти откажат тъй като няма с какво да се мотивират.
- АА
Какво е това обстоятелство което подлежи на промяна, че съдията да не иска да го впише и изобщо какво го бърка него? Ако са налице всички изисквания няма начин да откаже тъй като няма с какво да се мотивира. Или може би има.... нещо което ти пропускаш и не споменаваш
- АА
Хм, доста време отсъствах от форума, но благодаря за интереса. Казуса е следният: иска се увеличение на капитала на ООД, като средствата са на самото дружество. В ТЗ няма забрана за този вид увеличение, затова се позовавам по аналогия на разпоредбите за АД (там това е предвидено). Освен това ТЗ посочва само способите за увеличение (ние сме се спрели на увеличаване номиналната стойност на дяловете), не и видовете. А и Герджиков мисли като мен (или беше обратното...)
Какво мислите, колеги?
Какво мислите, колеги?
- sara
- Младши потребител
Незнам за кои точно съдия от ФО става въпрос, но мога успешно да предположа:)))
Накараи съдийката да ти напише отказ за да може да го жалиш пред Ап. съд т.е. вместо да и пишеш обяснения и напиши само твоите съображения за подлежащите на вписване обстоятелства и представените доказателства и я молиш да го впише и ако прецени че не става да ти напише отказ и ............. печелиш прво на обжалване.
Сега видя
Накараи съдийката да ти напише отказ за да може да го жалиш пред Ап. съд т.е. вместо да и пишеш обяснения и напиши само твоите съображения за подлежащите на вписване обстоятелства и представените доказателства и я молиш да го впише и ако прецени че не става да ти напише отказ и ............. печелиш прво на обжалване.
Сега видя
- kn
Мислия че точно такова вписване няма да ти допуснат поне доколкото ги познавам съдиите.
Ако имаш нужда от съвет - 088 509299
Ако имаш нужда от съвет - 088 509299
- kn
Аз точно това направих и в момента изчаквам решение за отказ.
- sara
- Младши потребител
Pusnete jalba za bavnost do gprnoinstancionnia sad! TOVA 6te sraboti, pravil sam go
- Stoicho Stoychev
Пуснете нарочна молба до състава с искане за издаване на съдебен акт, независимо какъв ще бъде той. В единия случай ще уважат молбата ви за увеличение на капитала, а в другия - ще обжалвате отказа. Мотивирайте се пред съда с вече изтекло продължително време, граничещо с отказ от правосъдие.
- Kolega
Благодаря, Колега, аз точно това направих преди 2-3 седмици и тия дни ще проверявам за резултат. Ще пиша какво е станало.
- sara
- Младши потребител
Опитайте с жалба за бавност, макар, че съм чела становища, че тези жалби били допустими само в исковия процес. Нищо не губите, още повече, че за тази жалба не дължите държавна такса. Във Вашия случай е необходимо съдебно решение за отказ за вписване. Вероятно съдията не може да намери мотив да Ви откаже и затова пише такива резолюции. Успех!
- Тета
Колега, имах няколко подобни случаи и дори скоро водихме форум по този въпрос. Съдията ми отказваше вписване, като вместо определение си пишеше резолюции върху молбата ми... Пуснах частна жалба до по-горната инстанция и те насрочиха делото за разглеждане в открито заседание. В момента чакам решение. Ако и то не удовлетворява искането ни за вписване, скоро четох съд. практика, че е възможно и касационно обжалване на отказа за вписване. Така че опитайте с частна жалба, без изобщо да чакате произнасяне на окр. съд!
- chockolina
- Младши потребител
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|