начало

Все така няма кандидати за председател на ВАС Все така няма кандидати за председател на ВАС

ВАЖЕН ВЪПРОС!!!!!

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ВАЖЕН ВЪПРОС!!!!!

Мнениеот Justiss » 18 Мар 2003, 13:22

Имам длъжник - физическо лице. Вземането ми е документирано, ликвидно и изискуемо.
Длъжникът ми дълго време вече не плаща и се крие от мен.
Днес разбрах, че си е регистрирал ЕООД, на което той е едноличен собственик на капитала.
Предстои ми да заведа съдебен иск, но искам да разбера дали мога, по реда на чл.309 ГПК да наложа възбрана на уставния капитал това ЕООД, който е в размер на 5000 лева, при положение, че дължимото към мен е за доста по-голяма сума!
Изхождам от следното: недвижим имот, личен автомобил и лична банкова сметка са неща, които са собственост на физическо лице-длъжник и върху тях може да бъде наложен запор, като обезпечителна мярка. Защо да не може да се наложи запор и върху уставния капитал на едно ЕООД, след като той (уставния капитал) е собственост на същото това физическо лице (еднолична собственост!!!), което ми се явява длъжник?
Моля да бъда разбран правилно: аз не искам да налагам обезпечителни и/или ограничителни мерки срещу ЕООД-то, като самостоятелен и отделен юридически субект, а само срещу (върху) собствеността на уставния му капитал!
Въпросът ми е: възможно ли е това или не? Ако е възможно, на какво основание и по кой текст?
Justiss

Re: ВАЖЕН ВЪПРОС!!!!!

Мнениеот hariman » 18 Мар 2003, 17:16

Spored men ne tai kato toi sa6to e sobstvenost na uridi4eskoto lice. No mojete da naso4ite izpalnenieto si kam dyalovete koito sasobstvenost na fizi4eskoto lice.
hariman
Потребител

Re: ВАЖЕН ВЪПРОС!!!!!

Мнениеот hebigatsu » 18 Мар 2003, 22:29

Правилно. Можете да насочите изпълнението към дружествените дялове(т.е. към капитала), а по-точно - върху собствеността на длъжника ви върху дяловете от капитала на регистрираното от него ЕООД, както и върху вземанията му въз основа на тези дялове. Утре ще ви дам по-точна информация.
hebigatsu
Активен потребител

СЪРДЕЧНИ БЛАГОДАРНОСТИ!!!

Мнениеот Justiss » 18 Мар 2003, 23:33

Много благодаря за това мнение!!!
Знам, че е възможно, защото познавам такъв случай, но не ми е ясно на какво основание става това, има ли нещо специфично, може ли в молбата за допускане на обезпечението по чл.309 ГПК да се иска, заедно със запорите и на останалото имущество, как да се формулира и т.н...
Ще съм Ви много задължен, ако ми помогнете!
Предварително благодаря!!!
Justiss

Назад към Търговско право