начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Неизпълнение на издадено разрешение за преглед на информация

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неизпълнение на издадено разрешение за преглед на информация

Мнениеот lili115 » 13 Юли 2022, 10:46

Здравейте,
Значи по подадено заявление за достъп до обществена информация по ЗДОИ до община имам издадено разрешение за преглед на информацията в сградата на общината заедно с одобрение за даване на копия на хартия на информацията. Демек всичко ми е разрешено на това което съм поискал. Това добре, но след като отивам с решението да преглеждам папката искат да ми дадат само копията без да мога да ги свера с оригиналите, демек не ми дават прегледа! А в решението пише, цитирам:

"предоставям пълен достъп до исканата обществена информация",
"Достъпът до информацията по т. 1 от решението да бъде предоставен под формата на преглед на информацията и копие на хартиен носител...",
"Определям „Център за административно обслужване” за място, където да бъде предоставен достъпът до исканата обществена информация."

Почна се една разправия с юристи и отговорни лица и мотивите са, че видите ли оригиналите са били на различни места в канцелариите и не можели да се съберат на едно място, после копията са били всичко и аз съм трябвало да им имам доверие и копията са представлявали условието за прегледа на информацията и не ми дават да ги сверя с оригиналите! Всеки отговорен служител се е бил подписал за копията и не ми дават да видя кой под какво се е подписал. Казват ми пиши жалба в съда и не ми дават двете разрешение за именно от тях неща, а те са: "ПРЕГЛЕД НА ИНФОРМАЦИЯТА И КОПИЕ НА ХАРТИЕН НОСИТЕЛ" И казвам изрично, че тука пише "И" демек са две неща и има нещо преди даване на копията което се нарича ПРЕГЛЕД и не дават - пише си жалба, не става! Абсурд! Какъв е смисъла на тия копия след като не може да свериш информацията, да видиш оригиналите и дали това е всичко! Еми ако не е преснимано нещо или не се чете всичката информация от копията?
Нали идеята на ЗДОИ е да си израдя мнение за начина на използване на обществените ресурси, граждански контрол над КОРУПЦИЯТА и т.н. Напълно е възможно да има някаква далавера и да не искат обществото да разбере за определен документ, които естествено е пропуснат да се преснима!

Сега въпросите са ми, може ли да се обжалва пред адм. съд след като с документите всичко е ОК, а не ми дават преглед, който ми е разрешен? Това административно възпрепядстване достатъчно условие ли е за предпоставка за евентуално наличие на престъпление и да си подам и/или жалба в прокуратурата?
С каквито и да са разговори или с който и да е в общината не става!

Благодаря предварително!
lili115
Потребител

Назад към Административно право