начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

помощ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

помощ

Мнениеот garden1993 » 05 Авг 2009, 23:42

Преди 4 год. родителите ми прехвърлиха имота си чрез покупко-продажба с пожизнено и безвъзмездно право на ползване (в тяхна полза).Днес ме гонят,за да пуснат всичко под наем.В нотариалния акт е описана къща 1 етаж,но всъщност има и втори, в който аз живея.Този втори етаж няма план,нито е описан в НА,построен е преди години незаконно като тавански етаж. Въпросът ми е: след като пише в НА, че ми прехвърлят поземлен имот...-1 етаж,следва ли че аз като собственик на земята(дори гола собственост) и след като за 2-я етаж няма план и не е описан,следва ли че те нямат право на ползване върху втория етаж и следователно нямат право да ме изгонят? Освен това има и помещение извън къщата,в което работя и съм регистрирал фирма преди 4год.То е описано в НА и те имат пр. на ползване.Има ли начин да запазя работното си място там?Питам тъй като оставам на улицата-без дом и работа.Благодаря предварително!
garden1993
Нов потребител

Re: помощ

Мнениеот Melly » 06 Авг 2009, 01:42

Преди 4 год. родителите ми прехвърлиха имота си чрез покупко-продажба с пожизнено и безвъзмездно право на ползване (в тяхна полза).Днес ме гонят,за да пуснат всичко под наем.

Правото е на тяхна страна. Могат да ви изгонят :!:
Потърсете начин да се помирите.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот garden1993 » 06 Авг 2009, 11:41

Това ми е ясно вече; няма как да се помирим. Но това,което наистина ме интересува е относно 2-я етаж-след като не е описан в НА, не означава ли това,че не е учредено право на ползване върху него? Нали който е собственик на земята е собственик и на постройките върху нея (извинете невежеството ми ако греша).А в случая аз съм собственик на земята. В НА е описан само 1-я ет.
garden1993
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 06 Авг 2009, 11:57

Aз мисля ,че сте прав.След като в НА , не е описан втория етаж , то спрямо него родителите Ви нямат вещно право на ползване , така че не могат да Ви принудят да напуснете имота!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 06 Авг 2009, 12:07

Зависи от формулировката.Щом е писано ,че е едноетажна, как е формулирано учредяване правото на ползване. Едва ли пише "да ползват първия етаж от едноетажната сграда."Дайте повече информация!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот garden1993 » 06 Авг 2009, 12:28

НА за покупко-продажба на недв.имот
А и Б продават на В собствения си недвижим имот,а именно поземлен имот N.....заедно с построените в имота:
1.постройка в двора(няма смисъл да ги описвам подробно)
2.постройка в двора
3.застроена площ...1 етаж,предназначение-жилищна сграда-еднофамилна,конструкция...
А и Б заявиха,че запазват за себе си право на пожизнено и безвъзмездно ползване и обитаване на имота, предмет на настоящия НА.

Това е накратко най-същесвеното в нот. акт. А всъщност има и втори етаж,който никъде не присъства в НА,а няма и план за него по принцип.
garden1993
Нов потребител

Мнениеот sunshine_75 » 06 Авг 2009, 12:33

Макар да не съм специалист по въпроса, имотът си е Ваша собственост. И без съдебно решение не могат да Ви мръднат от него - без значение колко етажа има къщата... Все пак, съберете си документите и посетете адвокат.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот sunrise » 06 Авг 2009, 12:49

sunshine_75 написа:Макар да не съм специалист по въпроса, имотът си е Ваша собственост. И без съдебно решение не могат да Ви мръднат от него - без значение колко етажа има къщата... Все пак, съберете си документите и посетете адвокат.

Права сте,не сте специалист и пишете откровени глупости, простете за тона, но е така.
garden1993 написа:НА за покупко-продажба на недв.имот
А и Б продават на В собствения си недвижим имот,а именно поземлен имот N.....заедно с построените в имота:
1.постройка в двора(няма смисъл да ги описвам подробно)
2.постройка в двора
3.застроена площ...1 етаж,предназначение-жилищна сграда-еднофамилна,конструкция...
А и Б заявиха,че запазват за себе си право на пожизнено и безвъзмездно ползване и обитаване на имота, предмет на настоящия НА.

Това е накратко най-същесвеното в нот. акт. А всъщност има и втори етаж,който никъде не присъства в НА,а няма и план за него по принцип.

Това , аз го разбирам , че се отнася за целият имот.А незаконния втори етаж, освен да Ви донесе ядове, не може да ползвате.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот garden1993 » 06 Авг 2009, 12:52

благодаря за отговорите.ами значи ще чакам да ми водят дело и ще напусна след постановяване на решение.независимо,че казвам тавански етаж става въпрос за доста голям имот,в който 10 год. влагам изключително много пари и труд,което в евентуално дело едва ли бих доказал,тъй като никога не съм предполагал,че ще ми се наложи.Дори дейността,с която се занимавам е с доста скъпо оборудване и подръжка,което няма как да приспособя на друго място и ще ми се наложи да изоставя.Затова гледам да запазя поне дома си.
garden1993
Нов потребител

Мнениеот ch3oh » 06 Авг 2009, 12:58

sunshine_75, бихте ли разтълкувала на питащият чл. 170 ал. 4 НК?
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 06 Авг 2009, 13:03

Вие така или иначе сте собственик на имота , така ,че не жалете за вложеното в него.Той е Ваш, но засега не може да го ползвате.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот portokal » 06 Авг 2009, 13:09

Аз съм сигурна, че колежката може да разтълкува чл. 170 от НК, защото това и е работата, но понеже тъкмо отварям темата: "чуждо жилище" в общи линии е мястото, където деецът НЕ живее, а живее поканилото го лице. Питащият живее на таванския етаж, тоест това за момента е неговото жилище.
За правото на ползване по-скоро ми се струва, че обхваща и таванския етаж. Още повече - без да разбирам твърде от сгради - като че ли нищо не пречи една къща да е едноетажна и пак да има таван. :oops:
Вярно е и че без съдебно решение не могат да ви изгонят насила, независимо дали сте собственик. Друг въпрос е, че след като родителите Ви се снабдят с това съдебно решение, ще трябва да им платите най-малкото разноските по делото.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 06 Авг 2009, 13:22

garden1993 написа:благодаря за отговорите.ами значи ще чакам да ми водят дело и ще напусна след постановяване на решение.независимо,че казвам тавански етаж става въпрос за доста голям имот,в който 10 год. влагам изключително много пари и труд,което в евентуално дело едва ли бих доказал,тъй като никога не съм предполагал,че ще ми се наложи.Дори дейността,с която се занимавам е с доста скъпо оборудване и подръжка,което няма как да приспособя на друго място и ще ми се наложи да изоставя.Затова гледам да запазя поне дома си.

Аз поддържам становището си , не се предавайте.Дори и да греша има и други варинати да се борите!Виждам че нот.акт е от 93 година , съгласно закона ако ползвателите не ползват веща в продължение на 5 години , то правото им се погасява в полза на собственика.Така че за този етаж , ако сте живеели Вие там в продължение на 5 години те нямат право на ползване.Може да ги задължите , на основание чл.57(4) ЗС да застраховат веща Ви във ваша полза , а ако откажат да го сторят да искате от съда на основание чл.61 да им прекрати правото и т.н.
Посетете адвокат и се консултирайте!
Успех.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ch3oh » 06 Авг 2009, 13:25

Аз също съм сигурен, че колегата може да разясни. Насоката на въпроса, по-скоро беше, че не трябва да се дават консултации, които водят до откровенно нарушаване на чужди права. Тъй като родителите на питащия са запазили провото си на ползавне върху имота и той знае много добре за това, не виждам смисъл хората да бъдат поставяни в ситуация да водят безсмислени дела, за да защитят правата си:
"...ами значи ще чакам да ми водят дело и ще напусна след постановяване на решение..."!
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот garden1993 » 06 Авг 2009, 13:35

да.наистина е безсмислено дело при положение, че знам как стоят нещата.А и 170,ал.4 НК. Иначе НА е от преди 4 год.
garden1993
Нов потребител

Мнениеот garden1993 » 06 Авг 2009, 15:30

ако все пак някой има различно мнение или иска да ме посъветва нещо,моля,нека го направи.благодаря
garden1993
Нов потребител

Назад към Покупко-продажба