начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Сложен казус с апартамент

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сложен казус с апартамент

Мнениеот andragi » 25 Окт 2011, 12:21

Здравейте,
Исках да помоля за съвет какво мога да предприема и препоръки към кой юрист бих могла да се обърна за помощ при следния случай. Ще се опитам да го изложа накратко.

През 2004 г. направихме огромната глупост да купим един апартамент, без да разбираме от продажби на имоти, и без да сме потърсили юридическа помощ за това. Купихме го от самата строителна фирма, като проверихме само два-три собственика назад за тежести (тогава не знаехме, че не се прави така и се проверява дори до първи собственик), там пишеше, че е чист, записахме в нотариалния акт много по-ниска сума от реалната, а остатъка доплатихме на ръка, като са ни дали бележка, че плащаме за довършителни работи.

Започнахме да ползваме апартамента от 2005 г. Може би година след това случайно научихме, че върху апартамента е имало възбрана, преди да го купим, поставена от друг човек, който води съдебен процес срещу фирмата-строител. Този човек е имал предварителен договор за строителство на зелено, но фирмата в крайна сметка не му е дала апартамента по някаква причина и той е завел иск и ги съди. Тоест оказа се, че ние сме купили имот с възбрана, без да знаем за нея, и доколкото ми казаха тогава, се води по наша вина, защото ние не сме си допроверили.

Докато се чудехме какво точно да направим и как ще се развие процесът на другия човек, започна друго дело за несъстоятелност, в което държавата съди фирмата-строител по иск на разни ощетени граждани. Фирмата е вършила измами по следната схема: собственикът непрекъснато си е правел нови фирми и е фалирал старите си, като старите фирми са препродавали собствеността си на новите - чисто фиктивна продажба, за да не излизат тежести поне на последните една-две проверки. Та държавата води дело срещу една от по-старите фирми, която е фалирала, но по онова време е имала собственост няколко апартамента (между които и нашият), и държавата иска да обяви всички последващи сделки с тези апартаменти за нищожни и да ги конфискува в полза на ищците. Опитахме се с няколко други измамени собственици като мен да се включим в това дело, но ни казаха, че не можем вече, а трябва да изчакаме края му и тогава да имаме и ние някакви претенции. Делото се точи вече няколко години и почти седеше на едно място, може би напоследък да се е раздвижило нанякъде, което трябва да проверя.

През цялото това време ние ползваме апартамента и един адвокат ни каза, че ако процесът се проточи още доста време, ще имаме някакви шансове да го придобием по давност. Не знам обаче как се доказва давност и ако се стигне дотам, дали ще можем да я докажем, защото сградата още няма акт 16 и сме плащали вода и ток срещу някакви хвърчащи касови бележки от фирмата-строител, дори не знам дали пазим тези от 2004-5.

Въобще положението е трагично и за съжаление изцяло по наша вина и глупост, но все пак искам да знам може ли нещо да се направи. Наемах два-три пъти адвокати, но те не искаха да се занимават със случая, много заплетен им се стори и предполагам без никакви шансове. Какво е вашето мнение и бихте ли ми дали идея към кого мога да се обърна, ако реша да предприемам нещо?
andragi
Нов потребител

Re: Сложен казус с апартамент

Мнениеот rts » 01 Ное 2011, 18:31

Обърнете се към адвокат, който да провери обстоятелствата, които сте изложили от гледна точка на Вашия интерес, и да Ви даде съвет и помощ. Твърде сложни са нещата, за да Ви се даде дистанционен съвет и то във форум.
rts
Активен потребител

Re: Сложен казус с апартамент

Мнениеот andragi » 02 Ное 2011, 17:38

Благодаря! Целта на поста ми беше не толкова да получа съвет тук, колкото по-скоро някой да ми препоръча адвокат, който разбира от такава материя. Както вече писах, аз опитах с двама-трима адвокати, но всички те се отказаха още на етап устно описание на случая:)
andragi
Нов потребител

Назад към Покупко-продажба