Здравейте.
За първи път имам имотен казус и въпросите и притесненията ми не са малко. Ще купуваме със съпруга ми имот. Преди година свекър ми и съпруга ми продадоха съсобствен апартамент( свъкър ми в качеството на собственик, мъъжът ми наследник от починалата си майка). Парите постъпиха по сметка на свъкъра. Сега ние ще купуваме с тези пари друг имот и съответно се колебая как да процедираме - нотариално заверено пълномощно от свекъра на мъжа ми за безкасово плащане, теглене и пр.действия от неговата сметка или просто да прехвърлим парите от едната в другата сметка? Трябва ли да фигурира като основание дарение на сумата, примерно?
И по отношение на ЗМИП - има ли някакви ограничения относно основание за прехвърляне, размер и пр.?
Благодаря предварително за коментарите и съветите!!!
- Дата и час: 21 Ное 2024, 23:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Плащане при покупка на имот с пълномощно
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Плащане при покупка на имот с пълномощно
Ако се разбирате с човека/, а доколкото виждам, това е така/, няма значение как ще стане предаването на парите. Дано и за в бъдеще се разбирате чудесно с него.
- katerinakuch
- Активен потребител
По права линия и между съпрузи раздаването на пари не се облага с данък - един вид се считат за общи, когато единият дава на другия. Според мен, най-чистият начин е свекърът ви да преведе по банков път сумата на съпруга ви, а дали в основанието ще пише "дарение" или "захранване на сметка" е все тая, но колкото по-общо, толкова по-добре. Някой ще го погледне това едва при една ревизия на ФЛ, което нито ще стане, нито ще установят нередност, тъй като законът е спазен. Да не говорим, че после съпругът ви може да преведе парите по ваша сметка и вие да платите имота. Таксата за банковия превод е никаква и единствено формално ще се попълва декларация за произход на парите по ЗМИП, ако сумата е над 30 000 наведнъж.
- oberst
- Младши потребител
oberst написа:По права линия и между съпрузи раздаването на пари не се облага с данък - един вид се считат за общи, когато единият дава на другия. Според мен, най-чистият начин е свекърът ви да преведе по банков път сумата на съпруга ви, а дали в основанието ще пише "дарение" или "захранване на сметка" е все тая, но колкото по-общо, толкова по-добре. Някой ще го погледне това едва при една ревизия на ФЛ, което нито ще стане, нито ще установят нередност, тъй като законът е спазен. Да не говорим, че после съпругът ви може да преведе парите по ваша сметка и вие да платите имота. Таксата за банковия превод е никаква и единствено формално ще се попълва декларация за произход на парите по ЗМИП, ако сумата е над 30 000 наведнъж.
Много Ви благодаря!
Малко късно виждам публикацията, затова да кажа както направихме: свекър ми прехвърли парите от неговата сметка на съпруга ми, като в платежното нареждане като основание е записано " дарение". Отделно изготвих договор за дарение между тях. Не е заверен нотариално, като се основавам на чл. 225, изр.2-ро от ЗЗД - …. Дарението на движими имущества трябва да стане в писмена форма с нотариално заверени подписи или чрез предаване"
Доколкото знам това не е облагаем доход по ЗДДФЛ, както и че не се дължи и данък върху дарението на основание чл.44, ал. 6 - роднини по права линия.
Надявам се, че всичко е ок.
Отново благодаря!
- nuneva
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|