начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Закупих имот с НА по давност,моля помагайте

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Закупих имот с НА по давност,моля помагайте

Мнениеот Гост. » 07 Мар 2012, 21:52

rourke написа:...... аз бих предложил да не е от Варна. Като аргумент бих изложил идеята за безпристрастност! Имам и други аргументи ... :D :)

Е, това пък why?
Безпристрастност :lol: ?- трябва повече да се аргументирате, в противен случай би означавало, че страната следва да се товари с излишни разходи( сещате се, че "пътуващите" имат и транспортни разходи).
Което от своя страна не доказва пристрастност в тея отношения.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот k_novakova » 08 Мар 2012, 00:02

Здравейте.Първо да благодаря на всички,отзовали се на нашите въпроси :)
Аз и съпруга ми сме съсобственици на авторката на темата.От отговорите на всички адвокати в темата ми става ясно,че ще има едно дълго ходене по мъките
Отговарям веднага на въпроса Ви кой е адвоката на ищеца-адв.Георги Петров със адрес гр.Варна ул.Хан Кубрат
Има една подробност,която приятелката ми е пропуснала да посочи,а именно,че въпросния възрастен собственик на НА на парцела е от София.И как точно сега след толкова години(по мои сметки 21) се сеща,че има парцел по Черноморието и решава да го продаде.Не искам да кажа,че човечеца не е в правото си,но смея да твърдя,че от трите страни ние сме най-ощетени :cry:
k_novakova
Нов потребител

Мнениеот ogrito » 08 Мар 2012, 00:30

много птички станахме на клона :mrgreen:
Аз пък искам да попитам според вас ще има ли някаква тежест в наша полза,ако реално засилим нещата за изготвянето на подялбата(новия ПУП) и си изкараме новите нотариални актове,вече отделни за 2те страни,понеже в момента сме с един и същ нотариален акт четиримата?
ogrito
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Мар 2012, 01:03

Има доста подробности - като как е изложена исковата молба, то това е най-важното.

После какво претендира - иск за установяване собственост, иск за влизане в имота. Защото ако иска да установи ,че му оспорвате собствеността е все едно да твърди, че ползва имота.

Ако иска да влезе в имота , все едно твърди, че някой го е завзел, което и е станало. Но кога е станало завземането на имота е от важност.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот k_novakova » 08 Мар 2012, 02:57

ivan_lawyer написа:Има доста подробности - като как е изложена исковата молба, то това е най-важното.

Ето исковата молба,която получих/ме:

Уточняваща молба
от.....(името на ищеца)
Против
1.името на човека,от който закупихме имота
2,3,4,5 нашите имена
отрицателен установителен иск по чл.124,ал.1,иск по чл.537,ал.2 от ГПК

Цена на исковете(следва 5-цифрена сума в лв.);д.т.(следва 3-цифрена сума)

Следват редица обяснения(по мое мнение,съчинени/измислени/доукрасени от адвоката,представляващ господина)
Уважаеми Районен съдия,моля:
1.Да признаете (следват нашите 4 имена),че те не са собственици на имота.
2.Да признаете по отношение на (следва името на на нашия продавач),че той не е собственик на имота

Следва кратко описание на адрес на имота,граници със съседи...
Като отмените КНА...том...дело...,вх.рег...
Оттеглям искането си по чл.389,ал.1 от ГКП.Моля да присъдите направените по делото разноски.

Въпросната искова претенция,спрямо нас четеримата(никъде не фигурира името на нашия продавач) по чл.389,ал.1 е пусната месец преди тази искова молба,с молба за възбрана на имота.
Следва НА на човека,пуснал исковата молба,НА на човека,от който купихме имота,нашия НА и Удостоверение за данъчна оценка на името на ищеца.
k_novakova
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Мар 2012, 07:15

Колебая се да отговоря, защото ми се струва, че се натрупаха много читатели.

От оперативно гледище може да попречи и от по-глобално също.

Все пак - това дело ще бъде прекратено - ще бъдат принудени да водят ревандикация или иск за въвод.

Но за вас двете е по ловко да ги водите за носа още поне няколко години.
Не е лошо да се изгубят следите на идеята.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ch3oh » 08 Мар 2012, 09:59

"...Все пак - това дело ще бъде прекратено - ще бъдат принудени да водят ревандикация или иск за въвод..."

Аз не бих се хванал на бас! Не бих давал и твърде оптимистични прогнози по случая.
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот rourke » 08 Мар 2012, 10:35

само ще си позволя да отметна, че уст. иск е абсолютно недопустим, ищеца е трябвало да предяви rei vindicatio. Tук трябва да се отбележи, че подобни изпълнения в този съдебен район не ме изненадват. Може и да има изключения, но това е принципът! :) :) :D
rourke
Потребител

Мнениеот ch3oh » 08 Мар 2012, 10:45

Какво му е недопустимото на иска?
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот rourke » 08 Мар 2012, 10:56

не ми се чете пак темата, но останах с впечатлението, че в момента имотът се владее от питащите :arrow: осъдителен тр. да е иска
rourke
Потребител

Мнениеот neutralen » 08 Мар 2012, 11:02

Когато се излагат мнения в които се употребяват правни специализирани понятия, като примерно "ревандикация", би следвало да се сочи правното основание/члена от съответния закон/, за да може Питащия да прочете и да се ориентира за какво спорят Знаещите.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 08 Мар 2012, 11:04

rourke написа:не ми се чете пак темата, но останах с впечатлението, че в момента имотът се владее от питащите :arrow: осъдителен тр. да е иска

Това би било вярно, ако е вярно впечатлението ви. :)

Обаче, от опит, кофти конструкция е ползвал колегата.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ch3oh » 08 Мар 2012, 11:10

Нека някой да ми обясни, защо иска не може да бъде отрицателен, а задължително ТРЯБВА да е осъдителен?
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот rourke » 08 Мар 2012, 11:13

пропуснат е момента за уст., сега вече осъдителен. Иначе тежък бой :D :)
rourke
Потребител

Мнениеот ch3oh » 08 Мар 2012, 11:17

Не Ви ли прави впечатление, че вече съдът е приел иска за допустим?
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот fani_i » 08 Мар 2012, 11:18

Зависи от "украшенията" в исковата молба (по израза на питащата).
Допускам, че има твърдения, че ищецът владее имота, въпреки прехвърлителната сделка, именно за да оборва и фактическата власт като елемент от владението на праводателя, респ.на купувачите, вместо да цели само анимуса. Все пак правното основание на праводателя е владение...
При това положение искът ще се яви допустим.
fani_i
Потребител

Мнениеот Гост. » 08 Мар 2012, 11:18

ch3oh написа:Нека някой да ми обясни, защо иска не може да бъде отрицателен, а задължително ТРЯБВА да е осъдителен?

Защото никой не е чел НА, а по темата няма данни, че обработват тази земя( защото е земя). Няма данни и че живеят в имота. Вероятно подвеждането идва от факта, че имат депозирани книжа в общината за ПУП( освен това действие да се приравнява на владение- не знам и аз).
А дори да се установи нещо различно( и аз да не съм разбрала написаното) в хода на съдопроизводството - 214 го ползва.

Всъщност, има доста практика по въпроса- ОУИ няма да бъде прекратен. Както е казано- ищецът сам определя обема на своята защита!
Имах едно дело- прекратиха, жалих, отмениха О, делото си следва своя ход, имам вписанИ Р и прочее.
Никога не бих повторила ОУИ.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rourke » 08 Мар 2012, 11:35

задължително осъдителен иск и то с/у лицата, които в момента са във владение
rourke
Потребител

Мнениеот Гост. » 08 Мар 2012, 11:37

Добре, де- кой владее в момента имота според вас? И защо смятате, че го владее?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rourke » 08 Мар 2012, 11:43

действам други работи, не ми се чете повече тая тема, но по интуиция си "мисля" че владеят 4-мата герои :D :) , освен това дори да не съм прав от стр. гл. т. реи виндикацията имплицитно съдържа и искане по 537/2/ :)
rourke
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Покупко-продажба