начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

проблем след покупка на апартамент

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

проблем след покупка на апартамент

Мнениеот dimitarg » 26 Ное 2010, 22:18

Здравейте,
Лятото закупих апартамент в столицата който беше собственост на фирма. В последствие съвсем случайно разбрах че към апартамента има претенции някаква друга фирма чиито собственици имат взаимоотношения с моя продавач. С няколко думи ситуацията е следната.
Апартамента е бил собственост на фирма А. През месец Март 2010 фирма А прехвърля апартамента на фирма Б, като собственика на 2-те фирми е едно и също физическо лице (както се казва от единия джоб в другия). Аз купувам апартамента от фирма Б чрез съдействието на една от големите агенции за недвижими имоти на 20.08.2010. Един месец след това с дата 20.09.2010 се появява искова молба от фирма Х, към която фирма А има парични задължения. В молбата си искат договора на покупко продажба(нот.акт) м/у фирма А и Б да бъде обявен за недействителен, защото фирма А дължи пари на фирма Х. Единственият капитал на фирма А, е бил този апартамент.
Въпроса ми е, аз като добросъвестен купувач трябва ли в случай да се притеснявам за нещо, или да предприемам каквото и да било. От агенцията за недвижими имоти ми казаха, че към момента на изповядването на сделката, всичко е било перфектно. И наистина от справката към агенцията към вписванията непосредствено преди сделката, че няма проблеми с апартамента.
ПС: На исковата молба се вижда, че е подадена на 12.08.2010, но в агенцията по вписванията е заведена на 20.09.2010, което ние е нямало как да разберем.
Предварително благодаря!
dimitarg
Младши потребител

Re: проблем след покупка на апартамент

Мнениеот zelen » 27 Ное 2010, 10:12

dimitarg написа:... трябва ли ...да се притеснявам за нещо, или да предприемам каквото и да било. От агенцията за недвижими имоти ми казаха ...

Инвеститорите с пари, но без правна култура е време да започнат да се притесняват!
Какво да се каже на човек, обърнал се не към адвокат, а към брокер, комуто е платил минимум 3% за такса "запознанство", купувайки си по този начин сериозни предизвикателства?! :?: :!:

Срещу още 3% вашата агенция-консултант по перфектната сделка може отново да ви помогне - обърнете се пак към същите професионалисти! :wink:
zelen
Потребител

Мнениеот dimitarg » 27 Ное 2010, 10:20

zelen написа:
dimitarg написа:... трябва ли ...да се притеснявам за нещо, или да предприемам каквото и да било. От агенцията за недвижими имоти ми казаха ...

Инвеститорите с пари, но без правна култура е време да започнат да се притесняват!
Какво да се каже на човек, обърнал се не към адвокат, а към брокер, комуто е платил минимум 3% за такса "запознанство", купувайки си по този начин сериозни предизвикателства?! :?: :!:

Срещу още 3% вашата агенция-консултант по перфектната сделка може отново да ви помогне - обърнете се пак към същите професионалисти! :wink:

Именно защото нямам нужната правна култура купувам чрез посредник, както е в белия свят. Нали все пак агенциите с това се занимават и би трябвало д гарантират на клиента си изрядна сделка, или ако има нещо нередно да не продължат с изповядването на сделката и т.н.... :(
dimitarg
Младши потребител

Мнениеот zelen » 27 Ное 2010, 10:39

dimitarg написа:Именно защото нямам нужната правна култура купувам чрез посредник, както е в белия свят. Нали все пак агенциите с това се занимават и би трябвало д гарантират на клиента си изрядна сделка, или ако има нещо нередно да не продължат с изповядването на сделката и т.н.... :(

В белия свят агенциите не се състоят от бивши безработни сервитьори, шофьори и пр., които хал хабер си нямат от право.
Единственото изрядно в случая е, че сте платили 3% на хора, за ви уредят проблем.
Честито!

В белия свят белите инвеститори ангажират адвокат, а не вярват в чудеса! :!:
zelen
Потребител

Мнениеот dimitarg » 27 Ное 2010, 10:46

zelen написа:
dimitarg написа:Именно защото нямам нужната правна култура купувам чрез посредник, както е в белия свят. Нали все пак агенциите с това се занимават и би трябвало д гарантират на клиента си изрядна сделка, или ако има нещо нередно да не продължат с изповядването на сделката и т.н.... :(

В белия свят агенциите не се състоят от бивши безработни сервитьори, шофьори и пр., които хал хабер си нямат от право.
Единственото изрядно в случая е, че сте платили 3% на хора, за ви уредят проблем.
Честито!

В белия свят белите инвеститори ангажират адвокат, а не вярват в чудеса! :!:

Все пак, станалото станало, не мога да върна нещата назад... на този етап мога ли да направя нещо, или трябва да чакам резултата от делото по исковата молба? Благодаря!
dimitarg
Младши потребител

Мнениеот zelen » 27 Ное 2010, 10:59

Разбира се, че можете - ангажирайте адвокат, който този път да защитава вас и вашите интереси, а не на агенцията, която ви е дарила с този сериозен проблем.
Не отлагайте и не се надявайте повече на чудеса.
Осигурете си адекватна защита и правно поведение.

Успех!
zelen
Потребител

Мнениеот dimitarg » 27 Ное 2010, 22:07

zelen написа:Разбира се, че можете - ангажирайте адвокат, който този път да защитава вас и вашите интереси, а не на агенцията, която ви е дарила с този сериозен проблем.
Не отлагайте и не се надявайте повече на чудеса.
Осигурете си адекватна защита и правно поведение.

Успех!

Мерси за отговора, към адвокат ще се обърна при всяко положение. Все пак някакво предположение какво да очаквам... Мислех да почвам рамонт на апартамента и след това да се нанасяме.. а тя каква стана :(
dimitarg
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 27 Ное 2010, 22:21

На първо четене, без да са ясни всички подробности, не се притеснявайте излишно. По вашите данни, прилича на иск по 135 ЗЗД и при положение, че сте вписали сделката преди ИМ.. :) .. Ангажирайте си адвокат, но свестен, защото и там има много "стока", които може да хвърли едно око на ИМ...
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот dimist » 27 Ное 2010, 23:52

Притеснявайте се, ако ищеца докаже , че не сте добросъвестен - например сте се договорили с продавача за фиктивна сделка, с която да увредите кредитора.
dimist
Потребител

Мнениеот dimitarg » 28 Ное 2010, 08:38

dimist написа:Притеснявайте се, ако ищеца докаже , че не сте добросъвестен - например сте се договорили с продавача за фиктивна сделка, с която да увредите кредитора.

Апартамента ми беше предложен от една от голмите агенции за надживими имоти в София. Мисля, че с това няма да има проблеми. :-)
dimitarg
Младши потребител

Мнениеот dimitarg » 07 Дек 2011, 22:55

Здравейте на всички,
Има рaзвитие по делото и бих желал да го споделя с вас. Много ще съм благодарен ако някой, може да ми каже какви правни последици би имало решението на съда за мен като трето лице. Благодаря на всички отзовали се!

ОБЯВЯВЯ ЗА НЕДЕЙСТВИТЕЛНА по отношение на X ,извършена покупко-продажба на недвижим имот, обективирана в нотариален акт ****, с която сделка A прехвърлил на Б апартамент № ,****., ведно с идеалнити части от общите части на сградата и от мястото.
ОСЪЖДА А и Б да заплатят на Х направените по делото разноски ..
Решението може да се обжалва пред софийски Апелативен съд в днвуседмичен срок от връчването му.
dimitarg
Младши потребител

Мнениеот bebitor » 07 Дек 2011, 23:01

Ако това решение влезе в сила, последиците са, че оставате без имот и даже ще платите разноските на фирмата Х.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот dimitarg » 07 Дек 2011, 23:06

bebitor написа:Ако това решение влезе в сила, последиците са, че оставате без имот и даже ще платите разноските на фирмата Х.

Аз не съм страна в делото. Сигурни ли сте? Моля прочетете първият пост. Благодаря!
dimitarg
Младши потребител

Мнениеот dimitarg » 07 Дек 2011, 23:11

Делото е по чл. 135 от ЗЗД. Това което аз разбирам, като човек без юридическо образование, е че не би трябвало това да ме засегне? Но дали е така?

Недействителността не засяга правата, които трети добросъвестни лица са придобили
възмездно преди вписване на исковата молба за обявяване на недействителността.
dimitarg
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Дек 2011, 23:15

Ако се стигне до съдебно отстранение, това е вече повод да се искат обратно сумите, респективно да се впише ипотека върху имота.

Според мен трябва да се бърза, защото, доколкото разбирам има някаква схема за източване на едната фирма.

Не става ясно дали купувачът е страна по делото.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 07 Дек 2011, 23:18

Ясно, Вие не сте Б и не сте страна по делото. В такъв случай не Ви засяга, щом не е предявен иск срещу Вас.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Дек 2011, 23:19

Ситуацията е лоша, защото фирмата е усвоила парите и кой знае къде са.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот dimitarg » 07 Дек 2011, 23:23

ivan_lawyer написа:Ако се стигне до съдебно отстранение, това е вече повод да се искат обратно сумите, респективно да се впише ипотека върху имота.

Според мен трябва да се бърза, защото, доколкото разбирам има някаква схема за източване на едната фирма.

Не става ясно дали купувачът е страна по делото.

Здравейте,
Аз не съм страна по делото! ИМ е била вписана месец след като закупих апартамента. В случая съм трето лице, което няма нищо общо с фирмите.. освен апартамента..
Тема е от преди година, но чак сега излезе реултат от делото.
dimitarg
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Дек 2011, 23:30

Трябва да споделите цялата искова молба, тоест на какво основание е - чл. 135 ЗЗД и/или друго.

Може да насочат изпълнение към апартамента, което ще Ви остави с претенции за парични суми.

Доколкото разбирам, Х, не е знаел за сделката и затова не Ви е вписал и Вас, ама не е точно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот dimitarg » 07 Дек 2011, 23:37

ivan_lawyer написа:Трябва да споделите цялата искова молба, тоест на какво основание е - чл. 135 ЗЗД и/или друго.

Може да насочат изпълнение към апартамента, което ще Ви остави с претенции за парични суми.

Доколкото разбирам, Х, не е знаел за сделката и затова не Ви е вписал и Вас, ама не е точно.

Да, на основание чл.135 по ЗЗД, няма друго. Преполагам не са знаели за сделката...

Може би въпроса е, когато сделката е недействителна спрямо кредитора. Какво той може да направи на мен като 3-то лице и добросъвестен собственик на апартамента.
dimitarg
Младши потребител

Следваща

Назад към Покупко-продажба