-Здравейте при мен случая е следния.
-След смъртта на баба ми и дядо ми, баща ми и леля ми станаха собственици на наследствен апартамент, като всеки от тях притежава 1/2 от него.
-Преди десетина дни леля ми прехвърли (продаде) своя дял от имота на баща ми (като в акта пише че сумата е платена януари месец тази година в брой).
-Днес когато взех нотариалния акт видях че продажната цена е 20000лв и същевременно на същата страница пише че данъчната оценка на продаваната идеална част от имота е 20189 лв (тоест това е дела само на леля ми,общата оценка на целия имот е 40378лв)
-Бях чел че продажната цена на имот не може да бъде по-ниска от данъчната оценка, но в моя случаи е точно така в нот.акт пише че апартамента е продаден за 20 000лв а данъчната оценка е 20 189лв тоест имаме разлика от 189лв.
Въпросите ми са:
-Има ли случаи при които имот да може да се продаде на по-ниска цена от данъчната оценка.
-И най-вече имам ли според вас основания да се притеснявам от написаното в нот.акт.
-Благодаря предварително за вниманието и отговорите.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 21:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за продажба на имот под данъчна оценка.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпрос за продажба на имот под данъчна оценка.
Не може под данъчната оценка, това е минимумът.
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:Не може под данъчната оценка, това е минимумът.
чак пък да не може.....
- n_ikito
- Активен потребител
nk7702n написа:Не може под данъчната оценка, това е минимумът.
Може, може, и още как?
-
Melly - Старши потребител
Може. Но трябва да е поне за един лев, за да бъде продажба. Нямате основания за притеснение.
- goblin
- Потребител
Може да се продава и на цена, по-ниска от данъчната оценка, но в този случай данъчната основа е данъчната оценка, а не цената, записана в нот. акт (чл. 46, ал. 2, т. 1 ЗМДТ). Това важи и за случаите, когато при продажбата се начислява ДДС (чл. 27 ЗДДС).
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
-Доколкото разбирам от коментара на hidden, сделката може да се осъществи и на цена под данъчната оценка, но трябва да се платят данъци на държавата минимум колкото е данъчната оценка на имота тоест 2.5% от сумата по данъчна оценка тоест около 504-505лв (това пише и на преводното нареждане което получих с нотариалния акт).
-Благодаря за участието на всички - проблема е решен .
-Благодаря за участието на всички - проблема е решен .
- georgi2
- Нов потребител
Аз досега пък не съм виждала под данъчната оценка,защото данъчната оценка е достатъчно ниска, ама хора всякакви, за избягване на таксите и на челна стойка могат да застанат! Карай, да сме живи и здрави!
- nk7702n
- Старши потребител
Ето, аз съм човек, който иска да купи имот на цена под данъчната оценка и ще обясня защо. Изобщо не искам да крия данъци или такси,защото те най-често се плащат върху данъчната оценка, независимо колко е реалната заплатена цена. Но това изискване за плащане по банков път на суми над 10 000 лв. е много тъпо, когато става въпрос за сделки между родители и деца. Ако е дарение, все ще се намери някой наследник или самият даряващ, който сега е съгласен, но след време му идва друг акъл и тръгва да разваля дарението. Затова, продажбата е най-сигурният вариант. Но се чудя, колко деца, независимо от възрастта си, ще извадят едни 30-40-50 000 лв. и ще ги преведат по банков път на родителите си?! Или може би ще теглят кредит, за да купят имот от родителите си?! Не, просто ще се наложи сделките в такива случаи да стават на цени под 10 000 лв.
nk7702n, моля Ви, кажете, защо според Вас, не може да се продаде имот под данъчната оценка? Въпросът ми е съвсем сериозен, защото от всичко прочетено от мене досега в нета, единствено само Вие, твърдите, че не може. А този въпрос много ме засяга.
nk7702n, моля Ви, кажете, защо според Вас, не може да се продаде имот под данъчната оценка? Въпросът ми е съвсем сериозен, защото от всичко прочетено от мене досега в нета, единствено само Вие, твърдите, че не може. А този въпрос много ме засяга.
- emilyaa
- Нов потребител
Всъщност, това изискване за превеждане на суми над 10 000 лева само по банков път, сравнително отскоро влязло в сила, наистина си е гадничко, затормозяващо бързото извършване на сделките. Относно продажбите под данъчна оценка, действително няма изрична законова норма, която да забранява това, но аз лично си го смятам за чисто заобикаляне на закона. Ясно е, че никой не би купил пр. имот на стойност 10 лева, ако данъчната му оценка е 30 000? Или греша!? Не е ли смешно да се запише такава стойност в НА? И всеки нормален човек знае, че пазарната цена на имотите би следвало да е по - висока от данъчната.
Аз лично никога не съм прибягвала до такава практика, за да си улесня нещата, ама всичко е възможно в нашата държава.
Аз лично никога не съм прибягвала до такава практика, за да си улесня нещата, ама всичко е възможно в нашата държава.
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:Относно продажбите под данъчна оценка, действително няма изрична законова норма, която да забранява това, но аз лично си го смятам за чисто заобикаляне на закона. Ясно е, че никой не би купил пр. имот на стойност 10 лева, ако данъчната му оценка е 30 000? Или греша!? Не е ли смешно да се запише такава стойност в НА? И всеки нормален човек знае, че пазарната цена на имотите би следвало да е по - висока от данъчната.
nk7702n, благодаря Ви за отговора, отдъхнах си . Според мене, продажбата по данъчна оценка е още по-фрапиращо заобикаляне на закона, защото се плащат и по-малко данъци и такси. Но тази практика е от много години и дори нашите политици и законотворци не се притесняват да изповядат сделките си по данъчна оценка и да плащат по-малко на държавата.
Що се отнася до роднинските продажби, въпреки, че те по същността си са дарения, държавата дори има по-голяма полза да се пишат като продажби, защото данъкът е по-голям. Затова пък е напълно реално и истинско родителите да продадат на детето си имот на символична цена, много по-ниска от данъчната оценка и тази символична цена да бъде вписана в НА.
Просто трябваше да сложат едно изречение, че изискването за суми над 10 000 по банков път не се отнася за роднини по права линия и сега нямаше да се правим на маймуни и да пишем глупости в НА.
- emilyaa
- Нов потребител
По същество искате с правно позволени средства да постигнете разни резултати( да не е атакуема сделката, пък да лишим и други евентуални наследници... ама и да не е по банков път, че парите са проблемни, а и кофти неща се пишели в обективиращия сделката НА).
Ама държавата иска да знае какъв е произхода на тея средства- пука и за вашите лични отношения. Като са толкоз лични има правни възможности- ДГИ, дарения, завещателни разпореждания и прочее... Е, не устройва някого, така щото имало още, как беше?- "маймуни" ...
Та така.
Нормата е стара - от 2006г., но едва сега се затягат нещата, така щото има отскоро и един член ЗННД- каквото сте посочили в НА за продажна цена- това е действително уговореното. Няма място за грешки и прочее. Край.
Пак брани купувачите, въпреки неудобството да платите по банков път.
Ама държавата иска да знае какъв е произхода на тея средства- пука и за вашите лични отношения. Като са толкоз лични има правни възможности- ДГИ, дарения, завещателни разпореждания и прочее... Е, не устройва някого, така щото имало още, как беше?- "маймуни" ...
Та така.
Нормата е стара - от 2006г., но едва сега се затягат нещата, така щото има отскоро и един член ЗННД- каквото сте посочили в НА за продажна цена- това е действително уговореното. Няма място за грешки и прочее. Край.
Пак брани купувачите, въпреки неудобството да платите по банков път.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g е права , аз също в момента атакувам по съдебен ред една такава "продажба" между баща и син , извършена с цел да се лишат останалите наследници. Сделката е от 2007 г. в размер на 55000 лева по данъчна оценка , но парите не са преведени по банков път , а синът тогава на 21 години не може да докаже такива доходи.
Сигурни ли сте , че този закон за 10000 лева по банков път е в сила от 2006 г. ?
Сигурни ли сте , че този закон за 10000 лева по банков път е в сила от 2006 г. ?
- kirile
- Потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|