начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Дарение на работилница заедно с машините, но тя е незаконна

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дарение на работилница заедно с машините, но тя е незаконна

Мнениеот luba6 » 09 Фев 2012, 16:54

Искам да купя етаж от къща ,има си нотариален акт за етажа.В двора обаче има работилница която е на моя продавач,той ми я подарява заедно с машините,но.......тя е незаконна.Двора е 1/2 идеална част от общински поземлен имот и собственика от другият етаж владее другата част от двора.Досега не е имало проблем ,но знае ли се ....Аз съм съгласна че е незаконна ,но как може да съм сигурна че е само моя. Какъв документ е нужно да се подпише при нотариус и от кого? Благодаря предварително. :roll:
luba6
Нов потребител

Re: Имам нужда от съвет СПЕШНО

Мнениеот nasso_5 » 09 Фев 2012, 18:02

Нали е незаконна,какви документи?...
Подпишете документ по-лесно да Ви санкционират един прекрасен ден;)
правото е алгоритъм.....
Аватар
nasso_5
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 09 Фев 2012, 18:42

Ако е строена преди април 1987, може да се разсъждава.
Ако има производство по §184 , също може да се мисли.
Обърнете се към адвокат.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 10 Фев 2012, 00:13

luba6 написа:Искам да купя етаж от къща ,има си нотариален акт за етажа.В двора обаче има работилница която е на моя продавач,той ми я подарява заедно с машините,но.......тя е незаконна.Двора е 1/2 идеална част от общински поземлен имот и собственика от другият етаж владее другата част от двора.Досега не е имало проблем ,но знае ли се ....Аз съм съгласна че е незаконна ,но как може да съм сигурна че е само моя. Какъв документ е нужно да се подпише при нотариус и от кого? Благодаря предварително. :roll:

Щом е незаконна, а пък и построена върху общински поземлен имот, който е собственост по 1 / 2 идеални части на двама съсобственика, май ще е по - добре да си я вземете без документ, пък по - нататък, ако се стигне до производство по чл. 225 от ЗУТ, няма как, ще се бута.
Последна промяна nk7702n на 10 Фев 2012, 23:14, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 09:55

nk7702n написа: Щом е незаконна, а пък и построена върху общински поземлен имот, който е собственост по 1 / 2 идеални части на двама съсобственика, май ще е по - добре да си я вземете без документ, пък по - нататът, ако се стигне до производство по чл. 225 от ЗУТ, няма как, ще се бута.

§16(1) допуска разпореждане със собствеността.
§184 допуска узаконяване, в процеса на което се установява собствеността.
Редно е, според мен, да се изследва ОПС-то, това е широка тема.
Евентуалната необходимост от допълнително придобиване на право на строеж, дори от общината, би могла да се установи също в изследване на горните 3 хипотези.
Евентуално може да се помисли и по въпроса госпожата да си закупи от продавача "струпани на двора в особен порядък строителни материали, машини и съоръжения" :D
Според мен, заслужава си да се обърне внимание на казуса, но от много добър адвокат, на място.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 10 Фев 2012, 23:31

emilgrigorov написа:
nk7702n написа: Щом е незаконна, а пък и построена върху общински поземлен имот, който е собственост по 1 / 2 идеални части на двама съсобственика, май ще е по - добре да си я вземете без документ, пък по - нататът, ако се стигне до производство по чл. 225 от ЗУТ, няма как, ще се бута.

§16(1) допуска разпореждане със собствеността.
§184 допуска узаконяване, в процеса на което се установява собствеността.
Редно е, според мен, да се изследва ОПС-то, това е широка тема.
Евентуалната необходимост от допълнително придобиване на право на строеж, дори от общината, би могла да се установи също в изследване на горните 3 хипотези.
Евентуално може да се помисли и по въпроса госпожата да си закупи от продавача "струпани на двора в особен порядък строителни материали, машини и съоръжения" :D
Според мен, заслужава си да се обърне внимание на казуса, но от много добър адвокат, на място.

Един добър адвокат винаги мисли за последиците от една разпоредителна сделка, тоест отчита евентуални неблагоприятни неща, които могат да се случат в бъдеще. В настоящия казус са от значение едни срокове, предвидени в пар. 184 / много Ви харесва тая процедура по узаконяване, но тя има много ограничено приложно поле в настоящето ни /, параграф 16 - може, ама пак трябва да са налице точно определени предпоставки . А пък като вземем впредвид и чл. 225 и вероятността да се приложи в бъдеще... Очевидно проблемът не е за разрешаване във форума, тук можем да дадем само някакви насоки, но без да се разгледат документите, нищо категорично не можем да твърдим.
П.П. Въобще не е за подценяване фактът чия е собствеността върху земята, оттук могат да дойдат още повече проблеми.
nk7702n
Старши потребител

Re: Дарение на работилница заедно с машините, но тя е незако

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 23:53

Именно.
Ако е доказуема по §16(1), постройката си е общинска отвсякъде. И купуваема от общината.
А пък е узаконима на името на общината, ако случайно има производство по §183(3) в срок. И може да се придобие през време на процедурата (да си купи правото на строеж или сградата от общината).
И в двата случая, при лошо отношение от страна на общинските власти, бих съборил всичко. Вероятността от автогол си е сериозна.

Но има едни ОПС-та, които са по-особени. Без да се видят документи, нищо ...
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Покупко-продажба