начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Възможно ли е да се възпрепятства такава сделка?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Възможно ли е да се възпрепятства такава сделка?

Мнениеот vyprositelno » 15 Май 2012, 19:43

Здравейте,
Споделям нашия казус с надеждата да намеря мнение и компетентен отговор. Не съм добре запозната с правните въпроси, затова предварително се извинявам, ако не обяснявам нещо с точната терминология.

През 2007 година майката на свекърва ми почина. Тя остави апартамент, който по право трябваше да се раздели между двете й дъщери. Тъй като свекърва ми и свекър ми нямаха пари, за да изплатят дела на сестрата, а живееха в апартамента, моят съпруг им предложи вариант. Дадохме на ръка парите на свекър ми и те откупиха дела на лелята. Това стана с условието жилището да бъде веднага продадено на нас. ( Още тогава предложихме на брата на мъжа ми да купи имота, като ние нямаше да искаме дял, но той отказа.)
И така , според нотариалният акт ние сме собствениците на жилището. Сделката е покупко-продажба. Жилището не е дарено, няма условия за гледане и т.н.
Сега на свой ред ние искаме да продадем този имот( свекър ми все така живее там). Свекърва ми почина преди година. Свекър ми и брата на мъжа ми са против продажбата на жилището. Казаха ни, че те може да оспорят или забавят продажбата като кажат, че е имало прикрита сделка. Брата на мъжа ми дори каза, че иска по морално право да му се изплати дял. Прикрита сделка не е имало в действителност. Междувременно ние вече имаме интерес от страна на клиент и искаме да осъществим продажбата.
Въпросът ми е има ли опасност наистина сделката да се забави или усложни от претенциите на роднините ? Има ли срок на давност за съмнение, че сделката е била прикрита?

Предварително благодаря на всички, които биха отговорили на питането ми.
vyprositelno
Нов потребител

Re: Възможно ли е да се възпрепятства такава сделка?

Мнениеот neutralen » 15 Май 2012, 20:07

Тука няма интрига - свекъра в старчески дом и продавате апартамента. Разбира се не всичко е пари. Апартамента може да го продадете винаги, но трябва да се вслушате и в доводите на близките си хора - свекъра, брата на мъжа ви - защо те са против продажбата на апартамента. Вие не казвате нищо по този въпрос - може би става въпрос за сантиментални спомени, но и това е важно. Търсете разбирателство.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот vyprositelno » 15 Май 2012, 22:01

Здравейте Неутрален.
Наистина ме вълнува правната страна на казуса, за да сме максимално коректни към купувача, а не след подписване на предварителен договор да се окаже, че не можем да финализираме сделката , поради усложнения. На свекъра държим достатъчно да искаме да плащаме луксозна квартира за него, че да е добре. С брата малко по-трудно ще се разберем, че ревността логика и истина не зачита, уви.
vyprositelno
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 15 Май 2012, 22:23

Хората много силно се привързват към дома в който живеят. Това особенно много важи за възрастните хора, които са свикнали до такава степен, че не биха се съгласили на никаква промяна при каквито и да било условия. Ако някой ви даде категоричен отговор, че няма да имате проблеми по сделката, то това би било невярно. Може да се каже, че не би следвало да имате проблеми, щом сте собственици на имота, но никой не може да спре, или да забрани на брата на съпруга ви да заведе иск в съда за да доказва, че не сте собственици, тъй като продажбата е "привидна" сделка. За завеждането на такъв иск няма давност. Според мен проблемът не е юридически а емоционален.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот vyprositelno » 15 Май 2012, 23:23

Благодаря Ви за отговора. Да, така е, възрастните хора имат силна връзка с дома си. Наистина проблемът е емоционален, но се вълнувам дали може да се развие в друг лош вариант - например при подписан предварителен договор, ако е платено капаро, и точно тогава се заведе иск от страна на брата с някакви претенции за дял, може ли продажбата на имота да бъде временно забавена, (респективно ние ще трябва да платим неустойка или би трябвало да върнем капарото да речем в двоен размер заради невъзможността да продадем жилището, въпреки че сме собственици). Ето точно тази вероятност, ако е възможна като лош сценарий, ме притеснява.
vyprositelno
Нов потребител

Назад към Покупко-продажба