- Дата и час: 25 Ное 2024, 14:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Цена на нотариален акт 700 лв при дан. оценка 8000?!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Цена на нотариален акт 700 лв при дан. оценка 8000?!
Единствен наследник съм на къща в малко село област Видин. Искам да извадя нотариален акт и имам следните документи: скица, удостоверение за наследници, платени такси за имота, данъчна оценка. Зная че са необходими и трима свидетели. Данъчната оценка е 8000 лв. на имота. Исках да ми направят справка от нотариата колко ще ми струва ваденето на нотариален акт и отговора беше сума над 700 лв?! Възможно ли е това. В интернет чета такса 3 процента плюс 0.5 за нотариус но това е твърде далеч от 700 лв. Можете ли да ми кажете какви са таксите, процентите...
- lili115
- Потребител
Re: Цена на нотариален акт 700 лв при дан. оценка 8000?!
Има си тарифа, която е публично достъпна. Само трябва да се пита гугъла: http://www.notary-chamber.org/normativna_uredba.html А най-лесно и точно ще стане, ако се отиде при нотариуса и се говори лично
"Quis custodiet ipsos custodes?"
- kuzdov
- Потребител
Това съм го видяла. 20лв плюс 30лв плюс процентче т.н, а най-са интересни допълнителните.
За да питам тук значи не е ясно. Мога ли аз да зная колко страници и какви точно услуги ще ми бъдат извършени по този нотариален акт че да го сметна.
Ето задавам конкретен въпрос - при данъчна оценка на имота 8000лв - такса за нотариален акт 700лв? Е ли това възможно?!
За да питам тук значи не е ясно. Мога ли аз да зная колко страници и какви точно услуги ще ми бъдат извършени по този нотариален акт че да го сметна.
Ето задавам конкретен въпрос - при данъчна оценка на имота 8000лв - такса за нотариален акт 700лв? Е ли това възможно?!
- lili115
- Потребител
И съм дала копие от тези документи на нотариуса. Сумата от над 700лв за вадене на нотариалния акт ми е съобщена именно от него. И поради това че много се съмнявам в калкулацията затова пиша тук - за професионален отговор.
- lili115
- Потребител
Преди две седмици продадох имот с дан. оценка към 14 000. Таксата на нотариуса с все местния данък и още разни дреболии беше 696 лв. Преди това купих един с оценка около 1000 и таксата беше към 120-130 лв. Не знам какво да ти кажа...ако имаш избор, иди при друг нотариус. Но ако е в малко населено място избора не вярвам да е богат и съответно цената няма да е много по-различна. Но все пак пробвай.
"Quis custodiet ipsos custodes?"
- kuzdov
- Потребител
Констативен нотариален акт за собственост ли вадите? Освен изброените от Вас документи в този случай се изготвят и молби-декларации, в които се описва, че имотът не е общинска/държавна собственост. Тези декларации се заверяват в съответната община/кметство. Подготвят се и декларации от свидетели - минимум 3-ма съседи на имота (само че по принцип нотариусите нямат право да ги готвят тези документи, но на практика масово го правят. Може и да има адвокат, работещ с кантората на нотариуса). На практика е възможно в таксата от 700 лв. да са включени и хонорари за изготвяне на тези декларации.
Иначе по тарифата, която са ви посочили, ясно можете да определите каква ще бъде нот. такса. Местния данък за всяка община е различен и може да се провери на място в кметството или в служба "Местни данъци и такси".
Помолете нотариуса да ви обясни подробно от какво се формира сумата от 700 лв.
Иначе по тарифата, която са ви посочили, ясно можете да определите каква ще бъде нот. такса. Местния данък за всяка община е различен и може да се провери на място в кметството или в служба "Местни данъци и такси".
Помолете нотариуса да ви обясни подробно от какво се формира сумата от 700 лв.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|