Здравейте! Имаме намерение да купуваме парцел от 615 кв.м, но ме притесни факта, че в нотариалния акт от 1995 г. пише за дворно място от 1230 кв.м и пише, че продавачите си запазват правото на ползвуване върху недвижим имот пожизнено и безвъзмездно - заедно и поотделно.
Има протокол от заведено дело през 1998 г. за разделяне на процесното дворно място и там се споменава за 615 кв.м.
След като има такъв протокол, не трябва ли да има и нов нотариален акт за 615 кв.м? Трябва ли нещо да ме притесни в това? Да не стане така че след време някой да ми каже, че някои има право да ползва пожизнено и безвъзмездно както е споменато в нотариалния акт. То е ясно, че става дума за родителите на продавачите, но те вече са починали.
Ще съм ви благодарна, ако ми изясните казуса
- Дата и час: 22 Ное 2024, 10:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за покупка на парцел /дворно място/
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпрос за покупка на парцел /дворно място/
Казуса ясен, не влизайте в екшъни.
- ivanov_p
- Активен потребител
Защо екшън? Кое те притесни в изложението.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
dimitrova_k написа: но те вече са починали.
Ако само ползването Ви притеснява и сте сигурни в горното, споко. За другото, трябва да се видят документите от способен юрист
Успех!
- n_ikito
- Активен потребител
Прекратява ли се правото за ползване след като са починали родителите на сегашната продавачка?
- dimitrova_k
- Младши потребител
Колегата n_ikito ви е отговорил.
-
Melly - Старши потребител
Никой не продава на децата си дворно място с право на ползване, още по-малко децата започват да си делят мястото в съда. Правото за ползване може да е на всеки, обикновенно се използва за магарии свързани с кредити или страх от такива. Делото за делба завършва с решение, което е със силата на нот. акт, но никой не знае какво пише в него. Самото дело отдавна е унищожено, евентуално трябва да се провери в дневника на съда. С решението може да е открита нова партида и т.н. Все неща за които предупреждава чл. 6, "не прави сделки, ако не си готов да прежалиш парите".
- ivanov_p
- Активен потребител
Съдействам за всякакви разпореждания, част от които включват и запазено ВПП. Какво от това? Нито ми светят лампите, нито има нещо нередно( максимата "каквото знае селото, го няма в делото" тук не важи, не и по начинът посочен в нея- всичко е въпрос на цели, които се поставят предварително от страните по сделката, няма нищо противоправно).
Правото на ползване е лично и се погасява със смъртта на ползвателя, ерго ( ако наистина ползвателите по НА са починали - да се провери и удостовери!)- няма място за притеснения ( което не изключва да се провери историята на имота за нещо друго ( вписани възбрана, искова молба, по ЗУТ или предходни устройствени закони). Ако няма- да купува.
Толкова за ползването.
Делото за делба, дори да е унищожено, съдебно-разделителния протокол се съхранява ( нЕма да повЕрваш, но има места, където вече 60 години съхраняват крайният акт по вещни дела). Пък и протокола навярно е вписан в АВ ( иначе, 1. к`ва сделка?!? и 2.с продавач за част от имот- нотариусите не падат от Луната, все пак си знаят задълженията ).
Та,
п.п. брех, и аз съм малко параноик, но вече съм спокойна... не държа първото място.
Правото на ползване е лично и се погасява със смъртта на ползвателя, ерго ( ако наистина ползвателите по НА са починали - да се провери и удостовери!)- няма място за притеснения ( което не изключва да се провери историята на имота за нещо друго ( вписани възбрана, искова молба, по ЗУТ или предходни устройствени закони). Ако няма- да купува.
Толкова за ползването.
Делото за делба, дори да е унищожено, съдебно-разделителния протокол се съхранява ( нЕма да повЕрваш, но има места, където вече 60 години съхраняват крайният акт по вещни дела). Пък и протокола навярно е вписан в АВ ( иначе, 1. к`ва сделка?!? и 2.с продавач за част от имот- нотариусите не падат от Луната, все пак си знаят задълженията ).
Та,
визира параноя, повече от нужното.ivanov_p написа:не прави сделки, ако не си готов да прежалиш парите".
п.п. брех, и аз съм малко параноик, но вече съм спокойна... не държа първото място.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
bird_of_paradise написа:......................
Ха! Забавно!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
ivanov_p написа:Никой не продава на децата си дворно място с право на ползване...
Чак пък никой...Садил съм приживе домати, картофи...канабис,в имота, който съм продал, но съм си запазил правото на ползване. Ето ти правен интерес.
n_ikito написа:dimitrova_k написа: но те вече са починали.
Ако само ползването Ви притеснява и сте сигурни в горното, споко. За другото, трябва да се видят документите от способен юрист
+1
dimitrova_k, като пишете ЛС, предполагам очаквате същото? А не ви е активна опцията.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
eurolinker написа:..А не ви е активна опцията.
Благодаря, няма да пиша, значи .
Г-жо Димитрова,
с.Крумово е в област Пловдив- обърнете се за съвет към колега там ( Пловдив), който след като прегледа документите и направи необходимите справки ще даде адекватен съвет. Някои неща не са за форум, въпреки предложението ви ( не това ми е била целта с включването тук)- трябва лично и на място да се действа.
п.п. Емона, не е забавно, но се радвам, че съм те провокирала да се усмихнеш.
- bird_of_paradise
- Активен потребител
bird_of_paradise написа:eurolinker написа:..А не ви е активна опцията.
Благодаря, няма да пиша, значи .
А...така ли То и аз.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|