начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Отменителен иск за имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отменителен иск за имот

Мнениеот kemish » 12 Яну 2015, 02:51

Здравейте!
Надявам се да ми помогнете и да ме изтърпите със следния казус. Благодаря предварително!
Ще се опитам да разясня целия случай, за да прецените и вие добре ситуацията.
През 2007 година заех сума пари на тогавашния си зет, които пари аз изтеглих от банка в която сестра ми имаше познат, който осигури кредитът да бъде бързо усвоен. Кредитът е за 10 години, за които той ми разписа запис на заповед пред нотариус, като гаранция че ще ги изплати. Всичко това стана с помощта и знанието на сестра ми.
Предварително се уговорихме аз да погасям заема със директно удържане на вноските от заплатата ми, а те да ми ги превеждат по сметка. И така :) (колко наивно нали)
6 месеца по късно, вноските започнаха да се забавят и най-накрая спряха. Април 2009г реших да се възползвам от записа на заповед, поканих го да плати, а след това го осъдих. На 5-май 2009г имах изпълнителен лист срещу него.
Какво става от другата страна-Когато са видели поканата за изпълнение са решили да се разведат и да прехвърлят имота на племенницата ми.
Аз от своя страна тичам при съдия изпълнител и му давам изпълнителния лист, както и налагам възбрана на имота, която трябва да се впише в агенцията по вписвания. Докато чаках вписването, което отне около 10 дена, сестра ми се свърза с мен и каза, че зет ми е готов на договор ако се откажа да продължа делото.
Съгласих се отново, като го спра и не предприемам действия до като не се наложи.
И пак 3 месеца редовен и пак спря да плаща :(. Тогава нямах пари и реших да почакам да се възстановя и отново да продължа. Започнах да гоня давността по изп. дело което е 2 години. Един ден отидох до ЧСИ и той ми заяви, че си имам маша. Нашия зет го съдят от другаде, но при един и същ ЧСИ. Тогава се прикачих към техния иск и зачаках. Докато чаках, баба почина и сестра ми дойде на погребението. Баша ми ни събра и каза да си оправи отношенията с което и двамата бяхме съгласни и тя заяви че ще си изплаща задълженията. Започна тя да ги плаща, около 9 месеца беше изрядна със месечните вноски, когато не се появи това дело за отменителен иск срещу зет ми за въпросния имот. Делото беше спечелено, а аз бях прикачен към него. През това време се включва отново сестра ми и ми заявява да се оттегля, за да изплати парите на въпросния, който им развали дарението. "И отново се съгласявам да махна възбраната, понеже тя е редовна от 9 месеца и си казах, че са се поправили". Те се разплатиха с предния кредитор, прехвърлиха отново имота, но този път в/у някаква фирма, това се случва през 2012. След този случай, сестра ми продължи да изплаща заема в продължение на още 24 месеца. Нямаше никакво забавяне. Октомври месец 2014г е възникнал някакъв спор м/у родителите ми и нея и тя отново спря да плаща. И ми го заяви най тържествено и ми каза, че няма какво да взема, защото тя е вземала всичко на бившият ми зет, който от своя страна замина за Германия и 2 година е там. Връща се по празниците и се виждат с детето в къщата, която уж е на някой друг.
В този случай искам да се обърна към адвокати и юристи за помощ, с която да се ориентирам как да постъпя.
Мога ли да заведа отменителен иск за прехвърлянето на имота, понеже това е последното нещо което е притежавал длъжникът ми? Друго на негово име просто няма.
Мога ли да привлека сестра ми, като солидарен длъжник?
И как мога да подгоня длъжникът си в Германия?
kemish
Младши потребител

Re: Отменителен иск за имот

Мнениеот kdkrastev1234 » 16 Яну 2015, 08:38

Фактологията е много и тук трудно ще получите правилен отговор. Принципно не би следвало да можете да привлечете сестра си като солидарен длъжник, нито да проведете успешно отменителен иск. За това е трябвало да мислите, и да го поставите като условие, преди да вдигнете възбраната. Можете да изпълнявате в Германия, но това е скъпо удоволствие и може да не ви излезе сметката.
Но най-правилното е да отидете при адвокат, който да провери документите, че всяка подробност е от значение.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Re: Отменителен иск за имот

Мнениеот kemish » 19 Яну 2015, 02:35

Благодаря за отговора. В момента съм наел адвокат, който също ми казва, че изхода на делото не е ясен :)
kemish
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба