Здравейте,
Казусът е комлексен и ще се опитам да го резюмирам в няколко изречения. Искам да поясня, че търся просто насоки и ще се радвам на всякакви мнение.
С няколко думи - преди години си закупих апартамент на зелено от голяма фирма в Пловдив. Тъй като имах парите платих всичко (останаха 3000лв. да се дадат при акт 15). Прехвърлихме право за строеж при нотариус, като там бяха описани сумите, сроковете за изпълнени и това, че трябва да се прехвърли апартамента (собствеността) след приключване, също така че строителя се задължава да изпълни определни условия като обзавеждане и т.н.
Строителя спря строежа без да ме уведоми, в последствие разбрах и малко преди да е изтекъл срока, в който трябваше да е построена сградата (а е само на основи) се споразумяхме да ми върнат парите. Това трябваше да се случи на вноски за 4 месеца (сумата беше около 50 000лв) а аз да им прехвърля обратно правото за строеж след 3-тия. В крайна сметка ми върнаха парите но след 3 години и много телефонни разговори (без съд).
Тогава обаче не сме подписвали нищо пред нотариус и нищо не прехвърлихме, преди няколко месца, 3 години след като ми бяха върнати парите ме търсеха да им прехвърля обратно правото за строеж. Въпросът ми е имам ли някакви права в случая и мога ли да си търся някакви неустойки? Също така те могат ли да ме принудят да им прехвърля обратно собствеността? Не съм подписвал нищо пред нотариус освен първоначалното прехвърляне, другите документи бяха подписани на 4 очи - върнаха ми парите но с големи закъснения и не спазиха условията, които те сами написаха. В крайна сметка им дадох безлихвен кредит - знам че правото за строеж има давност, но не знам важи ли в такива случаи (когато продавача трябва да извърши строежа).
Всякакви съвети ще са от голяма помощ, благодаря предварително!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 01:13 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос относно "право за строеж" - давност, задължения?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпрос относно "право за строеж" - давност, задължения?
Ми за неустойка - зависи от договора, явно сте прекратили договора доброволно. Може да пише, че при доброволно прекратяване - няма неустойка. Лихва винаги се дължи. Поне в такава ситуация - тъй като е неуреден финансов въпрос.
Лихвата се погасява на три години от всяка дата, на която се дължи.
Лихвата се погасява на три години от всяка дата, на която се дължи.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|