начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Разписка за получена сума от купувач при покупко- продажба н

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разписка за получена сума от купувач при покупко- продажба н

Мнениеот big_67 » 21 Май 2016, 10:11

Здравейте,
ще купуваме къща в провинцията. Цената е 9000лв. и собствениците искат да им я платим в брой , а не по банка, защото са 14 наследници. На самата сделка ще присъстват трима. Като почти всички са упълномощили двама от тях едновременно. Имам предвид лицето Х , упълномощава лицата У и Z да ги представляват и да кажат пред нотариуса, че са получили сумата. Третия съсобственик е упълномощен само от двама наследници да ги представлява. Питането ми е не можах да намеря в интернет пространството.
Каква разписка да подготвим и да ни подпишат , че сме им платили цялата сума по сделката. Разписките трябва да бъдат за всеки наследник със съответния негов дял или обща и да ни се подпишат само пълномощниците.
Ще ви бъда благодарна, ако ми отговорите и ми напишете примерна разписка
big_67
Младши потребител

Re: Разписка за получена сума от купувач при покупко- продаж

Мнениеот teogeo » 22 Май 2016, 18:32

big_67 написа:Здравейте,
ще купуваме къща в провинцията. Цената е 9000лв. и собствениците искат да им я платим в брой , а не по банка, защото са 14 наследници. На самата сделка ще присъстват трима. Като почти всички са упълномощили двама от тях едновременно. Имам предвид лицето Х , упълномощава лицата У и Z да ги представляват и да кажат пред нотариуса, че са получили сумата. Третия съсобственик е упълномощен само от двама наследници да ги представлява. Питането ми е не можах да намеря в интернет пространството.
Каква разписка да подготвим и да ни подпишат , че сме им платили цялата сума по сделката. Разписките трябва да бъдат за всеки наследник със съответния негов дял или обща и да ни се подпишат само пълномощниците.
Ще ви бъда благодарна, ако ми отговорите и ми напишете примерна разписка

Никакви разписки не са нужни. Нотариусът ще запита продавачите дали са получили изцяло сумата. След което ще им прочете НА и ще се подпишат всички върху него. В самия НА си има изявление на продавачите (техните пълномощници), че са получили сумата в брой.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 22 Май 2016, 22:10

Не е ваша работа да плащате на всеки и да гледате пълномощни. Превеждате парите по сметката на нотариуса и той ги разпределя. С всичко друго влизате в беля.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот barakuda » 23 Май 2016, 23:50

Ти нещо... Нотариусът за 9000 лева няма да се занимава, а и не му е това работата, дай ги на пълномощниците, като провериш имат ли това право по пълномощните, пиши а акта, че служи за разписка и доказва плащането и получаването на сумата и това е напълно достатъчно.
barakuda
Потребител

Назад към Покупко-продажба