начало

Владимир Чавдаров не получи подкрепа за втори мандат като апелативен прокурор на Варна Владимир Чавдаров не получи подкрепа за втори мандат като апелативен прокурор на Варна

Нотариален акт земделска земя

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нотариален акт земделска земя

Мнениеот bkirov » 31 Мар 2025, 22:22

Здравейте съфорумци ! Имам следният въпрос . Имам наследствена нива от моят дядо.Искам да си направя нотариален акт по документи за нея.
Въпроса е следният , имам договор за доброволна делба в който дядо ми получава нива като проект скица от много по голяма нива.
И въпроса е следният , нотариуса ми иска документ от първоизточника на голямата Нива.
Дядо ми е бил женен за доведената ми баба . Те не са имали деца. Нивата е от дядото на доведената ми баба.
Сега за нотариуса ми иска , документ за собственост на първоначалната голяма нива , и удостоверение за наследници.
Аз като наследник на дядо ми , а той наследник на доведената баба която е починала.Аз наследник ли съм на Дядото на Доведената ми Баба , и ако изкарам такъв документ за наследници ще изкоча ли или не...
bkirov
Младши потребител

Re: Нотариален акт земделска земя

Мнениеот bkirov » 01 Апр 2025, 10:18

200 Прегледа и никой ?
bkirov
Младши потребител

Мнениеот dimist » 01 Апр 2025, 11:17

bkirov написа:200 Прегледа и никой ?

По така зададен въпрос как да ти отговори човек ? Като става дума за наследство, пише се кой кога е починал и в каква родствена връзка е бил. Има решение на ОСЗГ за възстановяване , откога е, за колко декара ? Откога е договора за доброволна делба? В правото не може да се гадае кой какво е искал да каже
dimist
Потребител

Мнениеот guest1 » 01 Апр 2025, 11:32

bkirov написа:200 Прегледа и никой ?

А какво да се каже?

bkirov написа:Аз като наследник на дядо ми , а той наследник на доведената баба която е починала.Аз наследник ли съм на Дядото на Доведената ми Баба , и ако изкарам такъв документ за наследници ще изкоча ли или не...

Такава проследяемост няма в УН - там е вписват само наследниците на починалото лице с право на наследяване или заместващите ги.
Може да се получи само при хипотеза, че „Дядото на Доведената ми Баба“ е починал последен, сега!

bkirov написа:Сега за нотариуса ми иска , документ за собственост на първоначалната голяма нива , и удостоверение за наследници.

По-изпълнимо ще е, да намерите този документ и да се проследи хронологията в промените на собствеността!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот bkirov » 01 Апр 2025, 16:37

За Удоствоерението за наследници , Дядото на моята Доведена Баба е починал 1980 , Моятра доведена баба 1998 като моят Дядо я е наследил . Моят дядо е починал 2004.
Аз ще изкоча ли в удостоверението за наследници на дядото на моята доведена Баба е въпроса ?
И имам един друг въпрос. В договора за доброволна делба който имам , там е вписан моят дядо , дал съм го под рента и т.н .Въпроса е че в служба земеделие София Панчарево , не могат да намерят решението за връщане... И съответно 2 нотариуса ми отказаха да ми направят контативен акт по документи.
Договор за доброволна делба не се ли води документ за собственост , и ако не , аз как мога да намеря това решение след като в служба земеделие липсва.( Там по телефона ми казаха че често липсвали документи от при тях но не било проблем за нотариусите ) .
bkirov
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 01 Апр 2025, 17:57

bkirov написа:Аз ще изкоча ли в удостоверението за наследници на дядото на моята доведена Баба е въпроса ?

Според мен не, но може да проверите. Отивате в служба ГРАО и искате. Щом дядото е починал 1980 година - значи има ЕГН.

bkirov написа:В договора за доброволна делба който имам , там е вписан моят дядо , дал съм го под рента и т.н.

Когато е сключван договора за рента - нямало ли е приложен този документ?

guest1
Активен потребител

Мнениеот bkirov » 01 Апр 2025, 19:11

преди 2-3 години , не само с договор за доброволна делба.
Спънката ми е че нотариусите не го признават този документ .
bkirov
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 01 Апр 2025, 19:41

bkirov написа:преди 2-3 години , не само с договор за доброволна делба.
Спънката ми е че нотариусите не го признават този документ .

Щом не искат да издадат КНА по документи - да направят КНА въз основа на обстоятелствена проверка.

guest1
Активен потребител

Мнениеот bkirov » 01 Апр 2025, 21:26

а може ли идеи , от къде друго място да изкарам решение на поземлена комисия за възстановяване на земи ? в слъжба земеделие ги няма , 2000 година е направено връщането , пише че след 2001 се вписват в агенцията по вписванията...
имам доброволна делба от 2001 година при нотариус , там е представен документа за възстановени земи , но ме съмнява нотариус да пази 20 години тези документи , как смятате ?
bkirov
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 01 Апр 2025, 21:42

bkirov написа:а може ли идеи , от къде друго място да изкарам решение на поземлена комисия за възстановяване на земи ? в слъжба земеделие ги няма , 2000 година е направено връщането , пише че след 2001 се вписват в агенцията по вписванията...
имам доброволна делба от 2001 година при нотариус , там е представен документа за възстановени земи , но ме съмнява нотариус да пази 20 години тези документи , как смятате ?

Съгласно Правилник за вписванията
Чл. 4. Вписват се:
г) договорите за делба на недвижими имоти, както и съдебно-разделителните протоколи относно такива имоти;

Къде се пазят архиви от 2000 година (при нотариуса или в АВ) и дали изобщо се пазят - това е божа работа.

guest1
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 01 Апр 2025, 22:11

Щом земята е в Панчарево сте за мустака отвсякъде. Този договор за доброволна делба вписан ли е в АВ?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bkirov » 01 Апр 2025, 22:27

Договора за доброволна делба е вписан в АВ от 2001 година .А кой е мустака ? :)
bkirov
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 01 Апр 2025, 22:51

bkirov написа:А кой е мустака ? :)

Това е метафора.
bkirov написа:Договора за доброволна делба е вписан в АВ от 2001 година .

А там проверихте ли?

guest1
Активен потребител

Мнениеот bkirov » 01 Апр 2025, 22:54

не знам решение на поземлена комисимя от 2000 година дали ще има вписано в АВ и не знам как да го изискам , имам електронен подпис и си вадя документи отдалечено понеже живея в провинцията.
bkirov
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 01 Апр 2025, 23:07

bkirov написа:не знам решение на поземлена комисимя от 2000 година дали ще има вписано в АВ и не знам как да го изискам , имам електронен подпис и си вадя документи отдалечено понеже живея в провинцията.

Защо поземлена комисия?
Делба се прави само при сигурна съсобственост.

В другата тема са ви казали
ivanov_p написа:Според мен вписания договор за доброволна делба е валиден акт за собственост.

guest1
Активен потребител

Мнениеот bkirov » 01 Апр 2025, 23:11

Мерси г-не , но за съжаление вече 3 нотариуса отбягват да ми направят нотариален акт по документи , понеже искат предишен документ на делбата.... като решение на земеделската комисия който е представен преди 20 години при делба а сега не мога да го намеря.
bkirov
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 01 Апр 2025, 23:18

bkirov написа:Мерси г-не , но за съжаление вече 3 нотариуса отбягват да ми направят нотариален акт по документи , понеже искат предишен документ на делбата.... като решение на земеделската комисия който е представен преди 20 години при делба а сега не мога да го намеря.

А това прочетохте ли?
guest1 написа:Щом не искат да издадат КНА по документи - да направят КНА въз основа на обстоятелствена проверка.

Идеята е да се докаже, че въпросния имот е владян от вас и не е актуван като държавна или общинска собственост.
Заедно с това
bkirov написа:декларирал съм го в данъчното преди 15 години.
Имам скица
договор за делба
характеристика на земеделската земя
удостоверение за наследници
както и Данъчна оценка .

и 3 свидетели - не би трябвало да има проблеми.
Пазите ли си документите за данъците?

Колкото до нотариусите ... има и Нотариална камара!

guest1
Активен потребител

Мнениеот bkirov » 01 Апр 2025, 23:24

Благодаря Ви за съветите , но от 24 години , това е регистрирано в АВ , дядо ми го е обявил договора както и в агенцията по вписванията така и на скицата пише него , после 14 години аз в данъчното .. защо трябва да правя обстоятелствени проверки след като 90 % от всичко е налично....
bkirov
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба