Здравейте, имам един безкрайно европейски /и небългарски / въпрос относно отоворността за строителните и довършителните работи по така наречените сгради - ново строителство. Както повечето знаем издаването на отделните актове в строителния процес - ключовите етапи, през които преминава една сграда /жилищна/, преди да бъде пусната в експлоатация са описани в една от наредбите към ЗУТ.
1. Акт 14 – констатира завършване на сградата в груб строеж /Общинската администрация издава удостоверение по чл. 181, ал. 2 от ЗУТ/.
2. Акт 15 - сградата е напълно завършена. - Документът се подписва от компетентните длъжностни лица и от собствениците на обекти в сградата.
3. Акт 16 - разрешението за ползване. – издава се при установяване на напълно съобразено с одобрения инвестиционен проект строителството. Според ЗУТ този документ за жилищните сгради над 15 метра да не се издава от местната власт /общината/, а се въвеждат в експлоатация от ДНСК. - съставя протокол за проведена 72-часова проба при експлоатационни условия - доказва, че строежът няма недопустими отклонения от стандартите и покрива изискванията за безопасност.
Та мен ме интересува - да си дойда на въпроса - от кого да търся отговорност ако сградата, построена преди 1 г. и където току-що съм си купила апартамент, се срути примерно или падне покрива. Като имате пред вид, че купувам апартамента не от възложителя на строителството.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 12:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отговорност за ново строителство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
-
iva_diva - Младши потребител
Re: Отговорност за ново строителство
Почитаема госпожице,
като Ви падне апартамента, най- добре да отидете при адвокат.
Ако толкова не можете да траете дотогава /до срутването/ , то можете още сега да отиде при някой колега, който срещу хонорар да задоволи любопитството Ви.
Изборът е ваш !
като Ви падне апартамента, най- добре да отидете при адвокат.
Ако толкова не можете да траете дотогава /до срутването/ , то можете още сега да отиде при някой колега, който срещу хонорар да задоволи любопитството Ви.
Изборът е ваш !
- d_d
- Потребител
Трудно мога да понеса толкова много любезност почитаемО d_d
-
Колега D_d,
Споделям любезния Ви тон и се присъединявам.
За кой ли път, в случая питащата, показва с неповторима яркост ЛИПСАТА НА УВАЖЕНИЕ към онези от нас, само и единствено поради това, че НЕ Е ХАРЕСАЛА дадения отговор на поставения си въпрос.
Още по-драстично ми звучи обръщението Й към Вас колега:
"..., уважаемО d_d.
Г-ЦЕ/Г-ЖО,
Държа да Ви кажа, че употребата на среден род е характерна за неодушевена вещ. За такава вещ ли определяте колегата?
Следствие на СЪЗНАТЕЛНО демонстрираното Ви поведение, ще си позволя и аз да Ви охарактеризирам:
ЯВНО Ви липсва елементарно ВЪЗПИТАНИЕ и КУЛТУРА!
Не очаквайте от мен какъвто и да е коментар, ако случайно имате наглостта да вземете отношение по моето изказване.
С мнението си не ангажирам когото и да било!
В заключение, бих казала,
Бъдете здрава!
П.П. И..., не забравяйте, че преди всичко сме ХОРА!
Споделям любезния Ви тон и се присъединявам.
За кой ли път, в случая питащата, показва с неповторима яркост ЛИПСАТА НА УВАЖЕНИЕ към онези от нас, само и единствено поради това, че НЕ Е ХАРЕСАЛА дадения отговор на поставения си въпрос.
Още по-драстично ми звучи обръщението Й към Вас колега:
"..., уважаемО d_d.
Г-ЦЕ/Г-ЖО,
Държа да Ви кажа, че употребата на среден род е характерна за неодушевена вещ. За такава вещ ли определяте колегата?
Следствие на СЪЗНАТЕЛНО демонстрираното Ви поведение, ще си позволя и аз да Ви охарактеризирам:
ЯВНО Ви липсва елементарно ВЪЗПИТАНИЕ и КУЛТУРА!
Не очаквайте от мен какъвто и да е коментар, ако случайно имате наглостта да вземете отношение по моето изказване.
С мнението си не ангажирам когото и да било!
В заключение, бих казала,
Бъдете здрава!
П.П. И..., не забравяйте, че преди всичко сме ХОРА!
-
Melly - Старши потребител
Най-добре се успокойте и си пийте навреме лекарствата
Не виждам основателна причина да се държите по този начин с който и да било и вие и "уважаемия" ви колега. Задавам съвсем конкретен въпрос, на който ми отговаряте с насмешка и лаконично и ме пращате .......
Просто не отговаряйте щом е толкова болезнено и финасово зависимо за вас
Лек ден.
Не виждам основателна причина да се държите по този начин с който и да било и вие и "уважаемия" ви колега. Задавам съвсем конкретен въпрос, на който ми отговаряте с насмешка и лаконично и ме пращате .......
Просто не отговаряйте щом е толкова болезнено и финасово зависимо за вас
Лек ден.
-
Otgovornost nosi stroitelia, razbira se, no zavisi ot sastnostta na nedostataka,vremeto, prez koeto sastia e ustanoven i dali vie ste znaeli za nego. Vsichko e vapros na dalgo i slojno dokazvane v edin eventualen sadeben proces s nesiguren krai. Zastrahovaite apartamenta zadaljitelno. Pri eventualni steti badete sigurni che zastrahovateliat ste napravi vsichko vazmojno da dokaje chia e vinata za da si tarsi obratno parite.
- harmaiani
- Потребител
Благодаря за съдействието на Харманяни -
Ако идвате към Бургас се обадете
Ако идвате към Бургас се обадете
-
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|