начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Казус с регулация

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус с регулация

Мнениеот theboy » 07 Апр 2009, 21:44

Здравейте, предварително благодаря за всички сериозни отговори.
Притежавам поземлен имот, за който не бяха проведени процедурите по чл.16 ал.5 от ЗУТ. За да придобия собственост в/у УПИ отдатох част от парцела на общинат т.к е предвидена улица по дължина на парцела в устроиствения план, но вече 9 год. улицата така и не се прави. Питането ми е, може ли след изтичането на някакъв срок предвиден за прокарване на улицата отново да пидобия собственост върху частта, която притежавах.
theboy
Нов потребител

Re: Казус с регулация

Мнениеот julyanvonemona » 17 Фев 2010, 20:57

Не!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nikonik » 19 Фев 2010, 12:53

theboy написа:може ли след изтичането на някакъв срок предвиден за прокарване на улицата отново да пидобия собственост върху частта, която притежавах

Да може ако са изтекли споковете по чл. 208 от ЗУТ - 5 години от влизането в сила на плановете и 10 години от влизане в сила на ПУП за изграждане на елементите на технич. инфраструктора по чл.64. Желая ти късмет.
nikonik
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Фев 2010, 15:47

nikonik, помисли върху прякото отчуждително и обезщетително действие на плана по чл.16 ЗУТ, какъвто според казуса е този план и сам ще видиш, че чл.208 ЗУТ няма никакво приложение
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nikonik » 19 Фев 2010, 16:53

julyanvonemona написа:помисли върху .... [/quote
Уважаеми "julyanvonemona", дългогодишната ми практика ме е научила да не обмислям а дословно да прилагам закона.
theboy написа:не бяха проведени процедурите по чл.16 ал.5 от ЗУТ.[/quote
Не мога да разбера "theboy", кои точно процедури не са спазени, но здраве да е.
theboy написа:Питането ми е, може ли след изтичането на някакъв срок предвиден за
Аз просто отговарям срокът е регламентиран съгласно чл.208 и не виждам противоречие чл.16 е от Глава ІІІ раздел ІІ "Урег.и Застрояване на тер. и поз.имоти" и той регламентира процедурата по регулацията. Чл. 208 е от Глава ХVІІ раздел І "Услровия за принудително отчуждаване и обезщетяване" Ей богу може би вече почвам да оглупявам и не разбирам защо
julyanvonemona написа:чл.208 ЗУТ няма никакво приложение

Съжалявам това е мойто виждане по въпроса, всеки има право на мнение.
nikonik
Младши потребител

Мнениеот anserk » 19 Фев 2010, 17:04

julyanvonemona написа:Не!
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 19 Фев 2010, 17:33

Чл. 16 (5) ЗУТ: Собствениците на поземлени имоти по ал. 4 придобиват собствеността върху новообразуваните с плана урегулирани поземлени имоти, а общината придобива собствеността върху отстъпените й части по ал. 1 от датата на влизане в сила на плана.
nikonik има виждане по въпроса, а Законодателят - друго виждане. nikonik съжалява, Законодателят - не.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот nikonik » 20 Фев 2010, 12:59

Момчета просто се учудвам, до момента не съм казал дума по разпоредбите на Чл. 16 (5) ЗУТ и съм напълно съгласен с повдигнатите цитати но вероятно не сте прочели внимателно чл. 208 от ЗУТ, поради тази причина ще Ви го прочета аз:
Чл. 208. (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Срокът за започване на отчуждителните процедури по Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост на недвижими имоти, определени по подробните устройствени планове за изграждане на обекти - публична държавна или публична общинска собственост, е пет години от влизане в сила на плановете и десет години от влизането в сила на подробните устройствени планове за изграждане на елементи на техническата инфраструктура по чл. 64 - публична собственост на държавата и общините, а за имоти, предвидени за озеленени площи по чл. 61, ал. 4 - петнадесет години от влизане в сила на плановете. След изтичане на този срок собствениците на недвижимите имоти имат правата по чл. 134, ал. 2, т. 1.
Чл. 134. (1) Влезлите в сила общи устройствени планове могат да се изменят, когато:
(2) Влезлите в сила подробни устройствени планове могат да се изменят, освен на основание по ал. 1, и когато:
т.1. в съответния срок по чл. 208 не е започнала процедурата за отчуждаване;
Кога съглазно закона се счита че процедурата е започнала си го намерете Вие. С поздрави НН
nikonik
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Фев 2010, 13:33

nikonik, с влизане в сила на плана по чл.16 ЗУТ отчуждителното производство е (NB!)ЗАВЪРШИЛО, а чл.208 ЗУТ визира срокове за започване на отчуждителни производства.
И(!) изобщо в този казус не започвай да плуваш в материята по чл.134 ЗУТ защото ще се удавиш!
Когато съм отговорил лаконично в началото с "Не!" всичко до тук съм го обмислил.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация