Здравейте, моля някой да ми помогне.
Притежавам имот ПИ №.... до София, на който искам да построя временна сграда - автомивка. Сключих предварителен договор за присъединение с ЧЕЗ, получих и стоително разрешение. Когато отидох за сключване с ЧЕЗ на постоянния договор за присъединяване, получих становище, че през имота минават 4 бр.кабели 20кV и на основание чл.73 от ЗУТ трябва да ги преместя за моя сметка.
Кабелите са до тротоара и са отдалечени на най . малко 10 м от временната постройка.
Да, чл.73 го прочетох, но не е ли в сила и ЗЕ, чл.64 за сервитутните права. Не е ли редно да получа обезщетение за това, че в имото ми има кабели на ЧЕЗ?
Благодаря предварително.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 22:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
кабели в собствен имот
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: кабели в собствен имот
Ако кабелите наистина са на 10 м от сградата на автомивката, не би трябвало да има проблем с тях и да Ви карат да ги измествате. Разбира се казвам това, без да знам конкретната ситуация. Посъветвайте се с Вашия архитект, който е изработил проекта за автомивката, би трябвало той да знае тези неща и да Ви каже как да постъпите. Има нормативни документи, определящи минималните отстояния от такива проводи до сгради.
А чл. 73 ЗУТ се отнася за: "Когато във връзка със строителството е необходимо да се измени положението или устройството на изградени УЛИЧНИ подземни и надземни мрежи и съоръжения...". Вашият случай не е такъв, тъй като кабелите преминават през имота Ви (който, доколкото разбирам, не е улична регулация), а не са улични мрежи. Въобще целият раздел ІІ на глава ІV от ЗУТ касае само УЛИЧНИТЕ мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура.
А чл. 73 ЗУТ се отнася за: "Когато във връзка със строителството е необходимо да се измени положението или устройството на изградени УЛИЧНИ подземни и надземни мрежи и съоръжения...". Вашият случай не е такъв, тъй като кабелите преминават през имота Ви (който, доколкото разбирам, не е улична регулация), а не са улични мрежи. Въобще целият раздел ІІ на глава ІV от ЗУТ касае само УЛИЧНИТЕ мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура.
- bgarch
- Потребител
В правен форум освен други, понякога все още пишем и адвокати!
От голямо значение е дали кабелите, като строеж са законни - от това зависи вашият успех.
От голямо значение е дали кабелите, като строеж са законни - от това зависи вашият успех.
- zelen
- Потребител
zelen написа:В правен форум освен други, понякога все още пишем и адвокати
zelen, наистина съм възхитен от усилията, които полагаш да си защитиш собственото периметърче от намесата на външни за теб фактори. Ако зависеше от теб сигурно интернета щеше да бъде забранен, под страх от много сурови наказания. А до форума на lex.bg щеше да бъде забранен достъпа на всякакви други екземпляри, които не са адвокати. Тъй де, няма да ти подяждат хляба я. А защо да не помислим и да класифицираме адвокатите на категории, някои от които също да нямат достъп до него.
Аз силно се съмнявам, че това е правилния начин да се сдобиеш с опашка от клиенти. Ама всеки разбира нещата по своему, хората са различни. И добре че е така все пак.
- bgarch
- Потребител
bgarch не се занимавай със zelen! Остави я да си бръмчи там некъде, иначе търпиш упрек, че се занимаваш с преливане от пусто в празно!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|