Имам няколко въпроса относно делба на съсобствен имот:
1. Имаме наследствен съсобствен имот в едно градче край В.Търново. Имахме два нотариални акта за част от имота. Единият е направен въз основа на обстоятелствена проверка от бащата на съсобственичката, но в него няма данни колко е целия имот. Записано е само 1/3 от дворище еди кое си и построена двуетажна къща. Даже в акта няма попълнен номера с която е заведена обстоятелствената проверка. Втория нотариален акт пък е записано че придобиват собственост на 589 кв.м. от имот планоснимачен №668. За да оформим прилично все пак нашата съсобственост през 2003 г. направихме доброволна делба, като аз получих 1/3 идеални части от имота, една полусрутена част от едноетажна постройка и няколко стопански постройки след нея. Съсобственичката получи 2/3 идеални части, къщата (тя е строена от баща й) и един обор. От издадената скица на целия имот за пръв път разбрахме колко е площа му-1488 кв.м. Не можахме на онзи етап (2003 г) да направим реална делба, защото лицето беше малко. Преди няколко месеца съсобственичката решава да продава имота си. Когато за целта поисква скица от техническата служба й съобщават че има грешка в градоустройствения план (след 35 години) старата скица, която ни е издавана до сега е грешна и съсобственичката трябва да заплати 300 лв. за ново геодезическо заснемане. Не знам колко е законно това, защото грешката е на общината, а не наша. След изготвяне на новата скица се оказва че от старата е "отхапано" едно парче от 20% от имота ни. Питам аз законно ли е това, защото сме плащали данъци и за него.
2. Съсобственичката продава целия си имот, включително и идеалните си части, на непознати за мен лица с условието да живее до живот в имота си (тя е 74 годишна).Аз счетох че е нарушен чл. 33 от Закона за собствеността, защото съсобственичката не го предложи най-напред на мен. Според адвоката с който се консултирах, имота и идеалните части не попадат под изискванията на чл. 33, защото ние сме имали обекти в идеалните си части и този вид имот попадал в режим на етажна собственост. Вярно ли е това?
3. След като ме убеди, че продажбата е законна аз реших да поискам да направим реална делба. След 2007 г. влезе в сила чл.19, ал.5 от ЗУТ който позволява да не се спазват условията за площ и лице когато сградите са свързани. А сградите на нашия имот а свързани с още 4-5.Ту обаче изникна нов проблем. Тъй като имота е поземлен имот и трябва да се приложи отбелязаната регулация, а не УПИ според наетия от мен геодезист делба не може да се направи докато не се приложи регулацията и се промени целия квартал, трябва да се иска разрешение на съседите, което било скъп и продължителен процес. Въпросът ми е: при наличието на §8 от преходните разпоредби на ЗУТ и тълкователно решение №3/2010 г. на Върховния касационен съд трябва ли да се извърши такава регулация или този параграф я отменя.
Благодаря предварително за съветите
Димитър Димитров
dim01@abv.bg
- Дата и час: 28 Ное 2024, 17:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Делба на съсобствен имот и чл.33 от Закона за собствеността
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Делба на съсобствен имот и чл.33 от Закона за собственос
Ако сте използвали въпросните 300 кв. метра - нормално е да сте плащали и данък за тях (поне таксата за смет), защото това е задължение на ползвателя.
- goblin
- Потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|