- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обезщетение за земеделска земя със сервитут
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Обезщетение за земеделска земя със сервитут
Здравейте, собственик съм на парцел земеделска земя, през която минава отклонение от магистрален газопровод. Земята попада в СМФ зона, т.е. ако нямаше сервитут, беше възможно строителство. Мога ли да претендирам за обезщетение за учредения сервитут и изобщо каква е цялата процедура за това? Ако обезщетението не може да е парично, какъв друг вариант може - с друг имот?
- toranaga22
- Нов потребител
Re: Обезщетение за земеделска земя със сервитут
Не можете, toranaga-san. Газопроводът (и сервитутът към него) не пречат на царевицата да расте. Пък в зона Смф са необходими и паркинги.
- magodeoz
- Активен потребител
Понеже има възможност да се създаде план за първа регулация по чл.16 ал. от 1 до 5 вкл. ЗУТ. Можете да се свържете с архитект, който да прекара улицата точно по начин да съвпадне с трасето на далекопровода, ама тази хипотеза е твърде трудна, пък както Ви гледам toranaga-san, хич не щете да давате пари за устройствено планиране, иначе аз се кандидатирам да бъда този архитект!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
здравейте, честно казано, не ми става съвсем ясно защо точно не мога да претендирам за обезщетение. ясно, че мога да си засаждам растения, но идеята е,че ако сервитутът го нямаше, зоната позволява строеж на сгради. точно затова ме интересува не мога ли да претендирам за обезщетение?
- toranaga22
- Нов потребител
Самата дума "обезщетение" предполага овъзмездяване за претърпени "щети". Като собственик на земеделска земя Вие не сте претърпели никакви щети както от газопровода, така и от установения към него сервитут. Обстоятелството, че ако го нямаше газопроводът, там щеше да може да се строи, спада по-скоро към пропуснатите ползи, за които се полага обезщетение само ако е присъдено.
- magodeoz
- Активен потребител
Т.е. препоръчително е да заведа дело за пропуснати ползи поради наличието на газопровода?
- toranaga22
- Нов потребител
Можете да опитате - но, за разлика от популярната поговорка, за този опит взимат пари. Имате известен шанс само ако докажете, че газопроводът е незаконно построен.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz, ако toranaga22 успее да докаже че газопровода е незаконно паостроен и ако е достатъчно ловък в мисленето - талант, който за сега остава скрит - може да извлече мащабни ползи дори и без да стигне до дела за пропуснати ползи!
-
ок, очевидно сте запознати. как тогава мога да докажа, че е незаконно построен? и въобще защо да не мога да претендирам при положение, че наличието на газопровода ограничава свободата ми да ползвам имота по начин, по който аз си реша?
- toranaga22
- Нов потребител
Можете toranaga san, можете! Ама дори за да свариш прост зрял боб се иска майсторлък, а за хипотезата която развивате - да не говорим...
-
toranaga22 написа:как тогава мога да докажа, че е незаконно построен?
А имате ли основания да смятате, че е незаконно построен?
toranaga22 написа:и въобще защо да не мога да претендирам при положение, че наличието на газопровода ограничава свободата ми да ползвам имота по начин, по който аз си реша?
Защото има случаи, в които общественият интерес е с предимство пред частния, и в тази връзка се налагат някои ограничения.
- magodeoz
- Активен потребител
Точно това ми е мисълта - случаите, в които общественият интерес има превес над частния, не дават ли право да се търси обезщетение под някаква форма?
- toranaga22
- Нов потребител
Точно в сези случаи общественият интерес налага ограничения без право на обезщетение.
- magodeoz
- Активен потребител
В по горният си пост, аз не визирам конкретно обезщетение в смисъла, в който следва да се разбира това понятие от закона,а за пропуски от страна на Държавата, от законодателно и административно естество, които да Ви дадат основание toranaga san да поставите под въпрос газопровода за който говорите иначе логиката и на magodeoz и закона са категорични. Обезщетение не Ви се полага!
-
Защо не му се полага - това пита човекът?
- magodeoz
- Активен потребител
Много ми се иска да кажа "защото аз му го казвам", но събрах още малко търпение и ще обясня, че реституционния закон (предполагам става въпрос за чл.10 ал.7 ЗСПЗЗ в границите на ОУП-София) връща собствеността върху земята, но не и върху подобренията под нея (газопровода). Ако обаче газопровода е незаконно построен (никак не е изключено) нещата стават твърде интересни и значително по сложни от сваряването на зрял боб.
-
всъщност основанието е чл. 18ж, ал. 1 и чл. 18з, ал. 1 от ППЗСПЗЗ, на база на което е възстановяването. И в решението на поземлената комисия е посочено, че има ограничение при ползването на имота - наличието на отклонение от магистрален газопровод.
- toranaga22
- Нов потребител
За основание за възстановяване на земята ли става въпрос, или имате предвид основание за получаване на обезщетение?
- magodeoz
- Активен потребител
Основание за възстановяване на земята. Посочено в решението на поземлената комисия.
- toranaga22
- Нов потребител
Това е основанието за издаване на решението на поземлената комисия, а не основание за възстановяване на собственост. В цитираната от julyanvonemona правна норма (ЗСПЗЗ, чл. 10) става въпрос за това на кого, какво и при какви условия се възстановява. Посочените от Вас текстове от подзаконов нормативен акт (ПП ЗСПЗЗ) дават отговор на въпроса как става възстановяването, което е второстепенен въпрос.
Всичко това обаче няма отношение към хипотетичното Ви право на обезщетение.
Всичко това обаче няма отношение към хипотетичното Ви право на обезщетение.
- magodeoz
- Активен потребител
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|