- Дата и час: 25 Ное 2024, 00:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Може ли да се отнеме статут на УПИ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Може ли да се отнеме статут на УПИ?
Привет,
Имам следния казус. Получих в наследство имот, който по договор за делба се води в регулация. Години по-късно установих, че пътят до имота ми е застроен/блокиран от "симпатични" съседи. Впоследствие установих, че от урегулиран имот, парцелът ми се е превърнал в поземлен имот. Без мое знание, без да съм уведомен, без да съм се съгласявал. Наскоро подадох заявление да ми бъде върнат статута - УПИ. Получих отговор с аргумента - направете план, на който да се вижда път за достъп до имота и тогава ще ви дадем УПИ. Проблемът е, че от едната страна са въпросните строежи, а от другата е река. Така единственият начин за достъп до имота е през съседните парцели. Ако имах УПИ, общината ще е длъжна да ми осигури път, а той е застроен. Логично затова ми е сменен и статутът, в полза на въпросните съседи. Така подозирам.
Сега имам няколко питания. На какво основание може да ми се отнеме регулацията? Как да проверя защо ми е сменен статута на земята? Мога ли да осъдя общината за това, че ми е сменила статута и да си върна регулацията по административен път?
Имам следния казус. Получих в наследство имот, който по договор за делба се води в регулация. Години по-късно установих, че пътят до имота ми е застроен/блокиран от "симпатични" съседи. Впоследствие установих, че от урегулиран имот, парцелът ми се е превърнал в поземлен имот. Без мое знание, без да съм уведомен, без да съм се съгласявал. Наскоро подадох заявление да ми бъде върнат статута - УПИ. Получих отговор с аргумента - направете план, на който да се вижда път за достъп до имота и тогава ще ви дадем УПИ. Проблемът е, че от едната страна са въпросните строежи, а от другата е река. Така единственият начин за достъп до имота е през съседните парцели. Ако имах УПИ, общината ще е длъжна да ми осигури път, а той е застроен. Логично затова ми е сменен и статутът, в полза на въпросните съседи. Така подозирам.
Сега имам няколко питания. На какво основание може да ми се отнеме регулацията? Как да проверя защо ми е сменен статута на земята? Мога ли да осъдя общината за това, че ми е сменила статута и да си върна регулацията по административен път?
- mocanina
- Нов потребител
Re: Може ли да се отнеме статут на УПИ?
Най- вероятно имотът Ви не е бил самостоятелен УПИ (бивш "парцел"), нищо че е бил в регулация. Може да е бил предвиден за т.нар. "обществено жилищно строителство" и да е попадал в общ УПИ, в който са изградени въпросните жилищни блокове.
Нещата стоят точно обратното- Вашият имот щеше да бъде самостоятелен УПИ, ако имаше "лице" към улица, по точно - към улична регулация.
Това, което Ви отговарят от Общината означава Вие да представите към искането си скица с предложение за изменение на действащия ПУП по чл. 135, ал. 2 ЗУТ. Ако това е така, то обърнете се към архитект да се запознае с действащия план и евентуално (ако това е възможно) да подготви такава скица.
Ако имах УПИ, общината ще е длъжна да ми осигури път, а той е застроен
Нещата стоят точно обратното- Вашият имот щеше да бъде самостоятелен УПИ, ако имаше "лице" към улица, по точно - към улична регулация.
Това, което Ви отговарят от Общината означава Вие да представите към искането си скица с предложение за изменение на действащия ПУП по чл. 135, ал. 2 ЗУТ. Ако това е така, то обърнете се към архитект да се запознае с действащия план и евентуално (ако това е възможно) да подготви такава скица.
- bgarch
- Потребител
Хмм, това, което казвате може би прави смисъл. Мястото е било предвидено за парк. И по тази линия е влизало в регулация. Въпросният парк така и не е построен. Въпросът е, че до мястото имаше път, асфалтов. На мястото му обаче беше построен автосервиз, който запуши изцяло пътя. Въпросът е как да проверя, защо имотът ми е загубил статута си и на какво основание става това. Така ще знам дали правата ми са ощетени или не...
- mocanina
- Нов потребител
Можеш и сам да провериш това, отивайки в общината и искайки да ти представят действащия план. Ама едва ли ще можеш да разбереш нещо, ако не си професионалист. Затова ти е необходим архитект, и то с опит в устройственото планиране. Той ще ти обясни какво точно предвижда плана и можеш ли да направиш нещо оттук нататък.
- bgarch
- Потребител
Искаш да кажеш, че имам нужда по-скоро от архитект, отколкото от адвокат!? С риск да се проявя като очевидно тъп - има ли разлика между архитектите, които разбират от строителство и тези, които се занимават с подобни въпроси? Преди време ми обясняваха, че ми трябва "вещо лице". Как да намеря такова или архитект и вещо лице е едно и също...
- mocanina
- Нов потребител
Най- вероятно имотът Ви не е бил самостоятелен УПИ (бивш "парцел"), нищо че е бил в регулация. Може да е бил предвиден за т.нар. "обществено жилищно строителство" и да е попадал в общ УПИ, в който са изградени въпросните жилищни блокове.
Колега bgarch, по пазумно ми се струва да се придържате към последните си постове , а именно че на питащия му е необходима професионална помощ от колега архитект. Горният ти пост е чисто гадаене защото за разлика от ЗУТ където не е предвиден ред за изключване на имоти от регулация, чл.26 ЗТСУ (отменен) в редакцията му до ДВ.бр.41/1998г. такъв ред съществуваше и не е изключено неговият случай да е именно такъв.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Тоест само архитект може да разбере какво се е случило с имота и защо му е сменен статутът, така ли? А след като архитект види плана, ще може да ми каже дали трябва да се мъча с варианти за изготвяне на ПУП или да си търся правата чрез адвокат?
- mocanina
- Нов потребител
mocanina написа:Искаш да кажеш, че имам нужда по-скоро от архитект, отколкото от адвокат!? ...
Не пишете с какво се занимавате - дали ви прави впечатление, че в правен форум, в който е логично да пишат адвокати, се появяват архитекти, геодезисти, инженери и пр. " професионалисти "?!...
Повечето от тях са добри познайници и на други интернет-общества...
Ако се замислите, дали няма свържете това с намаляващата им ангажираност в проектирането и строителството - вече трябва те сами да търсят клиенти.
Едно е сигурно: ако имате здравословен проблем - отивате на лекар, а ако имате правен проблем /разбирайте - винаги когато става дума за пари/ - при адвокат.
Имате право и да рискувате, разбира се.
Поне сте вече предупреден, при това - безплатно!
Последна промяна zelen на 03 Дек 2010, 22:39, променена общо 1 път
- zelen
- Потребител
zelen, ама много си ревнив на тема "право". И как така от право ще разбира само адвокат? Що за теза.
Всичко, дето ни заобикаля, съществува в някакъв правен мир. Но ако ми трябва зъболечение, аз няма да отида при адвокат да ми каже съгласно Закона за здравето какво точно трябва да ми бъде направено на зъба, ами направо ще отида при зъболекаря. Дори и с риск ти да ми се разсърдиш, че те прескачам.
В случая на mocanina може да помогне архитект и то опитен в устройствено планиране. Не е за адвокат още. Виж, ако реши да съди общината, тогава аз пръв ще му препоръчам да намери адвокат, а не архитект.
А за нашата ангажираност в проектирането и строителството- не се грижи! Ние можем хем да проектираме, хем да участваме в строителството, хем да участваме във форума. По темите, свързани с нашите познания.
Всичко, дето ни заобикаля, съществува в някакъв правен мир. Но ако ми трябва зъболечение, аз няма да отида при адвокат да ми каже съгласно Закона за здравето какво точно трябва да ми бъде направено на зъба, ами направо ще отида при зъболекаря. Дори и с риск ти да ми се разсърдиш, че те прескачам.
В случая на mocanina може да помогне архитект и то опитен в устройствено планиране. Не е за адвокат още. Виж, ако реши да съди общината, тогава аз пръв ще му препоръчам да намери адвокат, а не архитект.
А за нашата ангажираност в проектирането и строителството- не се грижи! Ние можем хем да проектираме, хем да участваме в строителството, хем да участваме във форума. По темите, свързани с нашите познания.
- bgarch
- Потребител
Тоест само архитект може да разбере какво се е случило с имота и защо му е сменен статутът, така ли?
mocanina, лично аз мога да посоча няколко средни строителни техници които много могат да Ви ориентират по въпросите за които питате, много професионално и вярно. Познавам и една дама - много добър адвокат от пазарджишката колегия - адв. Захариева, но нека не забравяме тя започна дейността си в тази материя като среден стр.техник в у-ние ТСУ при бившия ОНС - Пазарджик.
Архитекта е скъпо удоволствие! Преди да сте изчерпали по елементарните възможнсти не прибягвайте до тази!
И не забравяйте! Който плаща малко - плаща два пъти!
-
bgarch написа:...
Всичко, дето ни заобикаля, съществува в някакъв правен мир. ..
-------------
Тук за пръв път съм съгласна с теб , с уточнението че под "правен мир" следва да се разбира място за състезание ако щеш за спорове ..
И понеже имаш нужда от нюансировка , която отказваш доброволно , давам ти за пример ЮЗЪР "julyanvonemona" и по-спец финала на последния му пост: " Който плаща малко - плаща два пъти!" - а това е Адвокатски принцип , не архитектурен - вземи поука от него - той вече е доста по-делови
---------
и понеже ще си несъгласен а и за автора на темата ще е полезно,правя Коледен жест, безплатно :Има ли конфликт , рано или късно се идва при нас , за това ще добавя и нещо от мен:"Който не плаща навреме и на когото трябва-плаща двойно"
---------
уважавам архитектите защото НЕ разбирам от архитектура , от проектиране ....а Вие сте творци,креатори , радвате душите ни , но в конфликтни ситуации сте неефективни
- zelen
- Потребител
julyanvonemona написа:Преди да сте изчерпали по елементарните възможнсти не прибягвайте до тази!
Ок, кои са по-елементарните възможности? Наистина не съм наясно с нещата. Въпросът не е в пестенето, а в разрешаването на казуса. Ще се радвам да ме насочите към някой.
- mocanina
- Нов потребител
zelen, в единствения си личен пост до Вас написах, че умението Ви да внушавате у нулево. Има да извървите дълъг път на интелигент (ако да сте интелигент въобще Ви е дадено), който по никакъв начин не е свързан с декларации от типа:
или пък добавки към поговорки от типа на направената от Вас
Внушението което преследвате, а именно да демонстрирате:
1. Този форум е създаден само за адвокати и по презумпция всички останали следва да си свием краката и;
2. Че в спор за каквото и да е, единственият начин да излезеш от него победител е да се обърнеш към адвокат.
Вие го правите не по добре от горски работник, т.е. "дървар". В поткрепа на тезата си ще поставя само два аргумента
А. Споровете се решават с всички средства. Огледайте се в макро света. Войни, технологично превъзходство, суровинни ресурси, интелектуални идеи религии, "али-бали" и пр. всичко това е набор от технологии за да излезеш победител в един спор и;
В. Формално някъде в условията за участие на форума изрично да е записано че в него участват само адвокати???
Разбира се Bаше право е да набивате такъв вид "строева подготовка", но по начало строевата подготовка е инструмент за дисциплиниране на подчинено Вам войсково подразделение.Във връзка с това следва да си отговорите на два въпроса.
І. Считате ли, че участниците в различните беседи тук, представляват личния състав на такова подразделение и ако "да" дали имате елементарна командно-щабна култура за провеждане на таова занятие?
2. Освен адвокати тук има и други юристи! Как изглежда в техните очи този Ви опит да ги "дисциплинирате"?
zelen Казах Ви че съм рицар, а това предполага да закрилям и да не нападам дамите. Добре, ама и Вие престанете да се правите на мъж!
...че в правен форум, в който е логично да пишат адвокати, се появяват...
или пък добавки към поговорки от типа на направената от Вас
"Който не плаща навреме и на когото трябва-плаща двойно"
1. Този форум е създаден само за адвокати и по презумпция всички останали следва да си свием краката и;
2. Че в спор за каквото и да е, единственият начин да излезеш от него победител е да се обърнеш към адвокат.
Вие го правите не по добре от горски работник, т.е. "дървар". В поткрепа на тезата си ще поставя само два аргумента
А. Споровете се решават с всички средства. Огледайте се в макро света. Войни, технологично превъзходство, суровинни ресурси, интелектуални идеи религии, "али-бали" и пр. всичко това е набор от технологии за да излезеш победител в един спор и;
В. Формално някъде в условията за участие на форума изрично да е записано че в него участват само адвокати???
Разбира се Bаше право е да набивате такъв вид "строева подготовка", но по начало строевата подготовка е инструмент за дисциплиниране на подчинено Вам войсково подразделение.Във връзка с това следва да си отговорите на два въпроса.
І. Считате ли, че участниците в различните беседи тук, представляват личния състав на такова подразделение и ако "да" дали имате елементарна командно-щабна култура за провеждане на таова занятие?
2. Освен адвокати тук има и други юристи! Как изглежда в техните очи този Ви опит да ги "дисциплинирате"?
zelen Казах Ви че съм рицар, а това предполага да закрилям и да не нападам дамите. Добре, ама и Вие престанете да се правите на мъж!
-
julyanvonemona написа:zelen, в единствения си личен пост до Вас написах, че умението Ви да внушавате у нулево. Има да извървите дълъг път на интелигент (ако да сте интелигент въобще Ви е дадено), който по никакъв начин не е свързан с декларации от типа:...че в правен форум, в който е логично да пишат адвокати, се появяват...
или пък добавки към поговорки от типа на направената от Вас"Който не плаща навреме и на когото трябва-плаща двойно"
Разбира се ваше право е да набивате такъв вид "строева подготовка", но по начало строевата подготовка е инструмент за дисциплиниране на подчинено Вам войсково подразделение.Във връзка с това следва да си отговорите на два въпроса.
І. Считате ли, че участниците в различните беседи тук, представляват личния състав на такова подразделение и ако "да" дали имате елементарна командно-щабна култура за провеждане на таова занятие.
2. Освен адвокати има и други юристи Как изглежда в техните очи този Ви опит да ги "дисциплинирате"?
zelen Казах Ви че съм рицар, а това предполага да закрилям и да не нападам дамите. Даобре, ама и Вие престанете да се правите на мъж!
Очевидно съм Те засегнала дълбоко, но както казваш Ти - "Всяка жаба да си знае гьола".
Оправи правописа,за другото ще спомоществувателствувам.
Ще ти дам още един жокер отн. разликата между юристите и адвокатите:
хората, в т.ч. и завършилите право се делят на две категории по отношението им към средствата за производство - едните получават заплата и си купуват спокойствие, другите не получават заплата, но са свободни да избират. (това го е казал Маркс,не е моя теза)
Въпросът е философски,психологически.....за това ти е трудно
Ако разбираше горното, нямаше да си бивш главен архитект - щеше да настоящ главен архитект! Писах ти го веднъж, но не ме разбра тогава - сега пояснявам!
- zelen
- Потребител
...очевидно съм Те засегнала дълбоко, но както казваш Ти...
zelen, наистина ме засегна дълбоко, но сега, като излезнах от тоалетната се чувствам облекчен и малко по спокоен да расъждавам по "философски и психологически въпроси"
-
mocanina написа:Ок, кои са по-елементарните възможности? Наистина не съм наясно с нещата. Въпросът не е в пестенето, а в разрешаването на казуса. Ще се радвам да ме насочите към някой.
Господине, сигурен ли сте , че точно този човек може да ви даде
професионално мнение, след като е в състояние в сериозен форум да "роди" долуцитираното :И то бивш главен архитект - що за речник и манталитет?!
julyanvonemona написа:...очевидно съм Те засегнала дълбоко, но както казваш Ти...
zelen, наистина ме засегна дълбоко, но сега, като излезнах от тоалетната се чувствам облекчен и малко по спокоен да расъждавам по "философски и психологически въпроси"
Браво, бивши - успя да се изложиш и този път!
Не подценявай обаче хората, имащи правни проблеми. Те са интелигентни и сами ще си направят изводите.
- zelen
- Потребител
zelen, наистина сте зелен! Не умеете да извличате и анализирате полезната информация!
До последният Ви пост не бях се замислял, но аз действително илюстрирам манталтета на главния архитект (бивш или действащ а най вероятно и всеки бъдещ). В този смисъл гледайте на речника и манталитета ми като на мой безплатен принос към обогатяване знанията на хората с правни проблеми, за които Вие проявявате ревностна и постоянна "загриженост"
До последният Ви пост не бях се замислял, но аз действително илюстрирам манталтета на главния архитект (бивш или действащ а най вероятно и всеки бъдещ). В този смисъл гледайте на речника и манталитета ми като на мой безплатен принос към обогатяване знанията на хората с правни проблеми, за които Вие проявявате ревностна и постоянна "загриженост"
-
А Вие mocanina след като се обръщате към мен с лично съобщение следва преди всичко да отключите входящата си пощенска кутия.
-
julyanvonemona написа:Архитекта е скъпо удоволствие! Преди да сте изчерпали по елементарните възможнсти не прибягвайте до тази!
julyanvonemona, двамата с теб сме архитекти. Колко скъпо ще излезе на mocanina да ангажира архитект, който да се запознае с устройствения план в Общината и да го консултира за това, какво може да се направи по въпроса и въобще има ли смисъл да се направи нещо? Дори ако се актува по Методиката за определяне на цените на КАБ? И двамата знаем за какво става дума. Нека не говорим за скъпи удоволствия! Друг е въпросът, ако се наложи да се прави проект за ЧИ на ПУП.
julyanvonemona написа:лично аз мога да посоча няколко средни строителни техници които много могат да Ви ориентират по въпросите за които питате, много професионално и вярно
Аз от своя страна също познавам такива, единични случаи, работили години в Община към кадърен главен архитект, ама познавам два пъти повече техници, които със самочуствието на знаещи всичко (защото в съответното малко населено място те са най- компетентните) са объркали толкова хора, че после нито архитектите, нито адвокатите са могли да им оправят нещата. Така че малко по- внимателно със средните техници!
P.S. С извинение към zelen, приех я за мъж, цялото й поведение сочи към това. Но това пък донякъде я оправдава по отношение на ревнивостта, това качество на личността май е по- присъщо на нежния пол!
- bgarch
- Потребител
bgarch , малко взех да се плаша от забележките ти, въпреки, че обектино погледнато си абсолютно прав. В иерархията на поста ми за който става въпрос, ако вникнеш, ще видиш че на най-иското стъпало стоят опитнитге техници с практика на второ ниво адвоката , който обаче е бил строителен техник).Захариева - действителна личност и много добра в професиятя. Изключвам възможността да е станала толкова добра, ако преди това не е била строителен техник. Изразът "Архитекта е скъпо удоволствие" не е предназначен за теб и не бива да го разбираш буквално, а ти именно това правиш поради което ме плашиш!
В същност обърни внимание че обикновенния адвокат въобще е извън сласацията (също не ме разбирай буквално). Защо ме предизвикваш да говоря в прав текст?
В същност обърни внимание че обикновенния адвокат въобще е извън сласацията (също не ме разбирай буквално). Защо ме предизвикваш да говоря в прав текст?
-
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|