- Дата и час: 28 Ное 2024, 16:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Срок за отговор по жалба за незаконно строителство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Срок за отговор по жалба за незаконно строителство
Здравейте,
Интересува ме следното нещо:
Имам подадена на 03.01.2011г. жалба за незаконно строителство до Общинска администрация гр.Пловдив ,до момента нямам отговор и след неколкократни питания ми отговориха ,че няма законоустановен срок за отговор по жалбите за незаконно строителство.Сигурна съм ,че не е така ,но не знам дали в Закона за устройство на територията трябва да търся или някъде другаде.Моля ви помогнете ми?
Интересува ме следното нещо:
Имам подадена на 03.01.2011г. жалба за незаконно строителство до Общинска администрация гр.Пловдив ,до момента нямам отговор и след неколкократни питания ми отговориха ,че няма законоустановен срок за отговор по жалбите за незаконно строителство.Сигурна съм ,че не е така ,но не знам дали в Закона за устройство на територията трябва да търся или някъде другаде.Моля ви помогнете ми?
- elenagugova
- Нов потребител
Re: Срок за отговор по жалба за незаконно строителство
По принцип би трябвало да бъде съставен КА в 3 - дневен срок от констатиране на незаконния строеж - чл. 223 ЗУТ, когато се касае за строежи по чл. 224 от ЗУТ, а ДНСК се произнася по чл. 225 от ЗУТ. Но на практика изготвянето на КА се забавя много повече във времето. Тоест, няма изрична норма за произнасяне в определен срок по подадената жалба.
- nk7702n
- Старши потребител
Ами добре тогава какво се има предвид под констатация
че не могат веднага да започнат процедура някаква,а трябва да проверят за какво се касае ,не могат веднага да връчат такъв акт?Смисъл те с едно отиване не могат да разберат законен ли е или не?Съжелявам ако питам глупости,или не обяснявам правилно,но не съм много наясно
че не могат веднага да започнат процедура някаква,а трябва да проверят за какво се касае ,не могат веднага да връчат такъв акт?Смисъл те с едно отиване не могат да разберат законен ли е или не?Съжелявам ако питам глупости,или не обяснявам правилно,но не съм много наясно
- elenagugova
- Нов потребител
Констатация означава, че се проверява от служител или служители на общината на място дали е законна или не постройката и се изготвя този КА в писмен вид, след връчването на който може да се подават възражения срещу съдържанието му.
- nk7702n
- Старши потребител
Ако говорим наистина за незаконно строителство, общинската администрация няма право да издава констативни актове за това. Съставя се протокол, който заедно с цялта преписка се изпраща в съответния сектор на РДНСК, които са единствената институция, която може да се произнася по чл. 225 ЗУТ. След получаване на документите, служители на сектора съставят констативния акт, на базата на който се издава съответната заповед. Ако Елена Гугова има допълнителни въпроси, да ги зададе смело.
- whiskey
- Потребител
whiskey написа:Ако говорим наистина за незаконно строителство, общинската администрация няма право да издава констативни актове за това. Съставя се протокол, който заедно с цялта преписка се изпраща в съответния сектор на РДНСК, които са единствената институция, която може да се произнася по чл. 225 ЗУТ. След получаване на документите, служители на сектора съставят констативния акт, на базата на който се издава съответната заповед.
+1
-
Melly - Старши потребител
whiskey написа:Ако говорим наистина за незаконно строителство, общинската администрация няма право да издава констативни актове за това. Съставя се протокол, който заедно с цялта преписка се изпраща в съответния сектор на РДНСК, които са единствената институция, която може да се произнася по чл. 225 ЗУТ. След получаване на документите(не просто документи, а необходимите документи), служители на сектора съставят констативния акт, на базата на който се издава съответната заповед. Ако Елена Гугова има допълнителни въпроси, да ги зададе смело.
Това само като добавка, относно определянето на "времето" за отговор!
- probcho
- Активен потребител
Къде в ЗУТ е нормата , от която е видно , че общинската администрация няма право да съставя констативен акт , а само протокол ? Въпроса много ме интересува , защото преди една година имам съставен констативен акт за незаконен строеж по чл.224 от ЗУТ , а не протокол. До този момент нямам нищо издадено от ДНСК и съм в задънена улица , защото на основание този констативен акт не ми издават разрешение за строеж.
- kirile
- Потребител
Констативен протокол се съставя само, когато имаме производство по чл. 225 от ЗУТ. В нормата на чл. 224 от ЗУТ много ясно е формулирана компетентността на кмета на общината. Запознайте се с причините за съставения ви акт и при възможност ги отстранете.
- whiskey
- Потребител
whiskey написа:Ако говорим наистина за незаконно строителство, общинската администрация няма право да издава констативни актове за това. Съставя се протокол, който заедно с цялта преписка се изпраща в съответния сектор на РДНСК, които са единствената институция, която може да се произнася по чл. 225 ЗУТ. След получаване на документите, служители на сектора съставят констативния акт, на базата на който се издава съответната заповед. Ако Елена Гугова има допълнителни въпроси, да ги зададе смело.
Благодаря за уточнението, само че на етап подадена жалба, едва ли човек може да знае за какво точно иде реч, обикновено съседи си подават един срещу друг жалби, когато се влошат междусъседските отношения, дори и да не знаят има или няма някакво закононарушение, просто за да си причинят някаква вреда.
- nk7702n
- Старши потребител
Да и при мен констативен акт е съставен по жалба на съседи. Проблема е , че както казахте по чл.224 от ЗУТ районният кмет трябва да издаде заповед , от която да разбера какво трябва да отстраня. Констативния акт е съставен на 19.01.2010 г. тоест преди повече от година , но и до този момент няма заповед от кмета. Между другото моят строеж касае преустройство - смяна на предназначението на обект в съществуваща законна сграда и не съм строил нищо , което да подлежи на бутане или отстраняване. В акта пише , че съм сменил подовата настилка и съм боядисал стените на обекта , сменил съм врати и прозорци. Проблема от липсата на заповед ми е , че няма заповед която да обжалвам по съдебен ред , а наличието на констативен акт спира издаване РС за преустройството и имам отказ за издаване РС на основание наличен КА. В тази връзка беше и въпроса ми - в тази ситуация какво да правя като повече от година общинската администрация не приключва процедурата по чл.224 от ЗУТ и не издава заповед , въпреки указанията на ДНСК за издаване от кмета на такава. Още повече че това се прави умишлено , за да не ми се издава РС.
- kirile
- Потребител
Ами, във Вашия случай очевидно се касае за неспазване на срока по чл. 224 ал. 2 от ЗУТ, тоест налице е бездействие на административния орган, може да сезирате с жалба съответния административен съд.
- nk7702n
- Старши потребител
Адвоката ми каза , че не можем да сезираме административния съд , защото няма заповед , която можем да обжалваме , а констативния акт не бил индивидуален административен акт , който може да се обжалва по съдебен ред , а е само предварителен документ , който подготвя последващата заповед.
- kirile
- Потребител
Не става дума за обжалване на КА, а на бездействието на АО
- nk7702n
- Старши потребител
Защо да съдя общината за бездействие ? Този КА няма ли някакъв срок на валидност ? Не може 100 години да си виси така без заповед и все да е валиден ?
- kirile
- Потребител
Логиката е вярна, но за съжаление няма изрична норма, която по някакъв начин да определя срока на валидност на КА. Случва се да се издават заповеди и по доста стари КА, отделен е въпросът, че се избягва. Обикновено, когато стигнат до вашия ред за заповед, служителите идват и съставят нов КА, защото през този период обстановката може да е друга, собствениците други и т.н.
По принцип сте имали възможност да внесете възражения срещу КА, но този срок отдавна е изтекъл към настоящия момент.
Като се замисля за индивидуалните административни актове - такива са и отказите да бъдат издадени такива.
По принцип сте имали възможност да внесете възражения срещу КА, но този срок отдавна е изтекъл към настоящия момент.
Като се замисля за индивидуалните административни актове - такива са и отказите да бъдат издадени такива.
- whiskey
- Потребител
whiskey написа:Като се замисля за индивидуалните административни актове - такива са и отказите да бъдат издадени такива.
Не само Вие мислите така, и аз това имах впредвид, като писах да се обжалва бездействието на АО.
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:whiskey написа:Като се замисля за индивидуалните административни актове - такива са и отказите да бъдат издадени такива.
Не само Вие мислите така, и аз това имах впредвид, като писах да се обжалва бездействието на АО.
То си вЕрно, но пък мисля, че за автора на обсъжданата тема "мандалото е паднало".... вече.
Надежда всяка оставете!
-
Melly - Старши потребител
Подал съм възражение срещу КА в законоустановения 7 дневен срок , което беше преди повече от една година и след това нищо. След шест месеца подадох жалба до РДНСК за бездействието на кмета и РДНСК след като се запозна с преписката по КА и направиха оглед на обекта , върнаха преписката по чл.224 от ЗУТ на кмета с указание да издаде заповед в законоустановения срок и след това нищо , като указанието от РДНСК е дадено през месец октомври 2010 г. и след това пак нищо и до този момент. Проблема ми е , че на основание съставен КА отказват да ми издадат РС за преустройството - смяна на предназначението , като молбата ми е подадена през месец септември 2009 г. а КА е съставен на 19.01.2010 г. тоест след законоустановения 1 месечен срок за издаване РС. В указанията на РДНСК до кмета се казва да издаде заповед за спиране на строителството и забрана достъпа до строежа , а в отказа за издаване РС кмета ми казва , че след като бъде премахнат незаконния строеж , тогава ще ми се идаде РС , а същевременно не издава заповед и не завършва процедурата по чл.224 от ЗУТ. Според вас какво мога да направя в този случай на умишлено бездействие с цел да не бъде издадено РС , като имате в предвид , че в момента обжалвам по съдебен ред отказа за издаване РС ?
- kirile
- Потребител
kirile, последният Ви пост дава единствено доказателствен материал и то обилен че заключението на Melly, а именно
е вярно! Наистина мандалото за Вас е паднало отдавна!"Надежда всяка оставете!"
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|