- Дата и час: 24 Ное 2024, 19:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Рискове при покупка на ПИ в общо УПИ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
63 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Рискове при покупка на ПИ в общо УПИ
@Melly, включих се в тази дискусия, защото е важно при искане за издаване на РС, осен градоустройствения статут, гледа се и юридическия по отношение на собствеността. Досега сме попадали на два случая на собственост на ПИ в УПИ единия е Мототехника, но там ПИ-то е с голяма площ и излаз на улица, като обособяването му не беше строителство, а обезпечение...и зависимост. Знаеше се, че никой нищо не може да направи и в ПИ-то и в УПИ-то, без съгласието на другите...
За това следя темата и дано питащия да каже как ще се развият нещата.....
За това следя темата и дано питащия да каже как ще се развият нещата.....
- anserk
- Активен потребител
l____ написа:От скицата става ясно, че ПИ 1402 е по голям по квадратура,...
Ами... никак не става ясно!... защото се пада вътрешен парцел и подхода, който е предназначен само и единствено за обслужване на втрешния парцел е част от общата квадратура на вътрешния ПИ....,
Общи разсъжения
А какво значение има дали ПИ1402 или ПИ1403 е по-голям? Така, де - какво е знанчението!...и двата парцела са самостоятелни,...
Къде ги видяхте тези два парцела, бе, хора? Що аз не мога да ги видя??... технически отговарят на изискванията(в противен случай нямаше да се допусне самото разделяне на имота),...
Искаш да кажеш, че е имало одобрение на изменение на ПУП ли? Кой знае...
Ако има два УПИ, би трябвало да са показани на скицата. А пък... кой знае що за скица е това, което ни е показано...... моето мнение, е че всичко относно разделянето е нормално,...
А моето мнение е, че не знаем всички обстоятелства по случая.
И двата ПИ може да не отговарят на условията на чл. 19 ЗУТ, но са си отделни имоти, включени в общ урегулиран поземлен имот.
А как са се появили на кадастралната карта, ако не отговарят на изискванията на чл. 19 ЗУТ?? Как става това? ПИ 1402 и ПИ 1403 явно са се появили в КК след одобряването й. ... Абре... каква е тази скица, дето се дзверим по нея?? Кой я издаде? Надлежно ли е издадена?
Важен за мен въпрос: Как се появиха двете ПИ върху К.Карта? Допустимо ли е нотариус да изповяда сделка, ако предварително няма изменен ПУП? Моля, обяснете ми.
Я питащия да вземе да даде още данни, щото замяЗахме на тримата глупаци
Айде стига сме се чудИли връз неясни чертежи.
Колега "Важния за теб въпрос" има много елементарен отговор - вземи прочети малко материали по темата. "Как се появиха двете ПИ върху К.К." - питащия ги е начартал , как може - внася се проекто делба за съгласуване и одобряване от ТСУ, или съответната техническа служба, след одобрението всеки един ПИ получава индивидуален номер, важното в случая е дали са нанесени в кадастъра, от приложената "скица" се вижда, че всеки един ПИ има индувидуален пл.сн.№ - от това може да се направи извода, че делбата е съгласувана, приета и нанесена в К.К.(иначе щеше да си седи като техническа схема на проекто делба). Нотариуса няма никаква пречка да изповяда сделката при условие, че ПИ са индивидуализирани и самостоятелни. Защо трябва да има предварително изменен ПУП, за какво - ще променяш параметрите на застрояване ли , прехвърлянето на пр. на собственост няма нищо общо с параметрите на застрояване кокега.
п.п. до питащия - съвет - намери си адвокат, който е наясно със материята, от глупостите които се пишат тук само ще се объркаш.
Поздрави.
- sezi
- Младши потребител
Поправям се, разбира се. Трябва да са спазени изискванията за минимални размери по чл. 19 ЗУТ, за да се появят тези ПИ-та в УПИ-то.
Е, размерите са спазени. Обаче няма лице /а дали не може да има тупик, но това е друг въпрос/, за да станат две УПИ-та. И понеже човекът иска да продаде част от двора си, прави още един ПИ /чл. 200, ал. 1 ЗУТ/. От там са дошли тези ПИ 1402 и ПИ 1403.
Поне това показа боба, който хвърлих, и утайката от кафето, която така или иначе не пия.
Е, размерите са спазени. Обаче няма лице /а дали не може да има тупик, но това е друг въпрос/, за да станат две УПИ-та. И понеже човекът иска да продаде част от двора си, прави още един ПИ /чл. 200, ал. 1 ЗУТ/. От там са дошли тези ПИ 1402 и ПИ 1403.
Поне това показа боба, който хвърлих, и утайката от кафето, която така или иначе не пия.
- zuter
- Младши потребител
Благодаря за активността по темата!
Нямам повече данни освен изнесените тук(може би на парче). Надявах се, че ще получа всеобхватен отговор от някой, който е имал подобен случай и всичко е завършило щастливо .. но полемиката също дава насоки.
Ще споделя непременно развитието на нещата.
Със здраве!
Нямам повече данни освен изнесените тук(може би на парче). Надявах се, че ще получа всеобхватен отговор от някой, който е имал подобен случай и всичко е завършило щастливо .. но полемиката също дава насоки.
Ще споделя непременно развитието на нещата.
Със здраве!
- kalaan
- Нов потребител
... внася се проекто делба за съгласуване и одобряване от ТСУ, или съответната техническа служба, след одобрението всеки един ПИ получава индивидуален номер,...
И като каква точно процедура се внася за съгласуване и одобряване тази "проекто делба"?
И как дирекция (отдел)ТСУ издава, а някой друг как получава за своя ПИ индивидуален номер? Как при наличието на одобрена ККарта, техническата служба на Общината се занимава с кадастър и с раздаване на индивидуални номера за ПИ? Откога, при наличието на ККарта, Общината се занимава и с кадастър?
... от приложената "скица" се вижда, че всеки един ПИ има индувидуален пл.сн.№ - ....
Ами точно това не се вижда. Виждат се някакви цифри 1402 и 1403, НАПИСАНИ НА РЪКА върху някакъв псевдочертеж.
...от това може да се направи извода, че делбата е съгласувана, приета и нанесена в К.К...
Такъв извод може да се направи, но такъв извод може да се определи и като прибързан. Аз, относно извода, не мога да съм категоричен, колко теб. Имам си "едно на ум".
Нотариуса няма никаква пречка да изповяда сделката при условие, че ПИ са индивидуализирани и самостоятелни.
За нотариуса няма да има пречка, но... ако ПИ са индивидуализирани като самостоятелни. И собствениците им имат документи за собственост - това е много важно. А какви документи за собственост биха могли да имат продавачите за тези ПИ е друг въпрос.
Защо трябва да има предварително изменен ПУП, за какво - ще променяш параметрите на застрояване ли , прехвърлянето на пр. на собственост няма нищо общо с параметрите на застрояване кокега.
А ти, колега, вероятно знаеш, че Планът за регулация е вид ПУП. Защо свързаваш ПУП само и единствено с План за застрояване!
А аз пак да попитам: При едновременното наличие на План за регулация и одобрена ККарта, допустимо ли е да се прави делба на ПИ в КК, без да е изменен ПР? Благодаря!
- l____
- Потребител
"Нотариуса няма никаква пречка да изповяда сделката при условие, че ПИ са индивидуализирани и самостоятелни. Защо трябва да има предварително изменен ПУП...
Нотари може да ми завери и псувня по адрес на .... Въпроса е обаче: дали това е необходимо , за да изпълня изискванията на чл.200 ал.1 на ЗУТ и да стана собственик на ПИ ... в УПИ... или ми трябва и още нещо
За какво ми е КК (заповед), ПУП-ИПР (заповед) Щом във Варна не важи, защо и в София да не влезат в час - още повече че си имаме ОУП
Нямаме си море, но си имаме "плавателен" канал по Сливница и скоро може да го "инвидуализираме" за ... (лебеди)
Нали така!
- anserk
- Активен потребител
откога пораснаха пилета и по....ха квачки та гледат в наредбите на другите общини пьк и кога сливница стана софия тоя момент сьм го изпуснал
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
l____ написа:... внася се проекто делба за съгласуване и одобряване от ТСУ, или съответната техническа служба, след одобрението всеки един ПИ получава индивидуален номер,...
И като каква точно процедура се внася за съгласуване и одобряване тази "проекто делба"?
И как дирекция (отдел)ТСУ издава, а някой друг как получава за своя ПИ индивидуален номер? Как при наличието на одобрена ККарта, техническата служба на Общината се занимава с кадастър и с раздаване на индивидуални номера за ПИ? Откога, при наличието на ККарта, Общината се занимава и с кадастър?... от приложената "скица" се вижда, че всеки един ПИ има индувидуален пл.сн.№ - ....
Ами точно това не се вижда. Виждат се някакви цифри 1402 и 1403, НАПИСАНИ НА РЪКА върху някакъв псевдочертеж....от това може да се направи извода, че делбата е съгласувана, приета и нанесена в К.К...
Такъв извод може да се направи, но такъв извод може да се определи и като прибързан. Аз, относно извода, не мога да съм категоричен, колко теб. Имам си "едно на ум".Нотариуса няма никаква пречка да изповяда сделката при условие, че ПИ са индивидуализирани и самостоятелни.
За нотариуса няма да има пречка, но... ако ПИ са индивидуализирани като самостоятелни. И собствениците им имат документи за собственост - това е много важно. А какви документи за собственост биха могли да имат продавачите за тези ПИ е друг въпрос.Защо трябва да има предварително изменен ПУП, за какво - ще променяш параметрите на застрояване ли , прехвърлянето на пр. на собственост няма нищо общо с параметрите на застрояване кокега.
А ти, колега, вероятно знаеш, че Планът за регулация е вид ПУП. Защо свързаваш ПУП само и единствено с План за застрояване!
А аз пак да попитам: При едновременното наличие на План за регулация и одобрена ККарта, допустимо ли е да се прави делба на ПИ в КК, без да е изменен ПР? Благодаря!
- sezi
- Младши потребител
l____ написа:... внася се проекто делба за съгласуване и одобряване от ТСУ, или съответната техническа служба, след одобрението всеки един ПИ получава индивидуален номер,...
И как дирекция (отдел)ТСУ издава, а някой друг как получава за своя ПИ индивидуален номер? Как при наличието на одобрена ККарта, техническата служба на Общината се занимава с кадастър и с раздаване на индивидуални номера за ПИ? Откога, при наличието на ККарта, Общината се занимава и с кадастър?... от приложената "скица" се вижда, че всеки един ПИ има индувидуален пл.сн.№ - ....
Ами точно това не се вижда. Виждат се някакви цифри 1402 и 1403, НАПИСАНИ НА РЪКА върху някакъв псевдочертеж....от това може да се направи извода, че делбата е съгласувана, приета и нанесена в К.К...
Такъв извод може да се направи, но такъв извод може да се определи и като прибързан. Аз, относно извода, не мога да съм категоричен, колко теб. Имам си "едно на ум".Нотариуса няма никаква пречка да изповяда сделката при условие, че ПИ са индивидуализирани и самостоятелни.
За нотариуса няма да има пречка, но... ако ПИ са индивидуализирани като самостоятелни. И собствениците им имат документи за собственост - това е много важно. А какви документи за собственост биха могли да имат продавачите за тези ПИ е друг въпрос.Защо трябва да има предварително изменен ПУП, за какво - ще променяш параметрите на застрояване ли , прехвърлянето на пр. на собственост няма нищо общо с параметрите на застрояване кокега.
Колега ти ме развесели , по големи глупости не съм чувал, чудя се на кои въпроси да ти отговоря, вие май сега се учите, няма лошо всеки се учи, не правите съществени разлики между отделните технически и юридически понятия. Вие просто не знаете елементарни неща, както казваше един мой професор - "и лукум и ............., все с "Л" започват, но са съвсем различни неща" .
вие въобще знаете ли какво е К.К., или ПУП-ПРЗ, ПР, ПЗ, делбата е допустима когато са спазени всички технически изисквания, тук нямаме изменение на никакъв ПР, ПЗ или ОУП , ПУП-а ви дава общите параметри на застрояване в съответното землище, квартал ит.н., изработва се от архитект(ако няма за съответния ПИ ПУП), съобразявайки се със съответните предписани показатели за района - КИНТ, плътност на застрояване, височина, отстояние от уличната регулационна линия(ако има такава), от дъното на ПИ и от съседните ПИ и т.н.
Тук не става въобще въпрос за това - без да се погледне оригинална и актуална скица не може да се даде еднозначен отговор, мислите които изразих за прикачената скица са в посока - АКО това е така в действителност, няма как питащия да ми покаже оригинална скица. Относно ТСУ, Община, служба КАД. и т.н. , в различните населени места е различна администрацията в някои райони по тези въпроси се занимава ТСУ - териториално селищно устройство, ОУТ - отдел устройство на територията, или просто техническа служба, като в тези служби е естествено да имат К.К., ПЗ, ПР и т.н., когато нямат такива планове ще те припратят към служба кадастър или друга компетентна административна служба, тези неща се решават на териториален принцип - предимно в отделните районни кметства. Относно прехвърлянето на вече разделения парцел ти е най-интересен въпроса , прилага се удостоверение - че ПИ с пл.сн.№...... еди кой си, е част или образуван от УПИ еди кое си, при което са обособени ПИ.......еди кои си, и ПИ ........., с номера ......, това ти го издава съответната техническа служба ако желаеш , в повечето случаи обаче това си е написано на самата скица, практиката в различните населени места е различна.
Между отделните планове има съществени разлики, може и да попаднеш и на РУП - работен устройствен план(да ти се обогати речника ), ПЗ може да е съчетан и с ПР, съответно да са съчетани ПУП - ПРЗ(план за регулация и застрояване), ПР е от категорията на т.нар. общи планове за местността< квартала, района и т.н., докато ПУП - може да бъде и индивидуален за отделен ПИ, когато един УПИ се раздели на няколко индивидуални и самостоятелно обособени ПИ, вече не е на лице УПИ - а два или повече поземлени имота самостоятелни сами по себе си, т.е. съществуващото УПИ вече не е на лице, в тази връзка е необходим индивидуален ПУП за всеки обособен и индивидуализиран ПИ.
Успех на всички, надявам се да не съм обидил колегата по някакъв начин , ако е така извинявам се
- sezi
- Младши потребител
toni_sf написа: пьк и кога сливница стана софия тоя момент сьм го изпуснал
Колегата има предвид булевард "Сливница" в град София
Ще следя темата с интерес, защото точно в момента пиша едно възлагателно постановление за ПИ като част от УПИ. Не знам как да формулирам описанието съгласно скицата "ПИ 9, за който е отреден УПИ Х-9, 10" или "ПИ 9, който е част от УПИ Х-9,10"
И съседите ми е трудно да ги индивидуализирам: съседният имот също е ПИ (част от друго УПИ) - като съседен кое да пиша - ПИ или УПИ
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
kalahan2008 написа:toni_sf написа: пьк и кога сливница стана софия тоя момент сьм го изпуснал
Колегата има предвид булевард "Сливница" в град София
Ще следя темата с интерес, защото точно в момента пиша едно възлагателно постановление за ПИ като част от УПИ. Не знам как да формулирам описанието съгласно скицата "ПИ 9, за който е отреден УПИ Х-9, 10" или "ПИ 9, който е част от УПИ Х-9,10"
И съседите ми е трудно да ги индивидуализирам: съседният имот също е ПИ (част от друго УПИ) - като съседен кое да пиша - ПИ или УПИ
Така както са описани по скицата - но само ако е актуална, иначе по документ за собственост.
Успех!
- sezi
- Младши потребител
Мдааа...
Начетох се на неправилно съставени, неясни и объркващи изречения. Все пак си заслужава да те попитам още нещо
Така ли е при вас - Общината администрира одобрената ККарта; Общината прави делба на ПИ при одобрена ККарта?
А ти правиш ли разлика между ККарта и КПлан?
И как ще е естествено в Общината да имат КК. Ако в Общината ,естествено, има КК, тя, естествено, е само и единствено за справка; за нищо повече! И за да я ползва, естествено, за основа при издаването на скици на УПИ. И в никакъв случай в Общината не могат да правят промени в тази КК. Ако във Варна, Общината администрира КК, кажи го ясно и недвусмислено!
Искаж да кажеш, че когато в Общината нямат планове, препращат хората в СГКК ли? Стига, де! И за какво й са, засега, на СГКК, кадастрален план, план за регулация и план за застрояване? И на какво законно основание тези планове ще са в СГКК?
Кои неща се решават на териториален принцип? Че не разбрах!
Някое си местно величие решава, че ПР и ПЗ се поддържат в актуално състояние в СГКК?? Или решава, че техническата служба трябва да подържа кадастралната карта ли?? Или решава, че кадастралният план се поддържа от "друга компетентна административна служба"? Ако не е тайна - във вашия вилает коя е тази "друга компетентна административна служба", дето се занимава с поддържането на кад.план, на ПЗ и ПР; как и е името, моля?
А във вашия вилает важат ли ЗУТ и ЗКИР? Или някои членове и алинеи от тези закони кметът ви ги е суспендирал?
Чакай малко. Кой и кога реши, че парцелът е разделен. И по каква процедура е разделен според теб? (Във Вилаета ви не правят ли ИЗМЕНЕНИЕ на ПУП-ПР?) А, ако в Общината на задалият темата, има одобрено ИЗМЕНЕНИЕ на ПР - нали следваше да има скица с изменението; и питащият не би задал въпросът си по този начин, защото продавачът му, ако имаше надлежно одобрена делба на УПИ, щеше да има индивидуализиран УПИ.
Ето това не мога да разбера: Как в техническата служба разделят УПИ на ПИ? И май никога няма да мога да го разбера. Би ли посочил основанието, на което техническата служба разделя еднин УПИ на няколко ПИ.
Начетох се на неправилно съставени, неясни и объркващи изречения. Все пак си заслужава да те попитам още нещо
... Относно ТСУ, Община, служба КАД. и т.н. , в различните населени места е различна администрацията в някои райони по тези въпроси се занимава ТСУ - териториално селищно устройство, ОУТ - отдел устройство на територията, или просто техническа служба, като в тези служби е естествено да имат К.К., ПЗ, ПР и т.н.,...
Така ли е при вас - Общината администрира одобрената ККарта; Общината прави делба на ПИ при одобрена ККарта?
А ти правиш ли разлика между ККарта и КПлан?
И как ще е естествено в Общината да имат КК. Ако в Общината ,естествено, има КК, тя, естествено, е само и единствено за справка; за нищо повече! И за да я ползва, естествено, за основа при издаването на скици на УПИ. И в никакъв случай в Общината не могат да правят промени в тази КК. Ако във Варна, Общината администрира КК, кажи го ясно и недвусмислено!
... когато нямат такива планове ще те припратят към служба кадастър или друга компетентна административна служба,..
Искаж да кажеш, че когато в Общината нямат планове, препращат хората в СГКК ли? Стига, де! И за какво й са, засега, на СГКК, кадастрален план, план за регулация и план за застрояване? И на какво законно основание тези планове ще са в СГКК?
... тези неща се решават на териториален принцип - предимно в отделните районни кметства.
Кои неща се решават на териториален принцип? Че не разбрах!
Някое си местно величие решава, че ПР и ПЗ се поддържат в актуално състояние в СГКК?? Или решава, че техническата служба трябва да подържа кадастралната карта ли?? Или решава, че кадастралният план се поддържа от "друга компетентна административна служба"? Ако не е тайна - във вашия вилает коя е тази "друга компетентна административна служба", дето се занимава с поддържането на кад.план, на ПЗ и ПР; как и е името, моля?
А във вашия вилает важат ли ЗУТ и ЗКИР? Или някои членове и алинеи от тези закони кметът ви ги е суспендирал?
Относно прехвърлянето на вече разделения парцел ти е най-интересен въпроса ...
Чакай малко. Кой и кога реши, че парцелът е разделен. И по каква процедура е разделен според теб? (Във Вилаета ви не правят ли ИЗМЕНЕНИЕ на ПУП-ПР?) А, ако в Общината на задалият темата, има одобрено ИЗМЕНЕНИЕ на ПР - нали следваше да има скица с изменението; и питащият не би задал въпросът си по този начин, защото продавачът му, ако имаше надлежно одобрена делба на УПИ, щеше да има индивидуализиран УПИ.
..., прилага се удостоверение - че ПИ с пл.сн.№...... еди кой си, е част или образуван от УПИ еди кое си, при което са обособени ПИ.......еди кои си, и ПИ ........., с номера ......, това ти го издава съответната техническа служба ако желаеш , в повечето случаи обаче това си е написано на самата скица, практиката в различните населени места е различна.
Ето това не мога да разбера: Как в техническата служба разделят УПИ на ПИ? И май никога няма да мога да го разбера. Би ли посочил основанието, на което техническата служба разделя еднин УПИ на няколко ПИ.
- l____
- Потребител
Никак не е леко... да се изправят "криви" ниви. Нещо като "мисията невъзмона"
-
Melly - Старши потребител
Основанията колега могат да бъдат най-различни, ще бъда максимално изчерпателен с идеята да бъда разбран правилно .
При делба на поземлени урегулирани имоти, предназначени за ниско жилищно застрояване (с височина до 10 м), свободно или свързано в два имота, обособените части не могат да бъдат с размери, по-малки от минимално определените от закона, намалени най-много с 1/5 (чл. 19, ал. 4 във вр. с ал. 1 от ЗУТ) . При урегулирани поземлени имоти в квартали за средно високо (до 15 м) и високо (над 15 м) жилищно застрояване размерите на имотите се определят със самия подробен устройствен план (чл. 19, ал. 5 от ЗУТ). Делбата на недвижими имоти се извършва след получаването на скица, а за самостоятелен обект в сграда - и схема на обекта, съдържащи идентификатор за обособените части, представляващи съответните дялове от имота или сградата (чл. 49б и чл. 56, ал. 2 от Закона за кадастъра и имотния регистър). Документът се издава от териториалната служба по кадастъра по местонахождението на имота при реда и условията, посочени в чл. 31 - 35 и чл. 58 от Наредба № 3 от 28 април 2005 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри). Нотариусите заверяват договори за доброволна делба след представянето на скицата и наличието на идентификатори в кадастъра на обособените дялове. Недействителна е доброволна делба, ако дяловете на съделителите не са получили идентификатори в кадастъра (чл. 54, ал. 5 от Закона за кадастъра и имотния регистър). Делбата на ниви, ливади и градини следва да се съобразява с разпоредбите на чл. 72 от ЗН. Делбата на съсобствена сграда, жилище или друг обект може да се извърши само, ако обособените дялове или части отговарят на одобрени за това инвестиционни проекти. Това се удостоверява от техническата служба на общината, където се намира обектът (чл. 202 от ЗУТ) . Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за второстепенни или други постройки на допълващо застрояване, който са построени въз основа на заключение на експертен съвет в зависимост от предназначението им и вида на конструкцията им (чл. 202 във вр. с чл. 147, ал. 1, т. 1 от ЗУТ) . Съгласно чл. 49б и чл. 56, ал. 2 от Закона за кадастъра и имотния регистър съделителите е необходимо да се снабдят от службата по кадастъра със схема - проект с идентификатор на обособените дялове в сградата, както и със скица - проект за делба по чл. 60 от Наредба № 3 от 28.04.2005 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри. Какво представлява и съдържа схемата е посочено изчерпателно в чл. 33 от Наредба № 3 . Липсата на схема с идентификатор води до недействителност на доброволната делба (чл. 54, ал. 5 от Закона за кадастъра и имотния регистър). Схемата и скицата - проект на самостоятелния обект се получава при условия и ред, посочени в чл. 56 - 60 от Наредба № 3 от 28.04.2005 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри. Допустима е делба на правото на строеж, надстрояване и пристрояване при условие, че в договора се посочи всеки от съсобствениците в кой етаж кое жилище ще построи (Постановление № 7/1973 г. на ВС). Необходимо е и снабдяването от службата по кадастъра със схема (скица) с идентификатор на обособените жилища (чл. 49б и чл. 56, ал. 2 от Закона за кадастъра и имотния регистър). Допустима е доброволна делба на съсобствен недвижим имот, при който единият от съделителите ще получи "голата собственост", а другият правото на ползуване на имота.
Малко се увлякох, аре стига толкова
Поздрави!
При делба на поземлени урегулирани имоти, предназначени за ниско жилищно застрояване (с височина до 10 м), свободно или свързано в два имота, обособените части не могат да бъдат с размери, по-малки от минимално определените от закона, намалени най-много с 1/5 (чл. 19, ал. 4 във вр. с ал. 1 от ЗУТ) . При урегулирани поземлени имоти в квартали за средно високо (до 15 м) и високо (над 15 м) жилищно застрояване размерите на имотите се определят със самия подробен устройствен план (чл. 19, ал. 5 от ЗУТ). Делбата на недвижими имоти се извършва след получаването на скица, а за самостоятелен обект в сграда - и схема на обекта, съдържащи идентификатор за обособените части, представляващи съответните дялове от имота или сградата (чл. 49б и чл. 56, ал. 2 от Закона за кадастъра и имотния регистър). Документът се издава от териториалната служба по кадастъра по местонахождението на имота при реда и условията, посочени в чл. 31 - 35 и чл. 58 от Наредба № 3 от 28 април 2005 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри). Нотариусите заверяват договори за доброволна делба след представянето на скицата и наличието на идентификатори в кадастъра на обособените дялове. Недействителна е доброволна делба, ако дяловете на съделителите не са получили идентификатори в кадастъра (чл. 54, ал. 5 от Закона за кадастъра и имотния регистър). Делбата на ниви, ливади и градини следва да се съобразява с разпоредбите на чл. 72 от ЗН. Делбата на съсобствена сграда, жилище или друг обект може да се извърши само, ако обособените дялове или части отговарят на одобрени за това инвестиционни проекти. Това се удостоверява от техническата служба на общината, където се намира обектът (чл. 202 от ЗУТ) . Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за второстепенни или други постройки на допълващо застрояване, който са построени въз основа на заключение на експертен съвет в зависимост от предназначението им и вида на конструкцията им (чл. 202 във вр. с чл. 147, ал. 1, т. 1 от ЗУТ) . Съгласно чл. 49б и чл. 56, ал. 2 от Закона за кадастъра и имотния регистър съделителите е необходимо да се снабдят от службата по кадастъра със схема - проект с идентификатор на обособените дялове в сградата, както и със скица - проект за делба по чл. 60 от Наредба № 3 от 28.04.2005 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри. Какво представлява и съдържа схемата е посочено изчерпателно в чл. 33 от Наредба № 3 . Липсата на схема с идентификатор води до недействителност на доброволната делба (чл. 54, ал. 5 от Закона за кадастъра и имотния регистър). Схемата и скицата - проект на самостоятелния обект се получава при условия и ред, посочени в чл. 56 - 60 от Наредба № 3 от 28.04.2005 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри. Допустима е делба на правото на строеж, надстрояване и пристрояване при условие, че в договора се посочи всеки от съсобствениците в кой етаж кое жилище ще построи (Постановление № 7/1973 г. на ВС). Необходимо е и снабдяването от службата по кадастъра със схема (скица) с идентификатор на обособените жилища (чл. 49б и чл. 56, ал. 2 от Закона за кадастъра и имотния регистър). Допустима е доброволна делба на съсобствен недвижим имот, при който единият от съделителите ще получи "голата собственост", а другият правото на ползуване на имота.
Малко се увлякох, аре стига толкова
Поздрави!
- sezi
- Младши потребител
sezi написа:Делбата на ниви, ливади и градини следва да се съобразява с разпоредбите на чл. 72 от ЗН.
Айде стига Обърна ни на идиоти! Това да не е наръчник някакъв
Остави нас, ами питащия - той направо се упомрачи
А той искаше да знае: може ли да стане собственик на ПИ, реална част от УПИ в кв.61, м. "в.з....." по плана на гр,София и какви са рисковете! И има три документа, които ще покаже на отмарящия адвокат, от които скица предложение за разпределение на ползването И защо ли са му я дали!
Другата скица явно е нещо като нищо, така и не се разбра.
Е..., може ли да се раздели този имот на две?
Наредба 3 /2005 г. чл.60 (2) При делбата и разделянето се спазват изискванията за минимални размери и площи на поземлените имоти:
1. в урбанизирани територии - съгласно чл. 19 и чл. 200, ал. 2 ЗУТ;
Не ливади, не градини, а имот в полите на Витоша
600 м2, лице 18 м - това е! На това отговаря само УПИ V-795.
И преди 2006 г. кадастъра и регулацията се изменяха едновременно, но сега заедно е само за ПУП-ПР по чл.16 и чл.17 на ЗУТ (първа и неприложена регулация).
Аре, лека нощ
- anserk
- Активен потребител
anserk написа:sezi написа:Делбата на ниви, ливади и градини следва да се съобразява с разпоредбите на чл. 72 от ЗН.
Айде стига Обърна ни на идиоти! Това да не е наръчник някакъв
Остави нас, ами питащия - той направо се упомрачи
А той искаше да знае: може ли да стане собственик на ПИ, реална част от УПИ в кв.61, м. "в.з....." по плана на гр,София и какви са рисковете! И има три документа, които ще покаже на отмарящия адвокат, от които скица предложение за разпределение на ползването И защо ли са му я дали!
Другата скица явно е нещо като нищо, така и не се разбра.
Е..., може ли да се раздели този имот на две?
Наредба 3 /2005 г. чл.60 (2) При делбата и разделянето се спазват изискванията за минимални размери и площи на поземлените имоти:
1. в урбанизирани територии - съгласно чл. 19 и чл. 200, ал. 2 ЗУТ;
Не ливади, не градини, а имот в полите на Витоша
600 м2, лице 18 м - това е! На това отговаря само УПИ V-795.
И преди 2006 г. кадастъра и регулацията се изменяха едновременно, но сега заедно е само за ПУП-ПР по чл.16 и чл.17 на ЗУТ (първа и неприложена регулация).
Аре, лека нощ
вече ми писна едно и също нещо да повтарям, вземете и прочетете нещата, които съм написал и се замислете какви отговори давате, тази материя е много деликатна, малко са специалистите в тази област и ако имате претенцията да ставате такъв започнете да работите по въпроса като се запознаете с практиката и подзаконовите нормативни актове, добре е да се научите и да разчитате кадастрални карти, скици планове ит.н.
Това е съветът ми към вас (без лоши чувства )
Успех !
- sezi
- Младши потребител
sezi написа:тази материя е много деликатна, малко са специалистите в тази област и ако имате претенцията да ставате такъв започнете да работите по въпроса като се запознаете с практиката и подзаконовите нормативни актове,...
А ти в коя си ? Споко, не сме колеги, който и професор да ти е бил учител.
Що не драснеш нещо в духа на "Варненския принос в урегулиране и застрояване на териториите". Може и малко конкретика, тя при вас изобилства
Само че, ползвай главни букви и препинателни знаци, защото си труден за четене, а от там и за разбиране
А от мен си е направо ЛИЧНО
- anserk
- Активен потребител
"Споко, не сме колеги, който и професор да ти е бил учител."
Много се радвам, че не сме колеги . Можеш да ми пишеш "лично", за да не занимаваш съфорумците с глупостите ти
Много се радвам, че не сме колеги . Можеш да ми пишеш "лично", за да не занимаваш съфорумците с глупостите ти
- sezi
- Младши потребител
Моля, моля, не елиминирайте с лека ръка знанието и опита на anserk. Казвам това без капка ирония. В случай, че сте ме разбрал погрешно, исках да уточня.
Не ни лишавайте от забавното четиво, sezi.
Не ни лишавайте от забавното четиво, sezi.
-
Melly - Старши потребител
Питащият, гледам, от три дни си мълчи, не се обажда... Вероятно усърдно преравя планините словесна плява, сътворени от усърдието на някои определени участници, с надеждата да намери зрънце полезна и вярна информация. Трудна работа, направо - "мисия невъзможна", както казва Melly...
- magodeoz
- Активен потребител
63 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
Назад към Строителство и регулация
|
|