- Дата и час: 28 Ное 2024, 17:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кой може да проектира ПБЗ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
46 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
Re: Кой може да проектира ПБЗ
Саакън, не мой с лошо magodeoz,та столичните общинари "во всех наук, отни просто корифей!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Гьонсуратлък не им липсва, но това е друга тема...
- magodeoz
- Активен потребител
Работата е там, че дори и да може въпросният отказ да се оспори по съдебен път, то не би трябвало за всеки незначителен обект да се прибягва до такова. За такива случаи ползвам съответните нищо не значещи писма, за да оборвам нищо не значещите общински нормативни актове, указателни писма и устни забележки.
Тъй като не съм юрист, е нормално да срещам проблеми с тълкуването на някои текстове, какъвто е случая с чл.(5) от наредба No2. Според мен, ал(2) от наредбата определя общите изисквания за координатора по ЗБУТ, а ал(3) пояснява, че въпросната длъжност може да се изпълнява "И ОТ" проектант с ППП или Надзорна Фирма за строежите от 3 до 5 - та категория.
Тъй като не съм юрист, е нормално да срещам проблеми с тълкуването на някои текстове, какъвто е случая с чл.(5) от наредба No2. Според мен, ал(2) от наредбата определя общите изисквания за координатора по ЗБУТ, а ал(3) пояснява, че въпросната длъжност може да се изпълнява "И ОТ" проектант с ППП или Надзорна Фирма за строежите от 3 до 5 - та категория.
- axlastro
- Потребител
axlastro, продължаваш да четеш наредбата "както дяволът чете евангелието", ама наопаки. Обикновено юристите считат, че неизяснените въпроси в нормативните документи се тълкуват в полза на клиента. Ти, обаче, не само тълкуваш нормативните документи в твоя вреда, ами и обръщаш текстовете не така, както са написани, при това пак в твоя вреда.
Алинеята, която по- горе си цитирал, се отнася за КООРДИНАТОР ПО БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ НА ЕТАП ИНВЕСТИЦИОННО ПРОЕКТИРАНЕ. Ти координатор ли си, или проектант? Ако искаш да бъдеш координатор, тогава ходи на курсове, получавай лицензии, тапии и т.н. Лошо няма. Но не прехвърляй изискванията към КООРДИНАТОР по безопасност и здраве върху ПРОЕКТАНТА на плана за безопасност и здраве. Това са две различни неща. В частния случай при обекти от трета до пета категория проектантът може да бъде и координатор. Иначе само т.нар. БГ-консултант само може да бъде координатор.
А освен това някой може да ти изисква лиценз или удостоверение за извършване на дадена дейност само ако тя е под съответния лицензионен или разрешителен (регистрационен) режим, въведен с нормативен акт. Поискай учтиво от въпросните чиновници да ти посочат нормативния акт, който въвежда лицензионен или разрешителен (регистрационен) режим на тази дейност. Иначе и КАБ и КИИП имат по закон задължението да провеждат обучителни и опреснителни курсове за членовете си. Но това тяхно задължение не създава лицензионен или регистрационен режим.
Алинеята, която по- горе си цитирал, се отнася за КООРДИНАТОР ПО БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ НА ЕТАП ИНВЕСТИЦИОННО ПРОЕКТИРАНЕ. Ти координатор ли си, или проектант? Ако искаш да бъдеш координатор, тогава ходи на курсове, получавай лицензии, тапии и т.н. Лошо няма. Но не прехвърляй изискванията към КООРДИНАТОР по безопасност и здраве върху ПРОЕКТАНТА на плана за безопасност и здраве. Това са две различни неща. В частния случай при обекти от трета до пета категория проектантът може да бъде и координатор. Иначе само т.нар. БГ-консултант само може да бъде координатор.
А освен това някой може да ти изисква лиценз или удостоверение за извършване на дадена дейност само ако тя е под съответния лицензионен или разрешителен (регистрационен) режим, въведен с нормативен акт. Поискай учтиво от въпросните чиновници да ти посочат нормативния акт, който въвежда лицензионен или разрешителен (регистрационен) режим на тази дейност. Иначе и КАБ и КИИП имат по закон задължението да провеждат обучителни и опреснителни курсове за членовете си. Но това тяхно задължение не създава лицензионен или регистрационен режим.
- bgarch
- Потребител
bgarch написа:axlastroПоискай учтиво от въпросните чиновници да ти посочат нормативния акт, който въвежда лицензионен или разрешителен (регистрационен) режим на тази дейност.
Поисках. Не могат да намерят такъв. Относно заблудата, в която съм се въвел - - не е зле да чета малко по-внимателно.
- axlastro
- Потребител
Поискай учтиво от въпросните чиновници да ти посочат нормативния акт.....
Основен принцип в работата ми! Ама има и такива общинарски чиновници които отговарят " такава е нашата практика!", след което не ти остава нищо друго освен каруцарско поведение!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
46 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
Назад към Строителство и регулация
|
|