начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Въпрос за строеж на границата на имота

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за строеж на границата на имота

Мнениеот bary_888 » 04 Сеп 2010, 14:13

На границата от моя страна има двуетажна къща (строена 1928г.), която се води паянтова постройка в скицата на имота.Искам да я съборя и да построя масивна може и на един етаж.Съседът ми има построена масивна постройка (3м. височина) от преди 15години без мое съгласие.Имам ли право да долепя масивна постройка на височината на неговата без негово съгласие? И евентуално има ли чл. в някой закон, който мога да използвам?

Благодаря!
bary_888
Нов потребител

Re: Въпрос за строеж на границата на имота

Мнениеот bary_888 » 04 Сеп 2010, 14:50

Забравих да уточня, че той даже няма стена, която да ограничава неговата постройка, директно е строено на моята стена.
bary_888
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Сеп 2010, 17:47

bary_888, много зависи какъв е режима на застрояване по действащия ПУП. Ако не е предвиден начин на свързано застрояване, без изменение на ПУП няма да можеш да постигнеш желанието си. А възможностите за изменение зависят от много неща
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bary_888 » 04 Сеп 2010, 18:44

В такъв случай какво мога да направя?
bary_888
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Сеп 2010, 19:01

Намерете си архитект - опитен в правенето на ПУП, и с него се разберете какво, как и колко!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 07 Сеп 2010, 12:52

bary_888 написа:На границата от моя страна има двуетажна къща (строена 1928г.), която се води паянтова постройка в скицата на имота.Искам да я съборя и да построя масивна може и на един етаж.Съседът ми има построена масивна постройка (3м. височина) от преди 15години без мое съгласие.Имам ли право да долепя масивна постройка на височината на неговата без негово съгласие? И евентуално има ли чл. в някой закон, който мога да използвам?
Благодаря!

Имате такова право. Основанието е чл. 42 (2) от ЗУТ, изречение второ: "постройки на допълващото застрояване могат да се изграждат на вътрешната граница на урегулирания поземлен имот, ако калканните им стени покриват калканни стени на заварени или новопредвидени постройки в съседния урегулиран поземлен имот или плътни огради". Съгласно изискванията на чл. 41 (2) ще Ви трябва виза по чл. 140.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Сеп 2010, 14:46

magodeoz избързваш! Въобще от описаната конкретна обстановка по нищо не личи да има заварена за покриване калканна стена. Напротив! съобщава се че:
той даже няма стена, която да ограничава неговата постройка, директно е строено на моята стена.
, което поставя въпроса за калкана в тупик!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 07 Сеп 2010, 14:56

Въпросът е принципен, а конкретиката около сагата "чия е стената на границата" е достойна за многосезонен ТВ сериал.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Сеп 2010, 15:31

magodeoz, ако искаш отвори тема по въпроса за
сагата "чия е стената на границата" е достойна за многосезонен ТВ сериал.
. Поне ще ни е интересно до каква степен форумците желаят да проникнат назд във времето на калканните стени и стените на границата на имотите - без да са калканни. наистина такъв сериал има многопосочни сюжетни линии
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 07 Сеп 2010, 18:32

Отбелязвам го само като факт, не че имам желание (и интерес) да задълбавам в темата. Инак - "машината на времето" е хубаво нещо, но щях да я използвам за други работи, ако я имах.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Сеп 2010, 08:09

magodeoz, От полети с "машината на времето" винаги има полза, дори и за да се види какво са имали предвид нещастниците, дръзнали да се занимават с тази материя преди нас.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация