начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Временна постройка - каква и как?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Временна постройка - каква и как?

Мнениеот desex » 07 Сеп 2010, 17:53

Здравейте, искам съвет относно строеж на временна постройка - нещо като хале от метална конструкция. Искам да го построя в мой имот - по нот.акт се води "празно дворно място", имота е в края на града, но е в регулация, има ток и вода. Въпросите ми са следните: има ли ограничения относно това от какъв материал е изградено - тухли, ламарина и т.н., става въпрос за стените? Има ли ограничение колко кв.м. може да бъде тази временна постройка? Какви документи са ми нужни за построяването й - само разрешително някакво или? Ще ми се да е временна постройка, за да избегна разправиите около план за строеж, разрешително за строеж и т.н., а съответно и парите около тях :roll: Прочетох целия ЗУТ, но не ми стана ясно за къде да се хвана - може би някъде между чл.49 и чл.56?
Предварително много ви благодаря за отговорите! :D
desex
Нов потребител

Re: Временна постройка - каква и как?

Мнениеот magodeoz » 07 Сеп 2010, 18:27

Сигурно не е много приятно да прочетеш целия ЗУТ, и да не откриеш в него няколко простички неща. Няма нищо, и на мен ще ми е трудно, ако се наложи да се оперирам сам от дискова херния, не дай Боже.
1. Онези строежи, за които не се изисква разрешение за строеж (което искате да избегнете), са описани в чл. 151. "Халето", пък било то и от метална конструкция, отсъства от "онзи списък";
2. Строежите с временен статут наистина са описани в чл. 49 до чл. 55, а от чл. 56 до чл. 57а са описани преместваемите обекти. Отново – "халето" не е измежду която и да е от посочените категории. За първите има ограничение по площ (чл. 50), и условия за разрешаването им (чл. 49). Няма обаче ограничения, свързани с материала, от който са направени; За вторите пък има ограничения по вид, а също и условия, определени с наредба на общинския съвет. В общи линии, тези норми пак не са приложими към халета.
"За къде да се хванете" – ами опитайте с чл. 147 от ЗУТ. Там става въпрос за строежи, за които се изисква разрешение, но не се изисква одобряване на проект. Някоя от точките в алинея (1) може и да Ви свърши работа.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 07 Сеп 2010, 18:31

desex написа:Прочетох целия ЗУТ :roll:, но не ми стана ясно за къде да се хвана ( хващането става при второто,третото,.... четене :D )- може би някъде между чл.49 и чл.56? (Спри се на чл.50 т.2 в), ако не ти отърва (60 м2)- виж какво ще направиш с УПИ-то, за да настъпиш чл.51 ал.2 и накрая се затръчкай до гл.архитект за виза по чл.140 за ..... КАКВО ще криеш в халето?

А най-добре за тази работа си намери 1 бр. АРХИТЕКТ :idea:
И дали сградата е временна се определя не от конструкцията и материала, а от ЧЛЕНА на закона и градоустройствения статут (ПУП) :D
Хайде, не чети, а питай :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот desex » 07 Сеп 2010, 18:35

Благодаря ви за отговорите :D
"Хале" може би не е най-точното определение :? , трябва ми постройка за нещо като работилница :roll:
desex
Нов потребител

Мнениеот anserk » 07 Сеп 2010, 18:41

desex написа:трябва ми постройка за нещо като работилница :roll:

Ама ти май още не знаеш какво ти се иска да правиш в това хале, а това е важно, за да ти каже архитекта колко площ е необходима за работата ти.
Това в ЗУТ-а не го пише :wink:
Работилничката може да е за сглобяване на "калашници" :lol:
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 07 Сеп 2010, 18:44

"Нещо като работилница", значи... Това ще рече производство, а то изключва временните строежи като цяло, а и преместваемите обекти в частност. Не ще може да спестите "онези разходи". Вижте в наредба № 7 какво може да строите в съответната зона. Също се съобразете и с наредбата за здравна защита на селищната среда, предвид отстоянията, определени в нея. При така изложените обстоятелства, не Ви пожелавам успех - не вярвам в него.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот desex » 07 Сеп 2010, 18:48

За железария става въпрос - досега си чуках и заварявах в двора на къщата ми, но искам да се преместя някъде, където да не пречи шума на околните :roll:
desex
Нов потребител

Мнениеот anserk » 07 Сеп 2010, 19:00

Значи "железарска работилница". Добре. Ако ти стигат 60 м2, със скицата на УПИ-то (важи 6 месеца) :arrow: при гл.архитект за ВИЗА!
Но..., без архитект няма да минеш, а и не само без него :wink:
Действай и успех в бизнеса!
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 07 Сеп 2010, 19:15

Стига бе! Толкоз ли са големи разстоянията на село? За "заваръчна дейност в помещение", например, че и за "цехове за механично обработване на детайли" се изисква хигиенно-защитна зона 50 м.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 07 Сеп 2010, 19:41

magodeoz , за работилница ще мине по:

Чл. 5а. (Нов - ДВ, бр. 46 от 1994 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 1997 г.) Обектите с обслужващи дейности, разположени в жилищната зона, не трябва да отделят вредности в околната жилищна среда над допустимите санитарно-хигиенни норми.
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 07 Сеп 2010, 19:58

Ще мине, ама друг път. И ще ти кажа защо, ама друг път.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Сеп 2010, 09:01

magodeoz, най-учтиво Ви моля да посочите съгласно кой нормативен акт се изисква,че
"цехове за механично обработване на детайли" се изисква хигиенно-защитна зона 50 м.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот desex » 08 Сеп 2010, 09:32

да уточня, че наблизо няма никакви жилищни сгради или каквито и да било постройки, наоколо са само дворни места :roll:
desex
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Сеп 2010, 10:08

desex, това " на близу" е адски релативно
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 08 Сеп 2010, 10:11

@julyanvonemona: Това е НАРЕДБА № 7 ЗА ХИГИЕННИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ЗДРАВНА ЗАЩИТА НА СЕЛИЩНАТА СРЕДА
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Сеп 2010, 10:31

magodeoz, очаквах този отговор но това:
1.Не е наредба по приложението на ЗУТ, а освен това е отмененена (виж §38 и 39 ПРЗ на ЗЗ едногодишният срок за МС е изтекъл през 2004г.
2.Освен това виж и §23 ЗР на ЗУТ)
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 08 Сеп 2010, 13:19

@julyanvonemona: Това наистина не е наредба по прилагането на ЗУТ – по този въпрос спор няма. Дали е отменена – не зная. Но тази наредба е нормативен акт, и игнорирането и в контекста на ЗУТ наистина не ми се вижда обосновано, особено в светлината на текстовете в чл. 169 от същия този ЗУТ.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот desex » 08 Сеп 2010, 14:02

"на близу"-то е около 250-300м, доста повече от изискването от 50м, както е по Наредбата за хиг.защ.зони за заваръчна дейност в помещение
desex
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 08 Сеп 2010, 14:11

Нали става въпрос за дворни места - ако някой утре иска да си построи къща? Нали е жилищна зона все пак, а не промишлена...
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 08 Сеп 2010, 14:24

desex, още ли си тук :D
Отивай за виза по чл.50 т.2 - еднократно се разрешава в имота.
И това, което искаш, не е производствен обект. Архитект ще ти светне.
Не се май, че зимата дойде :wink:
anserk
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация