начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Въпрос за изграждане на подземен склад + стоманена платформа

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за изграждане на подземен склад + стоманена платформа

Мнениеот deyan_i » 31 Мар 2011, 23:12

Здравейте,
Бих искал да попитам за необходимост от разрешителни и др. за изграждане на стоманобетонен подземен склад 5х4х2.5 метра както и за изграждане над него на стоманена (евентуално двуетажна) заварена конструкция, с два "етажа" във вид на платформи (дървен или ламаринен под за всяка от тях). Първи "етаж" ще е на земята, вторият на 2.5м, както и ще има над себе си покрив.
Това ще се строи в двор на къща в широк център Пловдив, има двама собственици (семейството ми са едни от двата). Досега в тази част на двора има законна постройка, определена, доколкото знам, като "постройка с общо предназначение" или "гараж". Реално складът ще е под сегашната настилка, а платформите над него може да минат, според мен, за ремонт на покрив. Аз съм сертифициран заварчик, ако това е някакъв "плюс" за ситуацията.
Благодаря предварително, на 25 г. съм и това са първите ми имотни чудения. За изработката не се притеснявам, притеснява ме легалната част и затова пиша тук. Разбира се, колкото повече минем с ремонт на под и покрив, толкова по-добре.
Както и да споменем един брой "доброжелателен" съсед.
deyan_i
Нов потребител

Re: Въпрос за изграждане на подземен склад + стоманена платформа

Мнениеот julyanvonemona » 01 Апр 2011, 07:40

Това че сте сертифициран заверчик - буди у мен благородна завист.Така сте написали поста си че не разбирам къде е стоманабетонния склад. Заварената сграда ли искате да преустройвате? Какво разбирате под платформа? Някакъв повдигателен механизъм ли?. Общо взето обаче от неясно изложените Ви идеи схващам че трудно бихте минали от цялата гама инвестиционни проекти и разрешение за строеж.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот deyan_i » 01 Апр 2011, 14:40

Складът ще бъде отдолу, под съществуващата "сграда с общо предназначение". Старият ламаринен покрив ще се премахне. Старата "сграда" са две тухлени стени, между които са сложени греди и върху тях е накована ламарина. Заварената конструкция ще е нова и ще представлява 4 колони, високи ~3м. Колоните ще са точно в 4те края на съществуващия правоъгълник, оформен от двете стени. На височина ~2.5м ще се изгради, както искате го разбирайте, платформа/площадка, по която ще се ходи и едновременно ще е покрив за приземната част. Вероятно и над тази платформа ще бъде изграден лек покрив от стомана и поли-карбонат. Складът ще има бетонна плоча за покрив, която ще служи за под на приземния етаж, т.е. няма да има насип пръст/земя върху него.
deyan_i
Нов потребител

Мнениеот probcho » 01 Апр 2011, 19:44

.
Последна промяна probcho на 30 Апр 2011, 08:56, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Апр 2011, 20:00

Каквото и да е така както ми го описахте без проектиране на инвестиционни проекти няма да мине. Най- добре послушайте probcho
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот deyan_i » 01 Апр 2011, 23:31

Благодаря, значи ще се обърна към фирмичка и така. Дано не отидат много средства по бюрокрацията
deyan_i
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 02 Апр 2011, 09:31

Дано!При всички случаи обаче нерви ще се разходват в достатъчно количество. Въоръжавайте се с търпение още от сега!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 02 Апр 2011, 19:04

deyan_i, опитай се да направиш разлика между бюрократични изисквания и необходимост от проекти, за да реализираш начинанието си! Независимо от това, че си правоспособен заварчик, това твое качество по никакъв начин не пречи тази конструкция да се стовари на главата ти, още по- лошо пък това да стане върху нечия друга глава. Защото ние българите сме свикнали да не спазваме законите, ама физичните закони си действат независимо от действието и/или бездействието на контролните органи, повЕрвай ми!
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот deyan_i » 05 Апр 2011, 15:06

Напълно си прав за българина vs. физичните закони :) Имам познат, който е във фирма, която прави такива проекти (доколкото съм запознат с фирмата). Т.е. теоретически ще имам проект за армировки и т.н.. За правоспособния заварчик го казах като евентуален плюс, а не като единствено и първично уповаване в собствените (проектантски) способности :) Преди това си правя проби на дизайна в 3DStudio MAX, AutoCAD и (доколкото мога) тествам чрез анализ на крайни елементи. Освен това съм и програмист, и ако не мога да изуча определен софтуер, бих могъл и да си напиша елементарен модул за смятане на огъване и усукване. Целта на цялата галимация е да се получи проект, който минимално да изисква корекции.
deyan_i
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Апр 2011, 17:17

deyan_i, завистта ми става още по доброжелателна, аз обаче не бих те посъветвал да си купиш печата на колега с ППП (пълна проеектантска правоспособност) - продават се по два за лев, но не забравяй и поговорката. "Един килограм брашно само да имаш дай го на майстор хляб да ти направи!"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот deyan_i » 05 Апр 2011, 18:08

Реално обмислям проекта от 2 години :roll: Само в SolidWorks не съм пробвал конструкцията, но намерих наскоро един пич от Габрово, дизайнер-проектант на SolidWorks, и с него ще го тестваме виртуално :)
deyan_i
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Апр 2011, 18:32

Самият аз работя малко на SolidWorks. Та тя е специализирана машинно-конструкторска програма. Какво можеш да извлечеш от нея не знам но има много по добри тестови програми, на които не съм работил но съм чувал че са точно за тази работа.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 05 Апр 2011, 19:23

deyan_i, да имаш хоби е хубаво нещо, ама любителството в професионалната сфера е нещо опасно и нещо много по- различно от хобито (независимо от това, че ние българите обичаме да смесваме двете неща). Споменах ти за възможността въпросната конструкция да се стовари на главата ти единствено поради това, че образно можеш да си представиш как тя се стоварва отгоре ти и какво точно може да ти причини.
Бъди сигурен, че при едно такова начинание върху крехката ти глава могат да се стоварят още толкова непредвидими от проектанта- любител проблеми, че просто си нямаш представа какво могат да ти причинят те.
Например:
Можеш без дори да подозираш да "нагазиш" изисквания за отстояния до съседа, височина на постройката, Кинт, Пл и др. подобни, за което да разбереш след негова жалба когато си стигнал до втория етаж.
Може да "нагазиш" изискванията на пожарникарите (новата им наредба е една книжка с дебелината на том първи на "Война и мир", а и самите те не си я знаят, все още...) и тогава и SolidWorks барабар с твоя дизайнер от Габрово няма да могат да те оправят.
Да изброявам ли още...
Така че послушай съвета на julyanvonemona за брашното и майстора и се опитай да съчетаеш бюрократичните изисквания с твоята изгода. Не е толкова трудно, опитай и ще видиш.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот deyan_i » 07 Апр 2011, 01:28

Убедихте ме, че Бюрокрацията е много вероятно да вземе превес над любителя :) "Майсторите-фирми на брашното" ще ми одерат ли кожичката, както правят примерно нотариусите, или там паразитизма е по-слабо изразен?
deyan_i
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Апр 2011, 06:59

Бюрокрацията е вечна всемогъща и като цяло неизпълняваща предназначението за което е създадена. Има редки исторически изключения но дори не си струва да бъдат разисквании. Затова част от работата на фирмите майстори на истински хляб в продуктовата си гама следва да включват и продукта наречен борба с администрацията. Ваша грижа е да ги откриете и да се договорирате с тях. А това дали ще Ви одерат кожичката зависи от това колко силно желаете стоманената конструкция - платформа и т.н. да се материализира.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 07 Апр 2011, 20:11

deyan_i написа: "Майсторите-фирми на брашното" ще ми одерат ли кожичката, както правят примерно нотариусите, или там паразитизма е по-слабо изразен?

Май още не си разбрал, какво искам да ти кажа1 Ще ти дам един пример:
Ако ти с твоята квалификация на заварчик направиш стоманената конструкция така, че тя да тежи например 5000 кг, то за желязото ще платиш например 9000 лева, отделно от теб труда. Конструкцията ще е здрава и няма да падне. Ако обаче един инженер- конструктор малко посмята и ти направи проект, проект за теб, не за бюрокрацията, може да се окаже, че и с 3500 кг стоманени профили, но поставени там, където трябва и с размери, които трябва, сградата пак няма да падне. Значи ще спестиш 1500 кг желязо на стойност 2700 лева. Е, ако този проектант ти поиска хонорар от 1000 лева, той според теб паразит ли ще бъде, или не?
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот deyan_i » 10 Апр 2011, 00:17

bgarch, напълно съм съгласен! просто "мащабите" на начинанието са мизернички - платформа 5х3 метра :) Решаваме минимизационни задачи в работата ми като програмист всеки ден, и ми е ясно колко е важно да си специалист.
deyan_i
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация