начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Помогнете съсобственици

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помогнете съсобственици

Мнениеот erol362 » 19 Апр 2011, 23:34

Собственик съм на едноетажна къща от 73 кв.м която е в съсобственост.Миналата година реших да строя и почнах да изготвям нужните документи,Общината ми позволява реконструкция на тав.помещение с надзид до 1.50м със съгласието на всички съсобственици.Така взех нотариални съгласия от всички съсобственици(които имат нотариален акт) и там скици копия и прочие
и всички документи и ги внесох в общината за издаване на скица виза,след две седмици получих писмо в което пишеше че трябва предоставя съгласие от вички съсобственици макар да нямат легитимен документ за собственост,в приемният ден на главният архитект и обясних че човекът който фигурира като съсобственик ми е дал съгласие другите хора които са някакви наследници просто нямат никакъв документ за собственост,и как бих могъл да им искам съгласие като не фигурират никъде.Архитектът ми отговори че трябвало сто процента съгласие от всички иначе не можело да ми разреши да строя,дори ми "препоръча"да им помогна хората да си изкарат нотариални актове.Та въпросът ми е какво мога или трябва да направя за да ми издадат скица виза.Благодаря.
erol362
Нов потребител

Re: Помогнете съсобственици

Мнениеот bgarch » 20 Апр 2011, 09:50

Ако всичко е така, както казваш, главният архитект е прав в едно и не е прав в друго. Прав е в това, че иска съгласие от всички съсобственици на сградата (100%), а не е прав в това, че иска всички съсобственици да си извадят нотариални актове за собственост. Достатъчно е за тези, които нямат нотариален акт, да се представят в общината необходимите документи, доказващи тяхната собственост. Но възможно е да се наложи и издаване на констативен нотариален акт за някои от тях. Може би трябва да занимаете със случая юриста на общината.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот Standbay » 20 Апр 2011, 11:55

erol362 написа: другите хора, които са някакви наследници просто нямат никакъв документ за собственост

В действащото ни право придобиване на недвижим имот по наследство не подлежи на вписване - чл. 5, буква "в" ПВ. Наследниците се легитимират като собственици с документа за собственост на своя праводател и удостоверение за наследници. Ако праводателят им няма документ за правото си едва тогава се отива на производството по чл. 587 ГПК - КНА или НА по обстоятелствена проверка.
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот Melly » 20 Апр 2011, 12:11

Standbay написа:
erol362 написа: другите хора, които са някакви наследници просто нямат никакъв документ за собственост

В действащото ни право придобиване на недвижим имот по наследство не подлежи на вписване - чл. 5, буква "в" ПВ. Наследниците се легитимират като собственици с документа за собственост на своя праводател и удостоверение за наследници. Ако праводателят им няма документ за правото си едва тогава се отива на производството по чл. 587 ГПК - КНА или НА по обстоятелствена проверка.

+1
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация