начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Външно стълбище

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Външно стълбище

Мнениеот via_victoria » 07 Сеп 2011, 17:44

Най-ниското стъпало на външно стълбище се допира до терена, но без да предава товара си на него (да речем - свързано е конзолно за стената) - необходимо ли е съгласието на съсобствениците на имота за изграждането му или за да ги избегнем като фактор трябва да оставим примерно 1 см разстояние от терена?
via_victoria
Потребител

Re: Външно стълбище

Мнениеот julyanvonemona » 07 Сеп 2011, 18:39

Ако е отделен обект - да, защото по описания от вас начин Вие възпрепятствате останалите съсобсвеници да ползват територията под стъпалото.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 07 Сеп 2011, 18:52

Не само съгласие е необходимо. Необходим е и договор в нотариална форма.
goblin
Потребител

Мнениеот via_victoria » 07 Сеп 2011, 22:14

И на мен ми се бяха оформили едни такива мисли за съжаление.... :(
А ако има някакво минимално разстояние от стъпалото до терена - това ще спаси ли идеята за външно стълбище към съществуваща тераса на първи етаж? (в допълнение - действието се развива в имот с двама съсобственици с по 1/2 ид.ч. от него и договор за определяне на границите за реално ползване на всеки от тях, стълбището е в частта за реално ползване от собственика на 1-ви етаж от съществуващата жилищна сграда)
via_victoria
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Сеп 2011, 22:17

(в допълнение - действието се развива в имот с двама съсобственици с по 1/2 ид.ч. от него и договор за определяне на границите за реално ползване на всеки от тях, стълбището е в частта за реално ползване от собственика на 1-ви етаж от съществуващата жилищна сграда)

Значението на този договор е нулево!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот via_victoria » 08 Сеп 2011, 00:14

По тази точка не оспорвам!
А що се отнася до оставено разстояние между първото стъпало и терена (т.е. стълбата да е "във въздуха")- това ще помогне ли?
via_victoria
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Сеп 2011, 07:19

По природа съм мързелив но пак ще си дам зор да припомня. Ако стълбището е част от първоначалният обект и този обект е построен законно, няма никакъв проблем това стълбище да просъществува во век и веков.
Ако обаче е някаква измекярщина, при която, чрез някакво инженерно решение да се закачи към вече обособен в миналото самостоятелен обект - не става по причините които вече съм обяснил на каквито сантимитри от земята да е.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот via_victoria » 08 Сеп 2011, 10:56

Тогава много се учудвам на какъв принцип почти всички първи етажи на панелките в квартала се обзаведоха с тераси извън първоначалния проект....(вкл. някои от тях, подпряни на колони на терена, които пък после рязаха)
И в тази връзка - следва ли да се иска допълнително отстъпено право на строеж за такава тераса?
via_victoria
Потребител

Мнениеот goblin » 08 Сеп 2011, 11:29

Иска се, разбира се. От собственика на земята. Чл. 183 (2) и (3) от ЗУТ.
Що се отнася до стълбата, която искате да направите - наречете я "съоръжение за достъпна среда на хората с увреждания" - тогава ще можете да я изградите без съгласие, по реда на чл. 184 от ЗУТ. Нали сме европейци!
goblin
Потребител

Мнениеот via_victoria » 08 Сеп 2011, 17:23

:D :D :D Идеята много ми хареса! Ако стълбата не стане по друг начин, ще се запозная по-подробно с наредбата за "достъпна среда"!
Обаче междувременно размишлявах върху чл.183, ал.4 от ЗУТ -
"За издаване на разрешение за нов строеж, съответно за надстрояване или за пристрояване в съсобствен имот, предназначен за ниско жилищно или вилно застрояване, не се изисква съгласие от останалите съсобственици в случаите, когато те са реализирали, започнали са или имат права за съответното строителство в имота."
В случая - ако имотът е за "ниско жилищно" и всеки от съсобствениците е реализирал строителство на по един етаж от двуетажната къща там - защо да не може да се приложи?
via_victoria
Потребител

Мнениеот probcho » 08 Сеп 2011, 18:56

.
Последна промяна probcho на 16 Окт 2011, 11:36, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Сеп 2011, 19:02

goblin много лесно боравите с чл.183 (4) ЗУТ ?....!....? :D :D :shock: :shock:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот via_victoria » 08 Сеп 2011, 19:26

За чл.183, ал.4 не беше goblin, аз бях :)
Всъщност имате ли наблюдения как се прилага този член - т.е. кой какво и в какъв обем трябва да е построил или да е придобил правото да построи в съсобствения имот, за да може другият/другите да претендират за правото да не го питат?
А относно чл.184 - защо трябва някой от живущите да е инвалид, че да има право да си изгради рампа към къщата - не може ли да е за евентуални гости?
via_victoria
Потребител

Мнениеот goblin » 08 Сеп 2011, 20:12

Вие, via_victoria, ни прекарвате нас, пишещите тук, през Via Dolorosa. Не е зле да решите по някое време какво точно искате да правите, пък може и да получите някои полезни напътствия. Чл. 183 (4) е неприложим във Вашия случай, но от мен - толкова.
goblin
Потребител

Мнениеот bgarch » 08 Сеп 2011, 20:23

Въпросът Ви съдържа два различни подвъпроса:
1. Следва ли съсобственикът да отстъпва право на строеж! Това не зависи от нивото на първото стъпало от терена, а от височината на стълбата, т.е. до каква височина ще се изкачвате. Ако е до 1,20 м- не трябва. Ако е повече от 1,20 м- трябва.
2. Следва ли да се иска съгласие на съсобственика? Този подвъпрос съществува само при хипотезата за височина по- малка от 1,20 м, когато не се отстъпва право на строеж. В този случай трябва да има съгласие и на двамата собственици, тъй като се извършва строителство в общото дворно място, но не и отстъпено право на строеж. Това е така и при надвесване на стълбата над терена, тъй като този надвесен елемент влияе върху общата собственост- дворното място.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 08 Сеп 2011, 20:30

bgarch написа:1. Следва ли съсобственикът да отстъпва право на строеж! Това не зависи от нивото на първото стъпало от терена, а от височината на стълбата, т.е. до каква височина ще се изкачвате. Ако е до 1,20 м- не трябва. Ако е повече от 1,20 м- трябва.

И защо така?
bgarch написа:2. Следва ли да се иска съгласие на съсобственика? Този подвъпрос съществува само при хипотезата за височина по- малка от 1,20 м, когато не се отстъпва право на строеж. В този случай трябва да има съгласие и на двамата собственици, тъй като се извършва строителство в общото дворно място, но не и отстъпено право на строеж. Това е така и при надвесване на стълбата над терена, тъй като този надвесен елемент влияе върху общата собственост- дворното място.

И пак - защо така?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот via_victoria » 08 Сеп 2011, 21:55

За goblin - при всички по-горе изброени обстоятелства искам да направя външно стълбище към съществуваща тераса на първи етаж, без да питам "силно конфликтния" съсед и съсобственик на терена, живущ на втори етаж, защото той пък от своя страна е изградил на етажа си съоръжение, което възпрепятствува безопасното ползване на съществуващото стълбище - вход за етажа .....(и е успял да го узакони междувременно)
via_victoria
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Сеп 2011, 06:49

via_victoria
Последно! Съсед или съсобственик?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 09 Сеп 2011, 09:30

magodeoz написа:И защо така?
И пак - защо така?

Защото има §5, т. 15 от ЗУТ, според който стълбите с височина до 1,20 м над средното ниво на прилежащия терен не се считат за застроена площ.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот via_victoria » 09 Сеп 2011, 10:16

За julyanvonemona - съсобственик на 1/2 ид.ч. от терена и втори етаж на двуетажната жилищна сграда в имота
via_victoria
Потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация