начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

ВиК - приватизация на частна канализационна мрежа

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ВиК - приватизация на частна канализационна мрежа

Мнениеот vladobmf » 12 Окт 2011, 19:48

Живея в бившата зона за отдих "Ваялар" във Варна/по социалистическотозаконодателство/ сега кв. "Свети Никола". След промените 1989 г. отначало с ЧЗР-та после с ПУП-ве се построиха къщи и блокове. Тъй като общината нямаше намерение да прави каквато и инфраструктура, създадохме кооперация за построяване на канализаионна система, регистрирахме я събрахме средства и я построихме. Имаме издаде Акт 16. До края на миналата година когато някой искаше да се включи ВиК- Варна го пращаха да получи нотариално заверено разрешение от кооперацията. В края на миналата година започна присъединяването на крупен обект - повече от 64 апартамента. При разговорите с ВиК ни се каза, че съгласно някакъв закон автоматично ставали собственици на мрежата.
Въпросите ми са:
1. Има ли такъв закон или наредба както твърдят от ВиК.
2. Ако искат да притежават мрежата не би ли трябвало това да стане законно за което да получат документи.
До колкото ми е известно има два начина да стане това; - чрез безвъзместно дарение или чрез изкупуване. В една демократична държава може ли да се прави приватизация на частна собсвеност по модела от 1945-47г.
3. Защо това твърдение по отношение на канализацията не се отнася за другата ни кооперация за питейна вода където ВиК отказва да открие партиди на отделните имоти, а отчита водата по Общия водомер.
Малко дълго стана но исках да бъда максимално точен.
vladobmf
Нов потребител

Re: ВиК - приватизация на частна канализационна мрежа

Мнениеот TheOldMan » 12 Окт 2011, 21:27

Ами... с риск да ви бъде причинено малко неудобство - изкопайте си последните 20 метра от ВАШАТА ЛИЧНА канализационна мрежа, па да видим къде ВиК-то ще вържат новия консуматор. Имате пълното право да го направите - инсталацията си е ваша, ВиК няма никакви права над нея. Да ги видим после тия монополист как ще върже новия консуматор :)
ВиК трябва да изкупи вашата мрежа. Цената е предмет на друг спор, но все пак от "кумова срама" трябва да ви се предложи някаква цена. Обикновено изкупуването става чрез приспадане от дъжимите сметки. Но да ви го "приватизират" - такова го няма никъде. другия вариант е да им я харижете, но и това трябва да бъде по някакъв начин документално уредено. Тръбите в момента са си ваши, и никой няма право да ги ползва без ваше разрешение!
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация