Моля за съвет!
Помещението,което съм харесала за ателие е със статут на магазин. Общинските служители ми обясниха, че
щом е ателие,трябва да му сменя статута на ателие. Кому е нужно това след като, аз ще поставя 2 машини и една маса в това помещение? Какво ще променя този архитектурен проект?
Другият ми въпрос е :
Ако в помещението отворя магазин за шивашки материали и успоредно с това извършвам шивашки услуги , какво разрешително трябва да извадя и как да узаконя 2-те дейности?
Благодаря за съдействието!
- Дата и час: 28 Ное 2024, 17:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отказват да ми узаконят шивашкото ателие!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Отказват да ми узаконят шивашкото ателие!
Поговорете с архитекта който е правил проекта, а и със общинските служители в "неформална обстановка" ако имате тази възможност. Мисля че проекта би могъл да се преименува в по-общинскоугоден начин...
Защото по тази логика магазина за хранителни стоки може да се впише и като склад за хранителни стоки - има хладлиници, има стока която стои там повече от 1 ден...
Хрумва ми нещо от типа на "магазин за облекло, текстил и дребни шивашки услуги"... един вид шевните машини ще са там само за корекции на закупените облекла...
Но не съм сигурен дали пак няма да се наложи промяна на предназначението на помещението - зависи магазин за какво е бил преди.
Защото по тази логика магазина за хранителни стоки може да се впише и като склад за хранителни стоки - има хладлиници, има стока която стои там повече от 1 ден...
Хрумва ми нещо от типа на "магазин за облекло, текстил и дребни шивашки услуги"... един вид шевните машини ще са там само за корекции на закупените облекла...
Но не съм сигурен дали пак няма да се наложи промяна на предназначението на помещението - зависи магазин за какво е бил преди.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Формално погледнато, общинските служители са напълно прави. То е от калпавите ни закони, не от друго.
"Промяна на предназначението" според ЗУТ е "е промяната от един начин на ползване в друг съгласно съответстващите им кодове, представляващи основни кадастрални данни и определени съгласно Закона за кадастъра и имотния регистър и нормативните актове за неговото прилагане".
В съответния нормативен акт (Наредба № 3) пък е посочен код 550 за обекти за търговска дейност, и код 560 - за обслужваща дейност за битови услуги.
Демек - различни обекти са.
На въпроса Ви кому са нужни проектите, разрешителните и последващото въвеждане в експлоатация на обекта с променено предназначение не мога да отговоря, за съжаление...
"Промяна на предназначението" според ЗУТ е "е промяната от един начин на ползване в друг съгласно съответстващите им кодове, представляващи основни кадастрални данни и определени съгласно Закона за кадастъра и имотния регистър и нормативните актове за неговото прилагане".
В съответния нормативен акт (Наредба № 3) пък е посочен код 550 за обекти за търговска дейност, и код 560 - за обслужваща дейност за битови услуги.
Демек - различни обекти са.
На въпроса Ви кому са нужни проектите, разрешителните и последващото въвеждане в експлоатация на обекта с променено предназначение не мога да отговоря, за съжаление...
- goblin
- Потребител
goblin написа:На въпроса Ви кому са нужни проектите, разрешителните и последващото въвеждане в експлоатация на обекта с променено предназначение не мога да отговоря, за съжаление...
Да предположа ли че са нужни най вече на проектантите и архитектите
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
-
Standbay - Потребител
.
Последна промяна probcho на 12 Дек 2011, 20:10, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
"Необходимост от доказване на необходимост"? Е, за това не бях се сетил. Сигурно някой се нуждае от нужда, за да удовлетвори нуждите си.
- goblin
- Потребител
goblin написа:"Необходимост от доказване на необходимост"? Е, за това не бях се сетил. Сигурно някой се нуждае от нужда, за да удовлетвори нуждите си.
Велики умотворения, няма какво да добавя.
- nk7702n
- Старши потребител
.
Последна промяна probcho на 12 Дек 2011, 20:11, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
Ах, за миг реших, че някой се опитва да се удави в огнена вода. То било друго. Прощавайте за спама - ще гледам по възможност да не се повтаря.
- goblin
- Потребител
Standbay написа:Да предположа ли че са нужни най вече на проектантите и архитектите
Убеден ли си, че нашата държава се е загрижила да създаде източник на доходи на проектантите и архитектите? Ако не си напълно убеден, по- добре да търсиш причината другаде.
Защо не, например, че по този начин държавата си улеснява собствената администрация за поддържането на кадастралната карта. Т.е. selavi ще измине цялата тази тежка процедура по разрешаване на строителство и последващо въвеждане в експлоатация, за да може съответната променена кадастрална единица да се нанесе в кадастралната карта, като selavi се яви чинно и мирно в съответната структура на Агенция по кадастъра с диска, подготвен от съответния геодезист.
- bgarch
- Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|