- Дата и час: 13 Дек 2024, 19:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обработваема нива превърната в необработваема
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Обработваема нива превърната в необработваема
Здравейте, имам проблем с мой наследствен земеделски имот, ще съм благодарен за най-общи насоки. Става въпрос за нива 18 дка, за която от 2021г. сключвам едногодишни договори за наем, преди това я бях оставил на бяло петно, понеже година и половина ми отне да си взема рентата от последния стопанин, с който имах договор. Нивата е заявявана като обработвана всяка година, получавал съм плащанията както като бяло петно, така и като наем редовно. Тая година реших да я продам, обаче се оказа, че всъщност земята не се работи. Проверих по архивни снимки в Google Earth, оказва се, че от 2015г. спира обработката на този имот, така е и в момента. Земята е в масив, който се обработва от друг стопанин, не този, с който имам договор. Реално обработващия и към момента нивата взема за обработка този масив точно от 2015г, и спира да обработва няколко имота, включително и моя, но ги очертава като работни, и плаща дължимите суми за бяло петно в моя случай. След сключване на договора за наем, нивата продължава да се посочва като работена. Наемателите казаха, че не могат да ми кажат на какво се дължи това, според тях е грешка на механизаторите още първата година, която продължава и до настоящия момент, защото те са обезщетени със земи от другия стопанин, поради което ми плащат и наемна цена за цялата нива. Свързах се и с реално обработващия земята, който ми каза, че не го интересува, да си търся наемателите и общинската служба по земеделие, даже не поиска и номера на имота, за да провери за какво става въпрос. От ОСЗ ми отговориха писмено, че това са гражданско - правни отношения и не ги касаят, същия отговор получих и от Министерство на земеделието. Въпросите ми са мога ли да заведа дело за имуществени вреди, след като направя оценка на земята, и срещу кого трябва да е делото, след като аз договорни отношения имам с един, а реално причинилият щетите е друг, а тук случаят като че ли не е преотдаване на земята, а е ползване по силата на споразумение, и тук може ли да се търси някаква давност, тъй като аз тая година узнавам тези факти, даже и наемателите сключват с мен договор през 2021г., и то по тяхна инициатива, те ме намериха, когато вече нивата не е била работен 6 години.
- jvg123
- Нов потребител
Re: Обработваема нива превърната в необработваема
Здравейте.
На първо четене (отгоре-отгоре), мисля че бъркате термините. Обработваема и необработваема земя е много различно от използвана и неизползвана земя с потенциал за използване.
Навремето даже е имало „угари“ - земя, която е изорана и чиста от плевели, незасята с нищо през целия вегетационен период.
На първо четене (отгоре-отгоре), мисля че бъркате термините. Обработваема и необработваема земя е много различно от използвана и неизползвана земя с потенциал за използване.
Навремето даже е имало „угари“ - земя, която е изорана и чиста от плевели, незасята с нищо през целия вегетационен период.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Здравейте, благодаря, аз цитирам потенциалните купувачи, които я определят като такава. В момента тоя имот е непродаваем, вярно е, че е с НТП нива, но няма никаква стойност, тъй като доколкото са ми казвали, няма как сега да се разоре, или каквото трябва, и да се засее, най-рано можело на следващата година след като отново започне да се работи. Действително по-правилно е неработена, но е факт, че не може да се реализира на пазара.
- jvg123
- Нов потребител
jvg123 написа:Здравейте, благодаря, аз цитирам потенциалните купувачи, които я определят като такава. В момента тоя имот е непродаваем, вярно е, че е с НТП нива, но няма никаква стойност, тъй като доколкото са ми казвали, няма как сега да се разоре, или каквото трябва, и да се засее, най-рано можело на следващата година след като отново започне да се работи. Действително по-правилно е неработена, но е факт, че не може да се реализира на пазара.
Така е по-добре. Явно тези не са „потенциалните купувачи“, а по-скоро „лаладжии“!
Не всички култури искат есенна оран - има и такива, които се засаждат напролет.
Пък и те - само за една стопанска година ли ще купуват нивата?
Няма проблем - в момента да се изоре (дълбока оран), да презимува и напролет да се бранува. Има една камара пролетни култури - както зърнено-житни, така и зеленчуци.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
- guest1
- Активен потребител
По-скоро има проблем, защото обработващият масива реално работи 2 декара от тая нива, другите не, път до нея няма, няма и как да се пусне сега. Това е решение догодина, когато мога да я очертая в реални граници и да декларирам, че ще я работя, за да мога да я почистя, и то есента. Иначе и Агрион включително отговориха, че с необработваеми земи не се занимават, даже на място ходиха. Благодаря за интереса, но не питам точно това, по-скоро питам кой е отговорен за подаваната толкова години невярна информация, плаща се за тая земя /нелогично/, и аз оставам с впечатлението, че с нивата всичко е наред, още повече при проявения от сегашните наематели интерес през 2021г., а в момента не мога да я продам, да вкарам трактор да я изоре или да извърша каквото и да било действие. В момента това е заспал актив, който не може да се събуди, благодарение на действията и бездействието на обработващия масива, с който обаче аз нямам никакви отношения.
- jvg123
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|