начало

Иван Гешев и Невена Зартова ще бъдат разпитани по дело срещу прокурор Иван Гешев и Невена Зартова ще бъдат разпитани по дело срещу прокурор

Съизвършителство или не?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съизвършителство или не?

Мнениеот terraryze » 20 Фев 2025, 11:09

Здраввйте. Имам въпрос относно казус по НП. Става въпрос за грабеж, при които извършителят е подбуден да го извърши. В такъв случай, каква трябва да е формата на съучастието? Обикновено; съизвършителство или просто имаме съучастие във вид на подбудителство. Във въпроса се пита каква е формата на съучастието. Ще съм много благодарен, ако някой ми отговори :).
terraryze
Нов потребител

Re: Съизвършителство или не?

Мнениеот dimist » 20 Фев 2025, 13:09

На подбудителя или на извършителя
dimist
Потребител

Мнениеот terraryze » 20 Фев 2025, 13:28

dimist написа:На подбудителя или на извършителя

Извинявам се, че не съм уточнил. Въпросът е “Каква е формата на съучастие между А.А. (извършител) и Б.Б. (подбудител)?”
terraryze
Нов потребител

Мнениеот dimist » 20 Фев 2025, 14:13

Зависи от това, дали подбудителят/според Вас/ е участвал в изпълнителното деяние, ако не е , значи е само подбудител, другият е извършител. Единствената субективна връзка между двамата е умисълът, разбира се, ако няма ексцес. Ако прокуратурата е написала - " А като подбудител и Б като извършител", значи е правилно, поне според това , което описвате.
dimist
Потребител

Мнениеот terraryze » 20 Фев 2025, 14:50

Значи като го описвам да кажа, че А е действал като извършител и Б като подбудител и след това да опиша от обективна и субективна страна?
terraryze
Нов потребител

Назад към Общи дискусии