начало

ВАС върна делото за избора на Васил Терзиев за кмет на София ВАС върна делото за избора на Васил Терзиев за кмет на София

Първоаприлска шега от БТК

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Първоаприлска шега от БТК

Мнениеот tamo » 24 Фев 2005, 15:06

В-к "Стандарт", 24.02.2005 г.

"БТК пак вдига цените от 1 април
По 13,2 ст. вече ще се плаща за всяко вдигане на слушалката

Само 10 месеца след последното увеличение на тарифите БТК отново вдига цените от 1 април. Селищните разговори поскъпват с 21,1%, обяви главния търговски директор на частната компания Тони Робинсън. Вече няма да има импулси, а разговорите ще се отчитат по време. За всяко успешно свързване при градски и междуселищен разговор абонатите ще броят по 13,2 ст. с ДДС. Отделно от това ще се таксуват и изговорените минути. Те ще струват по 1,5 ст. без ДДС за градските разговори през деня. Така за 4 минути на слушалката абонатът трябва да плати общо 20,4 ст. с ДДС. За сравнение сега 1 импулс включва 4 минути и струва 10,8 ст. с ДДС. Това означава, че от 1 април за същия разговор ще се плаща двойно. По данни на БТК средната продължителност на разговорите е 2-3 минути. Обажданията в часовете от 21 до 7, през уикендите и в празнични дни ще са безплатни, съобщиха още от компанията. Но за всяко свързване пак ще се плаща първоначалната такса от 13,2 ст. Сега в тези дни и часове 1 импулс от 10,8 ст. с ДДС се отброява на 9 минути. Излиза, че абонатите ще имат сметка само ако говорят повече от 10 минути, стига да има какво да си кажат. Новият начин на тарифиране ще засегне 66% от абонатите, а до края на годината и 80 на сто. От 1 април ще се вдигне на 12,60 лв. абонаментът за хората в селища с под 10 хил. поста. При такава такса хората ще получават 40 безплатни минути за градски разговори. Междуградските и международните обаждания поевтиняват съответно с 19 и 14 на сто.
Виктория Илкова"

Честито на всички печеливши.

ПП Мислите ли, че има законов начин да се спрат своеволията на монополиста БТК и как? Аз лично се насочих към разпоредбата на ЗЗД относно договорите под общи условия, но е възможно да има и други специални норми...
tamo

Re: Първоаприлска шега от БТК

Мнениеот Moron » 26 Фев 2005, 04:44

Аз съм от облагодетелстваните /включихме се в новогодишната промоция/, но темата е интересна, според мен, от правна гледна точка.
От фактическа страна станахме много таксувани от много монополисти и най лошото че това е чист български модел. Имам предвид такса мощност на топлофикация, таксата за ВиК, аб. такса за тел. сега и такса за вдигнат телефон. Като ни въведат и такса за ел.енергията ще бъдем още по-печеливши. Такса смет не я обсъждам - тя е определена от местната власт, т.е общинския монополист.
Дано се включат колеги с опит по Закон за защита на потребителите и по Закона за конкуренцията. Вероятно там може да има някакъв правен способ за разрешаване на проблема. А какви са условията на договора между Държавата и БТК ??? С оглед активната легитимация на субектите, които биха могли да атакуват едно такова решение на БТК произтичат доста въпроси...
Moron

Мнениеот Che » 26 Фев 2005, 11:32

Единствения начин е прилагане на чл.18 ЗЗК.
Che

Мнениеот Гери » 26 Фев 2005, 14:50

И каква излиза тя, по мобилния ми е много по-добре да звъня, защото:
- таксата ми е 12 лв. (толкова ми е и за БТК мисля) без ДДС;
- цената на минута разговор ми е :
0,05 ст. в група (а аз най-много разговори в група правя)
0,20 ст. в мрежата на ГлоБул
0,39 ст. БТК, МТел...
+ 10% отстъпка лоялен клиент
+ безплатна разпечатка за всички разговори и тн...
Почвам да си мисля да закрия домашния (в кръга на шегата).
Гери

Мнениеот mimmkka » 26 Фев 2005, 16:45

това 0,05ст. или 0,05лв. да го разбираме? много изгодно,ако е наистина ст.:-))))
mimmkka

Мнениеот Гери » 26 Фев 2005, 18:08

пет стотинки на минута го разбирай :))))
Гери

Мнениеот tamo » 26 Фев 2005, 23:01

Е, колеги, как мислите чл. 16, ал.3 от ЗЗД ще намери ли приложение тук?

"Чл.16. (1) (изм.,ДВ,бр.12 от 1993 г.) Когато предложението включва общи условия, приемането е действително, ако съдържа писмено потвърждение на общите условия.
(2) При несъответствие между вписани уговорки и уговорки в общите условия имат сила първите, макар и вторите да не са заличени.
(3) При договори с продължително изпълнение изменяването или заменяването на общите условия има сила за насрещната страна по заварен договор само ако й е било съобщено и ако тя не е заявила в дадения й писмено достатъчен срок, че го отхвърля."
tamo

Мнениеот tamo » 27 Фев 2005, 13:18

Ето ги и малка извадка от въпросните общи условия:

Раздел VI
ИЗМЕНЕНИЯ И ДОПЪЛНЕНИЯ НА ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ

42. БТК по своя инициатива или по предложение на абонатите може да прави изменения в тези Общи условия, които се налагат по основателни причини. Промените се съгласуват с ДКД и влизат в сила един месец след публикуването им в централен всекидневник.
42.1. Изменения и допълнения на договорите се правят по взаимно съгласие на страните.
tamo

Мнениеот bateto » 27 Фев 2005, 19:13

Що не се пробваш да го приложиш????????? Или по-скоро да накараш ония да го приложат:)))) Ако стане, свирни:)))
bateto

Мнениеот jgg » 28 Фев 2005, 15:06

може линякой да ми каже дали снабдителите ште останат на работа в БТК т.к до сега нямат оште договори и карат на старите
jgg

Мнениеот 4о4о » 28 Фев 2005, 15:13

Шега не шега това е положението! Мога да кажа твърдо /и пред голяма аудитория разбира се/, че БГ не е правова държава и нищо общо няма с това понятие.
4о4о

Назад към Общи дискусии