начало

ВАС върна делото за избора на Васил Терзиев за кмет на София ВАС върна делото за избора на Васил Терзиев за кмет на София

UHAPVANE OT BEZDOMNO KU4E

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

UHAPVANE OT BEZDOMNO KU4E

Мнениеот Desi NPK » 22 Дек 2003, 23:58

spored vas kmet na ob6tioa moge li da bude osuden da plati obez6tetenie, ako uhapan ot bezdomno ku4e prediavi isk po 4l.45 ot ZZD /za vredi proizlezli ot ve6ti/givotni//?
Desi NPK

Re: UHAPVANE OT BEZDOMNO KU4E

Мнениеот Слаб юрист » 23 Дек 2003, 11:19

Хмм, досега не мисля, че има такъв случай, поне аз не съм чувал за такава хипотеза, но вероятно защото няма иск срещу кмет във връзка с ухапване от бездомно куче.
Чл. 50 от ЗЗД, дава законодателното разрешение на въпроса при непозв. увр-не от животни и вещи. Проблемът е, че отговорността бива носена от "собственика", съотв. от "лицето, под чийто надзор се намират". В случая обаче е трудно да се приеме, че кмета е "собственик" или "упражнява надзор върху тях" (т.е. върху бездомните кучета).
Но от друга страна, някой трябва да носи отговорността от вредите (ухапванията) от бездомни кучета - последните се "разхождат" на територията на Н-ската община, а "стопанин" там е именно кмета. Кой друг, ако не кмета би носил отговорността при ухапванията от бездомните кучета?
В крайна сметка ние-жителите на съответната община не сме виновни, че кметовете не си вършат работата и не решават въпроса с бездомните кучета...
Поради това, ако имах свободен финансов ресурс (във връзка с дължимите държавни такси при едно такова гражданско дело) бих завел подобен иск в съда, пък било то и с реалната възможност, такъв иск да не бъде впоследствие уважен!
Слаб юрист

Мнениеот Иван » 28 Дек 2003, 14:59

Според мен трябва да се съди общината. Може да се ангажира и отговорността по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани. Дори смятам, че това е приложимия закон. Хипотезата е бездействие на административния орган-Обшински съвет и кмет, от което за гражданина са настъпили вреди. Самия кмет не носи солидарна с държавата отговорност пред гражданина/за съжаление/, а носи дисциплинарна и имуществена отговорност пред държавата, ако претенцията за вреди бъде реализирана.
Иван

Мнениеот Златева » 29 Дек 2003, 15:00

Според мен може да бъде ангажирана имуществена отговорност на общината за непозволено увреждане по чл. 45-54 от ЗЗД. В случай, че общината е възложила грижите за т. нар. бездомни кучета на друго лице /напр. , търговско дружество, фондация, сдружение/ , то следва в производството това ЮЛ да бъде привлечено като трето лице по реда на чл. 175 от ГПК. В практиката си имах аналогичен казус: през зимата в условията на недобре почистени улици, едно лице се подхлъзва и получава телесно увреждане, изразяващо се във фрактура на глезена. Осъдихме Община Варна да заплати обезщетение за причинените на ищцата обезщетение за виновно причинените й неищуществени и имуществени вреди. В прозводството по искане на ответника бе привлечено като трето лице-помагач фирмата, на която по силата на договор е възложено почистването на улиците през зимния сезон. Изследвано беше обстоятелството, къде е станало подхлъзването и падането - на улицата или на тротоара, т. к. за почистване на улиците отговаря Община Варна, а за почистване на тротарите - собствениците намагазини, жилищни сгради и пр. . При всички случаи отговорността на общината е по ЗЗД, а не по ЗОДВПГ, и поспециално - по чл. 49 от ЗЗД. Не е приложим според мен текстът за вреди, причинени от животно, но може да се разсъждава и в тази посока. Казусът е интересен.
Златева

Назад към Общи дискусии