начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

моля ако някой знае да ми даде конкретен отговор

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

моля ако някой знае да ми даде конкретен отговор

Мнениеот berta0563 » 29 Май 2005, 13:29

Знам, че въпросът който ще отправя сигурно е дискутиран многократно и може би ще продължи да бъде дискутиран. Поради глупави недомислия в законите ни се нарушават основни права а да не говорим че това довежда до противоречие в самите нормативни актове от което уви обикновено са потърпевши тези които най-малко заслужават това. В следствие се налага да търсим помощ от съдебната система за щяло и нещяло, а тя от своя страна си ни го връща като ни мотае с години в един омагьосан кръг.
Но да премина към въпроса, че се увлякох:)
Имам дете на 11 години. От 2 години съм разведена и от тогава до сега бившият ми съпруг отказва да подпише пълномощно за да издам задграничен паспорт на дъщеря ни, какво остава за необходимата идиотска декларация в случай, че детето ни трябва да излезе извън пределите на РБ. Стигна се до там, че заради това, тя - дъщеря ни, не можа да посети баба си и майка на бившият ми съпруг в Гърция където живее и работи. Да не говорим, че нито полага грижи за нея, нито се възползва от правото си на лични контакти. Издръжката слава богу си я получавам от общината след заведено изпълнително дело.
Решила съм да заведа дело на основание чл.72 СК относно спор при упражняването на родителските права с което решение да поискам да бъде разрешено на дъщеря ни да се издаде задграничен паспорт.
Въпросът ми:
Може ли в исковата молба да поискам съда в решението освен за задграничен паспорт да се произнесе и относно декларацията, тъй като само задграничен паспорт без въпросната декларация е напълно безсмислено да се издава, а убедена съм че такава декларация бащата не би подписал.
Благодаря Ви предварително
berta0563

Re: моля ако някой знае да ми даде конкретен отговор

Мнениеот Гери » 29 Май 2005, 13:33

Защо не направите нещо много по-удачно, лишете го от родителски права. Не плащането на издръжка и дезинтересираността към детето са основания за това. Нещо повече лишите ли го от родителски права няма да ви е нужно неговото съгласие, както за издаване на задграничен паспорт на детето, така и за напускане на страната от детето. Просто при издаване на паспорта ще носите препис от решението, същото ще представяте и при напускане на страната.
Гери

Мнениеот berta0563 » 29 Май 2005, 13:48

Мислих да прибегна и до това, но до колкото разбирам в БГ да лишиш родител от правата му било почти невъзможно. Няма да се учудя ако дори го съжалят, че видите ли той няма работа и затова не може да изплаща издръжката.
berta0563

Мнениеот margarita » 11 Юни 2005, 16:55

Neka misalta za tazi "nevazmojnost"da li6ite biv6ia si saprug ot roditelski prava ne vi vazpira da deistvate v tazi nasoka!Vapros na li4na precenka i smelost (za na6ite uslovia)e horata da zapo4nat da si tarsjt pravata efektivno,za6toto kogato tova se slu4i ve4e s gordost moje da se kaje i 4e IMA dostata4no sadebna praktika v tazi nasoka-a fakt e 4e ima tvarde malko takava po vaprosa za li6avaneto na roditeli ot roditelski prava,fakt koito ne vi dava pravoto da si pravite izvodi kakvo Eventualno 6te re6i sadat ili kakvo njma da napravi!
margarita
Нов потребител

Мнениеот гений 75 » 13 Юни 2005, 15:39

Пишете на български бе м...а му стара!
гений 75

Мнениеот selska » 13 Юни 2005, 22:38

гений 75 wrote:
>
> Пишете на български бе м...а му стара!

Golemi balgari stanahte de,no ako vi se otvori vasmojnost da saminete sa chujbina i da poluchavate malko poveche pari ,shte go napravite ,no v chujbina horata ne govoriat i ne pishat na balgarski ,satova niama i otkade da si gi kupim klaviaturi na bg.pak i sakakvo da davame dopalnitelno pari, kato i taka se rasbira kakvo pishem.Tosi koito iska da se saiajda ,to toi vinagi si namira prichina.
selska

Мнениеот damyanov » 14 Юни 2005, 09:55

Сладурче, след като хората в България могат да отделят 10-на лева за клавиатура, (да не говорим за чужбина) значи и ти можеш да го направиш, но изглежда не ти е това проблема. Да не би да си комплексирана на тема "национална принадлежност?"
damyanov
Младши потребител

Мнениеот margarita » 14 Юни 2005, 17:58

Чудя се и се мая на псевдоостроумието на някои хора!Но ми се струва, че то май си ни е НАЦИОНАЛНА черта.Така че, дерзайте смело на злободневни теми!В това най ни бива.БЕЗ ЗЛА УМИСЪЛ.
margarita
Нов потребител

Мнениеот danni » 16 Юни 2005, 01:41

И къде в чужбина се продават клавиатури, на които са изписани българските букви? Искам да си купя такава? Имате ли идея как мога да го направя?
danni
Младши потребител

Мнениеот danni » 16 Юни 2005, 02:02

Kum Selska:

az sushto imah problem s kirilicata v chuzhbina, no edna bulgarka-prevodachka me posuvetva da napravja slednoto:
Na komputura otivate v programi - Microsoft Office - Microsoft office Tools - Microsoft Language Settings. V ljavata strana sa vsichki available languages. Namirate Bulgarian, klikvate s mishkata na nego. Togava mezhdu dvata pravougulnika ima malko butonche "add". Klikvate na nego s mishkata i "Bulgarian" se izpisva v djasnija pravougulnik "Enabled languages". Sled tova klikvate s mishkata na OK. Po tozi nachin imate kirilica na komputura. Smenjate dvata ezika s natiskane na Alt + Shift. Bukvite sa razpolozheni na klaviaturata po Bulgarski durzhaven standart. Az sum uchila desetoprustna sistema v Bulgaria, zatova mi e lesno da namiram bukvite. Ako ne znaete kude sa, natiskajte vseki klavish pootdelno i si zalepete saotvetnata bukva. I az iskam da si kupja klaviatura, no v chuzhbina ne se prodavat.

Kum Damjanov:
Pari v chuzhbina ne se izkarvat lesno!!!!!!!!!!!!!!!!! Ako si poruchash njakoj da ti izprati klaviatura ot Bulgaria, shte ti izleze njakolko puti po 10 leva. 15 evro e prevoda na parite. Edno-dve saobshtenija vuv foruma na lex.bg, ne sa dostatuchno silen motiv chovek da premine prez cjalata procedura na poruchkata i dostavkata na klaviaturata. Da ne govorim, che dori emailite ne vinagi se poluchavat razkodirani, kogato sa pisani na kirilica. Ima drugi nachini chovek da izrazi Bulgarskoto si nacionalno suznanie - s uchastie vuv foruma na lex. bg, naprimer. Samijat fakt, che bulgarite, zhiveeshti v chuzhbina chetat tozi forum e dostatuchen, za da se tvurdi che se interesuvat kakvo stava v Bulgaria.
danni
Младши потребител

Мнениеот stefanhh » 16 Юни 2005, 08:30

Гери правилно те съветва, че по-удачния вариант е да заведеш дело за лишаване от родителски права. Въпросът е, че практиката на съдилищата по лишаването граничи с идиотщина и няма гаранция, че ще спечелиш делото. Преди време водих дело за лишаване от родителски права на майка, която от години живееше в чужбина, бащата беше неизвестен, а за детето се грижеха бабата и дядото. Това създаваше проблем, защото докато майката не е лишена от родителски права над малолетното дете не може да бъде учредено настойничество, няма кой да го представлява и не могат де се получават "детски" и др. помощи. Съдът прие, че понеже в рамките на 2 години майката купила веднъж анцуг на детето и му го изпратила/!?/ упражнявала дължимите родителски грижи и отказа лишаване, който беше потвърдено от окръжния съд.
stefanhh

Мнениеот Гери » 16 Юни 2005, 10:45

Колега, наистина ме потресе това. Моля ви споделете, за кой съд става въпрос. Според мен СРС е доста либерален в тази насока, поне от моя опит, но това което сте написали ме изуми.
Гери

Мнениеот stefanhh » 17 Юни 2005, 08:27

Гери, това е Търговищкия окръжен съд.
stefanhh

Мнениеот OFELIIA » 17 Юни 2005, 14:44

Ima li praktika da se pozovavat stranite po pravni sporove na obshtia princip da se uprajniavat dobrosuvestno pravata ot tehnite tituliari. V Common Law tova e dosta shiroko praktikuvano v razlichnite oblasti na pravoto, dori i kogato ne e pisano izrichno v normativen akt. Struva mi se , che nemotivirano vuzrajenie da se dade suglasie da napusne deteto BG, moje da se atakuva na takova osnovanie i eventualno da se predvidi sankcia v sluchai che deteto ne se vurne suobrazno usloviata postaveni ot suda kato garancia.
OFELIIA

Мнениеот OFELIIA » 17 Юни 2005, 16:10

drugia variant e da iskash suda da postanovi red za vijdane s deteto, kato se suobrazi s tova, che jiveesh v chujbina i razreshi poseshtenie pri teb. V Israel ima takava praktika (imaiki vpred vid, che ima i praktika s otvlichane na deca... ot roditel)
OFELIIA

Мнениеот Гост » 15 Фев 2006, 19:17

selska написа:гений 75 wrote:
>
> Пишете на български бе м...а му стара!

Golemi balgari stanahte de,no ako vi se otvori vasmojnost da saminete sa chujbina i da poluchavate malko poveche pari ,shte go napravite ,no v chujbina horata ne govoriat i ne pishat na balgarski ,satova niama i otkade da si gi kupim klaviaturi na bg.pak i sakakvo da davame dopalnitelno pari, kato i taka se rasbira kakvo pishem.Tosi koito iska da se saiajda ,to toi vinagi si namira prichina.
Гост

Назад към Семейни казуси